Razlog, da smo »trabunjali« o slovnici, pravopisu, materinščini? Odmevni znanstveni predlog Pravopisne komisije ZRC SAZU, da bi se Novo mesto poslej pisalo oboje z veliko. Torej: Novo Mesto. Hvala lepa! Da smo se torej zaman piflali, kako se »vas, trg, selo, mesto« pač v imenu krajev pišejo z malo? Če bi pa že iskali zmagovalno poimenovanje, tako za zahrbtni test pri slovenščini, potem pa ga najdemo kar lepo na Pobrežju, kjer imajo še privilegij z rimsko številko. In piko vmes. Mhm. Cesta XIV. divizije!

Zdaj se boste sicer režali, s čimer ni prav nič narobe, ampak nekajkrat smo že imeli debato o podpičju. Ja, o podpičju. Saj veste, ločilo, ki ga res nihče ne uporablja. Močnejši od vejice in šibkejši od pike, pravi pravopis. Nazadnje smo se o odbogapozabljenem podpičju menili v petek; no, menili smo se marsikaj. Ohoho, smo se. Sklanjali smo spet tudi samostalnik dno v rodilniku dvojine. Kultno. Dva dna sta, dveh … ni. Ha!

 Razlog, da smo trabunjali o slovnici, pravopisu, materinščini? Odmevni znanstveni predlog Pravopisne komisije ZRC SAZU, da bi se Novo mesto poslej pisalo oboje z veliko. Torej: Novo Mesto. Hvala lepa! Da smo se torej zaman piflali, kako se »vas, trg, selo, mesto« pač v imenu krajev pišejo z malo? In bo nam relativno bližnja Slovenja vas po novem Slovenja Vas?

Kaj bo sledilo? No, Jadransko Morje očitno ne. Bo ostalo tako in tam, kjer je.

Obalci, Obalani, Obalčani

Že davno pozabljeno piflanje, ki bo zdaj pač šlo vnemar, je seveda majhna skrb v primerjavi z menjavo dokumentov, ki da utegne čakati vse tiste v krajih s temi imeni. Uf. Na upravno enoto? V teh časih? In še za lep denar? Drag špas.

Zdaj… Naša žejna debata je zavila tudi k anomalijam tipa Kranjska Gora (kraj) in Črna gora (država), pa recimo k New Yorku in Novi Zelandiji in ko mi je na eni točki tip razlagal, da so prebivalci Slonokoščene obale skrajšano pač Ivorci, da se ne mantraš z Obalci, Obalani ali Obalčani, smo imeli pravico biti malo besni.

Kot smo bili recimo takrat, kadar naši športniki niso imeli šumnikov na dresih, čeprav smo mi gladko germanizirali dansko prestolnico, ki ji pač ne privoščimo nam odtujeni ø, dasiravno gladko pišemo München.

Ja, ja, jezik je živa(hna) stvar in hvala bogu.

Kje vse (ne) skače vejica

Marsikaj smo se morali v šoli nadudlat’ »na izust«, kot je temu rekel dobri stari Jože Toporišič, ki bi tale ravnokar zapisan apostrof seveda zabrisal skozi okno in bi ti vsak lektor primazal eno razlago o nedoločniku in namenilniku. Ha? Čem?

Vsaj nekje še vemo, da pred ki, ko, ker, da, če vejica skače, kar drži. Dokler ne drži. So ta nauk bojda gladko črtali. Kar je nekdaj desetletja držalo, zdaj pač več ne. Pa saj tega se v šoli navadiš.

Vsaj nekje še vemo, da pred ki, ko, ker, da, če vejica skače, kar drži. Dokler ne drži. So ta nauk bojda gladko črtali. Kar je nekdaj desetletja držalo, zdaj pač več ne. Pa saj tega se v šoli navadiš.

V enem letu smo nekateri znali vsaj izgovoriti endoplazmatski retikulum, če že nismo imeli pojma, kaj in kje v celici da je; sredi noči smo na pamet zdrdrali, koliko je Avogadrovo število in koliko prvi decimalki števila Pi, pa potem vseeno pokasirali šus; deklamirali prvo kitico Gregorčičeve Soči in si lomili jezike že takoj pri »brhka v prirodni si lepoti, ko ti prozornih globočin nevihte temne srd ne moti«; se vedno zmotili, kam je obrnjen stalaktit in kam stalagmit in če bi nas kdo vprašal, katerega leta je nastala Avstro-Ogrska, bi si zlomili možgane.

Koroška je postala izziv

Kasneje pri kakih kvizih in križankah ugotoviš, da si seveda večino naštetega pozabil in da vsaj veš, da več ne veš, kar si nekdaj vedel, če sploh kdaj si.

Ampak potem so pa tu vsakodnevna poimenovanja. V tvojem mestu. Nekaj, kar bi res moral vedeti »na izust«. Potem pa sem se že parkrat v zadnjem času, denimo v člankih, zalotil, da sem moral poguglat, za vsak slučaj, saj praviloma se ne zmotim, skoraj vedno trofim, samo kaj pa če ne, bemomast, ne moreš tako, no, zalotil sem se, da grem raje preverit za nekatere ulice, če so res ulice ali so nemara ceste.

Po svoje še dobro, da je bil đumbus zavoljo Koroške. Ker zdaj vem(o), da je cesta in ne ulica, čeprav vsaj v tem začetnem, zdaj prenovljenem delu, itak ni več cesta, kar je bil, je in bo srž problema.

Po svoje še dobro, da je bil đumbus zavoljo Koroške. Ker zdaj vem(o), da je cesta in ne ulica, čeprav vsaj v tem začetnem, zdaj prenovljenem delu, itak ni več cesta, kar je bil, je in bo srž problema. Kar je itak že povsem druga debata. In takih primerov niti ni tako malo. No, razen če ste seveda tam doma.

Pobreška, Partizanska, Lackova, Ruška

Ni sicer enako, ampak podobno se ti zgodi v prometu, ko nekdo recimo iz Kopitarjeve ulice zapelje kar ravno v Maistrovo ulico, ker pač ne ve, da imamo v centru kar pošten rock’n’roll z enosmernimi ulicami. Ali pa kak poseben režim, kateri ovinek je prednostni in podobno. Kar je tebi samoumevno, tujcu, ki se ti pripelje po Ptujski (!) kontra in bi rad tudi zavil na hitro cesto kontra, pač ni.

Saj res! Ptujska! Bi res bili ziher za, recimo, tako alejno, prostorno, ponosno, veliko ulico, kot je Ptujska, če je ulica? No, ni. Je kar lepo cesta. Ali pa Partizanska? E, tudi. Je cesta. Nanjo se »priheftata« Mlinska ulica in Meljska cesta. Ha in se že lomijo možgani!

Saj res! Ptujska! Bi res bili ziher za, recimo, tako alejno, prostorno, ponosno, veliko ulico, kot je Ptujska, če je ulica? No, ni. Je kar lepo cesta. Ali pa Partizanska? E, tudi. Je cesta. Nanjo se »priheftata« Mlinska ulica in Meljska cesta. Ha in se že lomijo možgani!

Ko gremo čez Titov most, pešačimo do brezplačno parkiranega avta po Titovi cesti, ne ulici. In takih ikoničnih je še kar nekaj. Ohoho nekaj. Na Pobrežju je tako Pobreška cesta, na Taboru in naprej pa seveda Cesta proletarskih brigad, na katero se vežeta tudi Kardeljeva in Radvanjska cesta.

Pod Pohorjem se vozimo po Streliški in Lackovi cesti, v smeri vzhod-zahod se dričamo po Ruški in Gosposvetski cesti, v Studence pridemo po Limbuški cesti, s severa nas pripelje Šentiljska cesta…

Če je vpadnica, potem…

Če bi že skušali narediti pravilo – saj vemo kakšno, eno tistih, ki ima toliko izjem, da je res bolj majavo pravilo – bi bilo najboljše tako: če gre za vpadnico v mesto, potem je velika verjetnost, da gre za cesto, sicer pa bo najbolje ulica.

Če bi pa že iskali zmagovalno, tako za na test pri slovenščini, potem pa jo najdemo kar lepo na Pobrežju, kjer imajo še privilegij z rimsko številko. In piko vmes. Mhm.

Če bi pa že iskali zmagovalno, tako za na test pri slovenščini, potem pa jo najdemo kar lepo na Pobrežju, kjer imajo še privilegij z rimsko številko. In piko vmes. Mhm.

Torej: Cesta XIV. divizije.

In ni vrag, da ne bo nekdo nekoč, ravno ko bomo večinoma vedeli, kako se vse to zapiše, prišel in zadevo spremenil. Upam le, da bo tudi takrat žejna slovnična debata. Smo pač narod, ki ga je ohranil jezik. In žeja.

 

Odprite Ok(n)o mesta

En bidermajer šopek!

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-en-bidermajer-sopek

V kateri zabojnik gredo sanke?

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-v-kateri-zabojnik-gredo-sanke

Lekcija MB retorike: Makni se

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-lekcija-mb-retorike-makni-se

Tesla je delal avte, testne solze sreče in hladilnik na Pobrežju

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-tesla-je-delal-avte-testne-solze-srece-in-hladilnik-na-pobrezju

Demšar kot čevapčiči v februarju

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-demsar-kot-cevapcici-v-februarju

»Na redkvo! Da ne’oš reko, da sn svija«

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-na-redkvo-da-neos-reko-da-sn-svija

Kuj zamenjali ključavnico v par minutah

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-kuj-zamenjali-kljucavnico-v-par-minutah

Muzičarji-uličarji se ne dajo

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-muzicarji-ulicarji-se-ne-dajo

5000 paketov! Pa za zraven prosim

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-5000-paketov-pa-za-zraven-prosim

 Trideset upajo čezenj le največji heroji

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-trideset-upajo-cezenj-le-najvecji-heroji

 Marjana, ne morejo biti rjuhe tako blede, no!

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-marjana-ne-morejo-biti-rjuhe-tako-blede-no

»Iji pogledat, če majo sosedi vodo«

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-iji-pogledat-ce-majo-sosedi-vodo

 »Ti mi samo duge daj«

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-ti-mi-samo-duge-daj

 Čvrga Ljudskega vrta

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-cvrga-ljudskega-vrta

 Pravi »ribači« nikoli ne ribajo z rokavicami

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-pravi-ribaci-nikoli-ne-ribajo-z-rokavicami

 Strah te je? Te pa glej v sliko

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-strah-te-je-te-pa-glej-v-sliko

 Za vsako rit raste »kolturna« izkušnja

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-za-vsako-rit-raste-kolturna-izkusnja

 Tanja Ribič bi danes imela dva ključka

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-tanja-ribic-bi-danes-imela-dva-kljucka

 147,5 kvadratov je res lahko luksuz

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-1475-kvadratov-je-lahko-res-luksuz

 Vsi na klopce

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-vsi-na-klopce

 V tretje pa te že narediš izpit za avto. Samo ne na Pobrežju.

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-v-tretje-pa-te-ze-naredis-izpit-za-avto-samo-ne-na-pobrezju

 »Daj, povej, ki je še kaj odprto, nooo!«

https://maribor24.si/lokalno/okno-mesta-daj-povej-ki-je-se-kaj-odprto-nooo

 Poni (pa ne) za 600 evrov, cing-cing!

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-poni-pa-ne-za-600-evrov-cing-cing

 S23 ni Nova vas. Pa kak’ ni? Ker ne.

https://maribor24.si/lokalno/maribor/s23-ni-nova-vas-pa-kak-ni-ker-ne

 Šank ruleta! Ko poslanec državnega zbora nahrani kelnarjevega kužota

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-sank-ruleta-ko-poslanec-drzavnega-zbora-nahrani-kelnarjevega-kuzota

 V Melju je vedno rdeča

https://maribor24.si/lokalno/maribor/v-melju-je-vedno-rdeca