Kultura

Prve dni, ko je bila v Sloveniji razglašena epidemija, se je število obiskovalcev v njihovi izposojevalnici naglo povečalo. Trenutno opaža, da ljudje več segajo po lažjih temah, ni pa recimo nekega posebno velikega zanimanja za filme s tematikami, ki bi se navezovale na trenutne izredne razmere zaradi novega koronavirusa

Uredništvo23 ur

Zaradi zgodovinskih in političnih okoliščin Maister dolga leta ni dobil svojega mesta, z osamosvojitveno vojno pa je ponovno postal simbol domoljubja.

Andreja Bjelan1 teden

Priznani mariborski fotograf, človek z velikim č ter strasten ljubitelj motorjev. Razkrivamo pogled na umetnost iz oči mojstra fotografije.

Anita Grgić1 teden

V 17. stoletju je v Mariboru izbruhnila kuga, ki je terjala visok davek. Oblast se je tudi tedaj odločila za popolno kontrolo javnega življenja, karanteno, nadzor meja in različne prepovedi, ki jih mnogi niso upoštevali.

Andreja Bjelan2 tedna

Za navdih je na spletni strani je objavljen izbor najboljših 20 pesmi po mnenju urednikov, ki so tudi najbolj brane.

Uredništvo2 tedna

Če vam že zmanjkuje idej, kaj početi doma, se lahko že s pomočjo svojega telefona ali računalnika podate na potovanje. V le nekaj minutah lahko namreč obiščete vrhunske, brezplačne zbirke svetovnih muzejev v virtualni verziji. Posebno izkušnjo ponuja celo Louvre …

Jerneja Potočnik2 tedna

Zaigral je tudi v filmu Kruh in mleko, ki je prejel zlatega leva prihodnosti v Benetkah.

Uredništvo3 tedni

Kljub resnosti situacije lahko sedaj, ko se priporoča, da ostajamo doma, trenutke izkoristimo v največji meri. Navsezadnje imamo končno čas brati knjige, kajne? Zato smo v sodelovanju s poznavalcem knjig, Klemnom Uršnikom, pripravili odličen knjižni izbor. Katere knjige pa bi predlagali vi?

Jerneja Potočnik3 tedni

Dravske elektrarne Maribor so pomembna hidroenergetska družba ter največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji. V sklopu razstave v Muzeju narodne osvoboditve smo se z muzejsko svetovalko Miro Grašič sprehodili vse do začetkov mariborskih hidroelektrarn.

Anita Grgić3 tedni

Slovenska pesnica, prevajalka, urednica in literarna zgodovinarka Alenka Glazer je umrla nekaj dni pred svojim 94. rojstnim dnem.

Uredništvo4 tedni

28 let, približno 100 celovečernih igranih filmov in število režiserk, ki ga lahko pokažemo na prste. Neenakost med spoloma tako ostaja problem tudi v svetu slovenskega filma, kar potrdi pogled na sestavo ustvarjalnih ekip, svojo zgodbo pa predstavi še mlada mariborska režiserka Ivana Vogrinc Vidali.

Jerneja Potočnik4 tedni