Kultura

Priprave na že 55. Festival Borštnikovo srečanje so v polnem teku, vstopnice za program, ki je letos še prav posebno bogat, pa so že na voljo. Naj vam zaupamo, da jih bo letos zaradi covid-19 manj, zato si jih zagotovite že sedaj.

Uredništvo2 dneva

Začenja se Festival Maribor 2020. V Vetrinjskem dvoru lahko s premikom rok in nog ustvarjate tone na interaktivni razstavi Črte. Naslednji petek lahko s svojim pametnim telefonom »igrate« na čisto pravem koncertu. Še vedno pa bo vse v znamenju 250-letnice rojstva Ludwiga van Beethovna.

Jaša Lorenčič4 dnevi

V soboto, 12. 9. 2020, ob 19. uri, bo na Židovskem trgu otvoritev Festivala fotografije Maribor. 

Ana Lah1 teden

Slovenski režiser Metod Pevec je v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij dobil zlato areno za režijo celovečerca Jaz sem Frenk, je odločila žirija 67. puljskega filmskega festivala ob današnjem zaključku najstarejše hrvaške filmske prireditve.

Uredništvo2 tedna

V Kreativnem inštitutu so zasnovali popolnoma nov program glasbenega izobraževanja, kjer se prepletata teorija in praksa ter se spodbuja kreativnost!

Uredništvo2 tedna

Mladinska knjiga je objavila lestvici najbolj prodajanih knjig v avgustu. Prvo mesto med knjigcami za odrasle je zasedel Jože Pirjevec – Partizani.

Uredništvo3 tedni

Z opoldansko razpravo o pogojih za profesionalno delovanje sodobnoplesnih ustvarjalcev v Vetrinjskem dvoru se je danes v Mariboru začel enotedenski festival sodobnega plesa Platforma. Kot je ob začetku dogodka povedala umetniška in programska vodja festivala Mojca Kasjak, letos raziskujejo predvsem področje kreativnih refleksij

Uredništvo3 tedni

S koncertom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in solistke Nuške Drašček Rojko se bodo drevi v Slovenj Gradcu poklonili 160. obletnici rojstva skladatelja samospevov Huga Wolfa.

Uredništvo3 tedni

Nocoj se v Pulju pričenja že 67. tradicionalni filmski festival. Prireditev bo potekala do 4. septembra v skladu s smernicami epidemiologov, kar pomeni tudi manj sedežev za obiskovalce. V tekmovalni program je uvrščenih tudi več slovenskih koprodukcij.

Uredništvo3 tedni

Domače radi beremo, lokalno pa sploh. Tone Partljič pritegne zlasti z deli, ki jih je izdal v zadnjih letih. Drago Jančar mu sledi s prav tako še dokaj svežo In ljubezen tudi. Preverili smo, koliko si Mariborčani v tem poletju izposojamo Mariborčane. Čakalne vrste so tudi za romane Avgusta Demšarja, Marka Radmiloviča in Mitje Čandra.

Jaša Lorenčič3 tedni

V okviru akcije šivanja vrečk, ki jo izvaja Zveza prijateljev mladine Maribor, je gospa Alojzija zašila kar tisoč unikatnih vrečk za sadje in zelenjavo. Vrečke bodo oktobra razdelili vsem obiskovalcem mariborskih tržnic. Akcija Vrečka srečka traja še do 19. septembra.

Uredništvo3 tedni