Kultura

Pretekli teden je več institucij in preko 200 posameznikov iz kulturno umetniških krogov na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovilo javno pismo, v katerem so kritični do njegovega odnosa do umetnosti in kulture in v katerem mu očitajo ogrožanje kulturnih delavcev in nevladnih organizacij s področja kulture, neupoštevanje strokovnosti ter neodgovorno gospodarjenje.

Uredništvo3 dnevi

Po težkem boju z rakom na pljučih je umrl bošnjaški igralec Mustafa Nadarević, je danes sporočila njegova družina. Star je bil 77 let. Med drugim je igral tudi v filmih Čefurji raus! in Piran-Pirano ter televizijski seriji Nor, zmeden, normalen.

Uredništvo4 dnevi

Posebna akcija: »Če pokličete zdaj, lahko rogljiček brez maske v sosednji občini in brez dovolilnice ter po 21. uri pojeste za 1.600 evrov. Če maš zimske gume, seveda. Če ne, bo pa dva tisoč evrov!« Skoraj 6.000 ogledov je v manj kot pol ure v živo iz Narodnega doma nabral Tadej Toš, ki si zdaj pravi »samo klovn v karanteni«. V kratkih smejalnih blitzih bo nastopil še naslednje tri sobote. Ogleda za nazaj, pozor, ni.

Jaša Lorenčič4 dnevi

Ta konec tedna bo na sporedu drugi festival alternativne gledališke produkcije ZIZ, ki bo zaradi zaostrenih epidemioloških razmer letos potekal preko spleta in na nekoliko drugačen način. V osnovi gre za koncept t.i. gledališča zatiranih, ki naslavlja s strani klasične gledališke umetnosti pogosto spregledane pereče družbene probleme. Po koncu festivala bodo podelili glavno nagrado ZIZ prstan.

Primož Soban6 dni

Danes ob 20.00 uri bo na odru Narodnega doma nastopil raper Emkej. Koncert bodo v živo prenašali na Facebooku, YouTube kanalu in spletni strani Narodnega doma Maribor.

Uredništvo1 teden

Mojstrovina mlade Pie Golob je bila na prestižnem izboru International Photography Awards izbrana izmed kar 13 000 poslanih fotografij ter nagrajena s posebno pohvalo.

Jerneja Potočnik1 teden

Začenja se osrednji kuriran program festivala na spletni strani mfru.org

Uredništvo1 teden

Jutri vabijo na nadaljevanje delavnice “Naredi komad”. Kantfest pod vodstvom Petra Andreja že 18. leto v festivalski obliki predstavlja nova in uveljavljena kantavtorska imena.

Uredništvo2 tedna

Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation ob svojem desetem jubileju odpira novo poglavje. Zaradi trenutne epidemiološke situacije v državi je ves svoj program preselil na spletno stran enimation.si, kjer danes začenjajo s projekcijami.

Uredništvo2 tedna

Pri založbi Litera je te dni izšla pesniška zbirka Mojce Andrej z naslovom Ostanek umrle zvezde.

Sara Jagodič2 tedna

Z izbruhom virusa covid-19 se je spremenil marsikateri vidik življenja, ki je bil prej samoumeven, resno epidemiološko stanje pa je s seboj prineslo prenekatere omejitve in odneslo številne panoge ter posledično tudi delovna mesta. Ena izmed dejavnosti, ki je zelo močno občutila rez v njeno delovanje, je glasbena industrija.

Sara Jagodič3 tedni