Obisk zbirnega centra je lahko zelo pisana izkušnja. Taka, doživeta. Pomlad je za ovinkom. In če kaj vemo o napovedi pomladi, je dvoje: ptički se ženijo in ljudje »pucajo«.

Že res, da slika ponavadi pove več kot tisoč besed. Ampak pod to fotografijo bi se pa našlo mogoče še kaj prostora. Že za kontekst, če nič drugega. Za eno tako resno filozosko debato o ločevanju odpadkov. Pri čemer slika, najbrž se bomo strinjali, vseeno pove dokaj veliko. Ker ko enkrat vidiš, kar vidite tokrat… Sanke in šuhi na modrem kesonu za papir?

Ampak saj po svoje pa potem tudi malo razmisliš. Okej, najprej, da je nekdo od zime očitno pričakoval precej več. Ali pa je imel zadosti vseh testov in omejitev. Možno. Ne moreš vedeti. Potem pa se hkrati empatično vprašaš, kam bi pa naj nekdo v prvi sili odvrgel sanke?

Kam? V zbirni center, kam pa.

Vrsta. Sredi tedna, sredi mesta.

Zakaj je morda okleval lastnik sank, da bi se zapeljal do enega od zbirnih centrov, ni težko razumeti, če greste sami na zbirni center. Zdaj bom najbrž izpadel analfabet, ampak ta teden sem bil prvič na enem od zbirnih centrov v mestu.

Najprej, človek, no, predvsem občan bi pomislil, da sredi tedna in sredi dneva, torej v četrtek opoldan, neke gužve ravno ne bo. Nak. Vrsta z avti. Naj bodo stare kripe z gospodi, ki komaj krumpajo, pa vseeno stopijo ven iz avta pogledat, do kam je gužva, ali lepi, novi, zloščeni esjuveji. Ni pomembno. Nobene razlike. Vrsta. Tudi zato, ker je imela povrhu večina prikolico. Pomlad je za ovinkom. In če kaj vemo o napovedi pomladi, je dvoje: ptički se ženijo in ljudje pucajo.

Gledanje v »kuferam«

V bistvu bi marsikdo z bolj germanskim občutkom za red pomislil, da bodo najbolj striktni pri osnovnem (pred)pogoju za obisk zbirnega centra. No, obisk morda sploh ni prava beseda. Na obiske ravno ne pripelješ smeti. Samo čuje se boljše.

Pa saj odrezek plačane položnice za odvoz odpadkov in osebni dokument sploh nista bistvo. Gospe, ki sta bili pri vhodu in sta se pogovarjali o malici, ne bi mogli biti manj zainteresirani za dokumente. Pač, maš, pomahaj, okej.

Pa saj odrezek plačane položnice za odvoz odpadkov in osebni dokument sploh nista bistvo. Gospe, ki sta bili pri vhodu in sta se pogovarjali o malici, ne bi mogli biti manj zainteresirani za dokumente. Pač, maš, pomahaj, okej. Precej raje sta se fokusirali na tisto, kaj si prinesel in kar bodo oni potem odnesli. Kar ti dandanes vseeno že deluje čudno. Ne glede nato, da je neizogibno. Bodimo iskreni, odkar ni več carine na večini mej, preko katerih gremo z avtom, smo malo začudeni, ko nam nekdo zija v avto. Pa na zadnje zice pa, če lahko, še v kuferam. Ti pa mahaš z listkom kot včasih, ko se je čakalo na povrnjeni »merverštojer«.

Stol. Šivalni stroj. Monitor.

Ampak kmalu tudi ugotoviš, zakaj raje gledajo v kuferam pa v vrečke pa med zice, kakor v dokumente. Recimo, da imate pisarniški stol, ki je zribal parket še bolj kot hrbtenico. Taki, novi. Dve leti star ali nekaj takega. Pa je itak razpadel. Seveda je. In ga razšraufate in prinesete tja. E, potem se pa začne.

Oblazinjeni del gre v zadnji zabojnik. Ne povejo ti cifre, v katerega od devetih, kar bi olajšalo zadevo, ker če ravno takrat menjavajo keson, ne veš ravno, kaj je zadnji keson. Sploh pa ne veš, ali se šteje od leve ali desne. Drama.

Potem pa zmotno pomisliš, da boš itak sam vse našel in zmogel, čeprav so bila navodila klasično v hipu zdrdrana: tam gor, desno, zadnji, to tja, tisto tam, zdravo. Ti pa si šele prvi »tam gor«. Pa poveš, kaj še imaš.

Potem pa zmotno pomisliš, da boš itak sam vse našel in zmogel, čeprav so bila navodila klasično v hipu zdrdrana: tam gor, desno, zadnji, to tja, tisto tam, zdravo. Ti pa si šele prvi »tam gor«. Pa poveš, kaj še imaš. Aha, plastika… ne, to ni plastika, je oblazinjeno pohištvo, zadnji keson, tja gor zapeljite; elektronika pa morate potem dol zavit, v tisti keson, tam ja. A monitor je tudi? Ne, ne gre v keson kot ostala elektronika. Šivalni stroj? To pa je elektronika, seveda. Če pa ima kovinski del? Pa kaj.

To je ja kovina!

Tako je bilo vsaj (do)povedano. Potem pa prideš gor in ko začneš zlagati ven iz avta, seveda pride mimo drugi model. Od nikoder. Pa te navoha. Da boš zasral. Ne bulji, ne preverja, ne šljivi. Pa samo primeš oni vmesni del stola in ne da bi buljil vate, takoj vidi. »E… Si smešn! To je ja kovina, to gre pa v oni prvi keson!« vidi, ko v roki držiš samo en del stola, ki ne gre tja, kot skoraj vse drugo, kar je od stola ostalo.

In nato je skoraj vsaka naslednja reč, ki si jo imel v rokah, spadala drugam, kamor si bil ugibal, da naj bi spadala. Neverjetno pri tem je, kako niti malo ni pomagalo, ko sem ponavljal, da sem tam prvič.

In nato je skoraj vsaka naslednja reč, ki si jo imel v rokah, spadala drugam, kamor si bil ugibal, da naj bi spadala. Neverjetno pri tem je, kako niti malo ni pomagalo, ko sem ponavljal, da sem tam prvič. In da si se bal, da bo vse skupaj velika znanost. Še več, obe gospe, ki sta tam delali, sta se celo pogovarjali, kako je tik pred tem »samo malo je manjkalo, pa bi se zrezali«.

Kam vse to gre?

Ampak nekje s perifernim vidom vedno opazijo, kdaj boš zasral. Ko bo napačna stvar romala v napačen keson. Kako napačen? Kam pa vse to potem vozijo? Okej, gume, recimo, še razumeš, ampak oblazinjeno pohištvo in ostalo, kar je bil nekoč stol? Kam vse to gre? Očitno nekam že. Saj pravim: znanost.

Takrat predvsem veš, da o odpadkih res ne veš nič. Pojma nimaš. Sanja se ti ne. Zato pač raje vprašaš. Večkrat.

In povsem enako bi bilo, če bi se vprašal, kam spadajo tiste sanke. In šuhi. In bi dobil direkten odgovor. Ono, »kak te tega nea veš«. No, zdaj veš. Da ne veš.

 

Odprite Ok(n)o mesta

Lekcija MB retorike: Makni se

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-lekcija-mb-retorike-makni-se

Tesla je delal avte, testne solze sreče in hladilnik na Pobrežju

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-tesla-je-delal-avte-testne-solze-srece-in-hladilnik-na-pobrezju

Demšar kot čevapčiči v februarju

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-demsar-kot-cevapcici-v-februarju

»Na redkvo! Da ne’oš reko, da sn svija«

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-na-redkvo-da-neos-reko-da-sn-svija

Kuj zamenjali ključavnico v par minutah

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-kuj-zamenjali-kljucavnico-v-par-minutah

Muzičarji-uličarji se ne dajo

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-muzicarji-ulicarji-se-ne-dajo

5000 paketov! Pa za zraven prosim

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-5000-paketov-pa-za-zraven-prosim

Trideset upajo čezenj le največji heroji

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-trideset-upajo-cezenj-le-najvecji-heroji

Marjana, ne morejo biti rjuhe tako blede, no!

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-marjana-ne-morejo-biti-rjuhe-tako-blede-no

»Iji pogledat, če majo sosedi vodo«

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-iji-pogledat-ce-majo-sosedi-vodo

»Ti mi samo duge daj«

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-ti-mi-samo-duge-daj

Čvrga Ljudskega vrta

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-cvrga-ljudskega-vrta

Pravi »ribači« nikoli ne ribajo z rokavicami

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-pravi-ribaci-nikoli-ne-ribajo-z-rokavicami

Strah te je? Te pa glej v sliko

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-strah-te-je-te-pa-glej-v-sliko

Za vsako rit raste »kolturna« izkušnja

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-za-vsako-rit-raste-kolturna-izkusnja

Tanja Ribič bi danes imela dva ključka

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-tanja-ribic-bi-danes-imela-dva-kljucka

147,5 kvadratov je res lahko luksuz

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-1475-kvadratov-je-lahko-res-luksuz

Vsi na klopce

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-vsi-na-klopce

V tretje pa te že narediš izpit za avto. Samo ne na Pobrežju.

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-v-tretje-pa-te-ze-naredis-izpit-za-avto-samo-ne-na-pobrezju

»Daj, povej, ki je še kaj odprto, nooo!«

https://maribor24.si/lokalno/okno-mesta-daj-povej-ki-je-se-kaj-odprto-nooo

Poni (pa ne) za 600 evrov, cing-cing!

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-poni-pa-ne-za-600-evrov-cing-cing

S23 ni Nova vas. Pa kak’ ni? Ker ne.

https://maribor24.si/lokalno/maribor/s23-ni-nova-vas-pa-kak-ni-ker-ne

Šank ruleta! Ko poslanec državnega zbora nahrani kelnarjevega kužota

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-sank-ruleta-ko-poslanec-drzavnega-zbora-nahrani-kelnarjevega-kuzota

V Melju je vedno rdeča

https://maribor24.si/lokalno/maribor/v-melju-je-vedno-rdeca