Veste, koliko je bojda na pol uradni rekordni čas trajanja vožnje za vozniški izpit v Mariboru? Manj kot sekundo. Opozorilo: baje.

Bilo je na AMZS centru na Teznu. Kandidatka je imela avto v leru, previdno vtaknila ključ, gladko zasukala, mimo je pripeljal nič hudega sluteč avto in hop. Skočil je avto, skočila je kandidatka, skočil je inštruktor, skočila je komisija. Inštruktor je sicer še pravi čas zagrabil za ročno, preprečil mini nesrečo, ampak kar je bilo, je bilo. Manj kot sekunda. Se vidimo naslednjič in – zdravo.

To bojda kar prastaro zgodbo mi je, skoraj eno polnoletnost nazaj, povedal moj inštruktor. Dobri stari ata Č., kakor smo ga bili klicali. Mislim, da mi je štorijo natrabunjal takrat, ko sem drugič padel na izpitu. Ne zato, da bi me bil spravil v boljšo voljo, ker če padeš na spodnji etaži dvoetažnega mosta, ker te je komisija tip peljal desno v Melje, po moje jezen, ker Massai takrat že ravno dovolj dolgo ni več laufal, ne moreš biti boljše volje.

Ni je take zgodbe, ki bi te spravila v boljšo voljo, ko drugič cepneš, potem ko si prvič padel, ker je bil »šum v komunikaciji«. No, ko me je peljal na kavo pred tretjo izpitno vožnjo, mi je bilo jasno. Da pač moram naredit. Ne zaradi sebe, ampak zaradi njega. Ampak poslušal bi ga pa še in še, čeprav je koštalo lep denar. Noben ne štepa ur samo zato, ker se rad meni.

Daj roko ven!

Promet je ena taka hecna stvar. Mogoče sploh pri nas v Mariboru, ker se pokaže karakter. Vsi vemo, kak je, vsi še bolj vemo, kak bi moralo bit. Imamo živce, dokler jih nimamo. Na enem križišču vljudno ustavimo, na drugem odpiramo vrata in aufbiks. Itak pa imamo cel kup posebnosti, recimo ono profi križišče Jadranska-Focheva, kjer baje delajo inštruktorji izpit.

Vsaj tako mi je povedal ata Č. Cel haufn zgodb, ker me je učil vozit za življenje, ne pa za komisijo. Pa si vadil blendnje, če bi bil videl radar, pa iz kuferama vlekel neke škatle, ker če ne idi vozit pecikl, pa iskal boljši komad na radiu.

Na sploh prvi vožnji, ko sem bil trd kot kamen, ker nisem nikoli prej sedel za volanom – jebiga, otrok centra, pri nas to ne gre tak – tam na Taboru, ko sva se vozila po Beograjski med bajtami, je jebivetrsko zinil, naj odprem okno. Naredil sem dva ovinka, držal volan, on pa je menjaval in stopal na gas in bremzo. Na okno? Zakaj pa? Saj znucani rdeči seat, dizlaš, katerega kuplonga je imela redna epileptične napade, je že itak sam po sebi pritegnil pozornost. Sploh če voziš 30 na uro. V prvi.

Okno naj odprem? Zakaj te okno, če je hladno, november bo, kako mi bo to pomagalo? Ti samo odpri. Okej. Odprl. In zdaj? Zdaj pa daj roko gor na vrata. Na vrata? Ja, na vrata, daj no, hitro.

Okno naj odprem? Zakaj te okno, če je hladno, november bo, kako mi bo to pomagalo? Ti samo odpri. Okej. Odprl. In zdaj? Zdaj pa daj roko gor na vrata. Na vrata? Ja, na vrata, daj no, hitro. Okej, sem dal, čeprav mi ni bilo jasno, halo, pa kaka roka, pa kako okno, če bi moral obe imet na volanu? Zdaj pa fejst pomahaj, tam, levo, lej jih. Tri punce, res lepe, res fajn, res super. Pomaham, čoravo, štorasto, kot zadnji bebo. Itak so se krohotale, še bolj pa ata Č., ko je videl, kak sem se tresel. Pa mi je vseeno lepo, evo, zdaj pa bi še bolj pomah… Kaj te njih zijaš, na cesto glej, vedno na cesto! Če ste pa rek… Nič nisem reko, da ne boš tak nazaj komisiji govoro!

In kaj, če se prižge rumena?

Vožnje z njim, bil je ata od sosošolca, so bile spektakel. Včasih si se rade volje peljal še na zadnjih zicih pol ure, ko je nekdo drug pred starim mostom preverjal, če se da speljat s četrte. Nore zgodbe. Najbolj rad je imel, če si kaj vprašal. Kak vem, če imam dovolj varnostne razdalje, ker oni računi v CPP v praksi mi ne gre? Če te pošlje nekaj oni spredaj, si preblizu. Kaj naredim, če nisem ziher, ko se prižge rumena na semaforju? Bilokaj, samo mene nena glej. Če gre, gre, če ne pa našparaj al pa naj ata kredit vzame.

Baje je bil inštruktor še iz časov, ko je še moj foter delal izpit, tako da se je do takrat že pa res marsikaj nabralo. To so pač železni tipi, ki so delali izpite še s fičeki. Mhm. To moraš rešpektirat. Da bi jamral, ker ti s servo volanom ne gre lepo bočno parkirat? Bamf, si že kasiral moralnega!

Baje je bil inštruktor še iz časov, ko je še moj foter delal izpit, tako da se je do takrat že pa res marsikaj nabralo. To so pač železni tipi, ki so delali izpite še s fičeki. Mhm. To moraš rešpektirat. Da bi jamral, ker ti s servo volanom ne gre lepo bočno parkirat? Bamf, si že kasiral moralnega! Veš kak smo mi roke nabildali z onimi volani?! Veljal je za mobilnega pedagoga, ki te bo torej naučil res šofirat, vmes pa si vozil malco, kosilo, štrudl, juho, likalnik in še kaj do njegove mame na drugi konec mesta. Saj mrtvi kot, pa roke prav na volanu, pa radio na tiho, pa trofit na omejitev, pa… Vse, ni da ni. Vmes pa si poslušal vse živo. Recimo, ko je kandidat na izpitni vožnji pri Brucu videl kolege na prehodu, pa jim je ustavil in pokazal ponosno, pubeci, ite črez, čeprav je imel zeleno, oni pa rdečo.

Pobrežje ima greatest hits

Ampak predvsem je bilo noro koristno, kje in kam me je vse peljal po Mariboru. Saj si kot dijak s biciklom šel gor pa dol, samo ne pa s takim vodičem. Za vse večne čase sem si zapomnil: če ti reče komisija, da idi levo z Zagrebške, gor na Žoharja, se delaj gluhega. Ne čuješ, me čuješ? Idi ravno, idi desno, zaradi mene daj v rikverc. Da boš z ročno, ti šmrkavec, speljeval z Žoharja? Pozabi.

Aja, do kolko gre znucani seat po avtocesti, te zanima? Probaj, ajde, grema, vozi.

Aja, do kolko gre znucani seat po avtocesti, te zanima? Probaj, ajde, grema, vozi. Pridema na avtoban, ga gledam, ne reče nič, pa pač pohodim. Vrum. Sto deset, sto dvajset, sto petindvajset, sto tri… Pa je stisnil na bremzo. Ne, ker bi šel čez 130, ampak ker kaj boš te v Rogozi delal, obrni. Če pa te komisija pelje na avtoban, saj te ne bo, ampak če te, pa te ne bo, no, če pa res te, pa moraš do 130, samo točno do 130, si me ču? Sn. Kaj, si kaj reko komisiji, ker kaj če sn jaz komisija? Nisn.

Enakovredna križišča

In pa greatest hits, najboljša? Da ima Pobrežje nekaj, čemur se reče enakovredna križišča. Pridi, grema, vozi. Kje pa bo? Boš vido. Kje? Boš vido. Ti. Samo. Pelji. Je že? Ne. Ta še ni. Kaj cincaš, daj, ne delaj mi sramote no, vozi skozi, prednost maš, tako ja, zdaj pa mirno. Okej, mirno. Vozim. Vozim. Voz… Bamf! Au. Volan v prsih, nos na šoferšajbni. Si vido zaj? Ne, nič ne vidim. Kak te ne vidiš, kak si naredo te zdravniškega pa cpp? Ja, sem naredo, samo au, kak me je zalimalo… No, zdaj si boš vsaj zapomno. Vedno glej, pazi, ko si na takih ulicah na Pobrežju. Kakih? Takih, ko so vse hiše iste. Če pa niso iste, ena fasada ni enaka? Nazaj boš govoro, kaj če bi bil komisija!? Dobro, grdo te mam, pelji dalje, lepo, mirno.

No, zdaj si boš vsaj zapomno. Vedno glej, pazi, ko si na takih ulicah na Pobrežju. Kakih? Takih, ko so vse hiše iste.

Huf. Okej, vozim, mirno lepo druga, tret.. Baaaamf! Spet. Nos na šajbi, volan v grlu. Kaj sem pa zdaj naredil narobe? Ja enakovredno križišče, pa kaj nič ne razumeš? Kak te spet? Ja, je. Daj glej malo, no. Okej, vozi. Vozim, lepo, mirno. Aha, naslednje križišče, spustim z gasa, previdno, lepo, mirno. Ustavim. Pogledam. Vse kote. Kaj te delaš?! Vozi no. Ja kak, če pa… Ja toto pa ni enakovredno, hahaha.

Ko ti častijo, ker nismo Anglija

Seveda mi je skoraj glavo ftrgal, ko sem prvič cepnil. Ne toliko zato, ker je bilo na Pobrežju, ker itak vsi baje padejo na Pobrežju, če pa je tam štart. Bolj zato, ker sem prvi baje v zgodovini tako lapal, da so mi dali popravnega in nisem rabil plačat. Tak slabo je bilo, da so mi oni častili!

Komisija tip je po kakih 15 minutah, ko smo trpeli vsi, prijavil, naj tam na Črnogorski nekje pač obrnem vzratno, da se bomo peljali nazaj gor, kjer smo prišli. Oni manever, ki je samo v učbeniku za CPP. Označen z zvezdico, ono, to je samo za pro nivo.

Komisija tip je po kakih 15 minutah, ko smo trpeli vsi, prijavil, naj tam na Črnogorski nekje pač obrnem vzratno, da se bomo peljali nazaj gor, kjer smo prišli. Oni manever, ki je samo v učbeniku za CPP. Označen z zvezdico, ono, to je samo za pro nivo. Nikoli kasneje nisem tako obračal, pa sem brez GPS-a vozil gor pa dol po San Franciscu v petkovi gužvi z ogromnim chyrslerjem. Ker je vedel, da sem gobčne sorte, mi je inštruktor rekel, da me bo v rikverc zgazil, če bom lapal nazaj. Lahko cepnem, lahko se zaletim, lahko v Dravo zapelješ, samo govorit nazaj pa neeee.

In tako reče tip, naj obrnem vztratno čez križišče nazaj na nasprotni pas. Ha? Nasprotni pas? Komisija tip ni bil Anglež, ne? Ne. Torej, na levi pas? Ja to je nasprotni pas al ne? Takšen je bil moj notranji monolog. Pogledal sem inštruktorja, ki je itak imel svoje trike, vse sva naštudirala, njegove gibe, finte, švinglce. Sva bila zmenjena, da če ne vem, da če nisem ziher, da nekaj prhnem ali nekaj. Prham jaz, on pa bled. Še njega je sezulo. In tako obračam, lepo nazaj, s Črnogorske na Finžgarjevo, rikverc začenjam vozit na levi pas. Inštruktor rdeč, že vidim, kako me bo (za)davil, komisija tip zadaj pa že jemlje ven beležko. Nisem več zdržal. »Se opravičujem, na nasprotni pas?« In tip pokima. Okej. Vredu. In itak na levi pas, heeeelo England. Tip vzame kulico in že piše, glej tele, kako ne zna. Ampak se me je, mogoče ker je deževalo, usmilil. »Mogoče nisem bil natančen… Dajte še enkrat…« je dal priložnost. In sem vprašal: »Še enkrat… Em… Isto, no, enako?« Takrat ne ločiš med isto in enako, čeprav to ni eno te isto. »Ja, še enkrat tako, kot sem vam povedal.« In seveda sem še enkrat naredil eno te isto. Na levi pas rikverc. Vi ne bi?

Najboljši driblerji

V tretje smo se nato vozili po centru, kjer je šlo, ker sem pač ulice poznal, čeprav mi je komisija tip prijavil, da bi bilo dobro bolje poznati vse mestne ulice, tudi center. Manjkalo je še samo, da bi rekel, kako ni vse tako kot na Pobrežju. Zato po po svoje ni čudno, da je Pobrežje dalo vmes celo generacijo najboljših driblerjev.

 

Odprite Ok(n)o mesta

»Daj, povej, ki je še kaj odprto, nooo!«

https://maribor24.si/lokalno/okno-mesta-daj-povej-ki-je-se-kaj-odprto-nooo

Poni (pa ne) za 600 evrov, cing-cing!

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-poni-pa-ne-za-600-evrov-cing-cing

S23 ni Nova vas. Pa kak’ ni? Ker ne.

https://maribor24.si/lokalno/maribor/s23-ni-nova-vas-pa-kak-ni-ker-ne

Šank ruleta! Ko poslanec državnega zbora nahrani kelnarjevega kužota

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-sank-ruleta-ko-poslanec-drzavnega-zbora-nahrani-kelnarjevega-kuzota

V Melju je vedno rdeča

https://maribor24.si/lokalno/maribor/v-melju-je-vedno-rdeca

Bil je Prundorf. So Studenci. Bo Wells?

https://maribor24.si/lokalno/okno-mesta-bil-je-prundorf-so-studenci-bo-wellsž

Ks-ks, najbolj mariborski pozdrav?

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-ks-ks-najbolj-mariborski-pozdrav