V četrto je Mariboru v Sežani (0:4) končno uspelo. Ni igral kot Tabor, kakor je napovedal bivši trener Mauro Camoranesi. Zmagal je, kot je že znal zmagovati. Po svoje. Po šok zamenjavi športnega direktorja in trenerja je Maribor visoko, gladko in suvereno zmagal zlasti po zaslugi Jana Mlakarja pod vodstvom Saše Gajserja. Ta naj bi moštvo vodil tudi na sobotnem derbiju z Olimpijo.

FOTO: NK Maribor

Šok menjava je uspela. Maribor je po štirih tekmah brez zmage spet zmagal. In to po večerni menjavi trenerja Maura Camoranesija in športnega direktorja Oliverja Bogatinova. Povrhu v Sežani, kjer je na stadionu Rajko Štolfa odmevno in obupno izgubil kar trikrat zapored. S tremi različnimi trenerji. Po Darku Milaniču (4:1), Sergeju Jakiroviću (4:1) in Mauru Camoranesiju (3:1) je Saša Gajser na svoji četrti tekmi v tej vlogi vrnil Kraševcem z vsaj enako mero.

Tabor – Maribor 0:4 (0:1)
Strelec:
0:1 Bajde (18.), 0:2 Mlakar (59.), 0:3 Mlakar (63.), 0:4 Repas (75.)

  1. krog. Stadion Rajko Štolfa, brez gledalcev; vreme toplo, igrišče solidno; sodnik Rade Obrenović (Ljubljana) – 6; rumeni karton: Mihaljević, Djalo Balde; Tavares, Repas.

Ni igral kot Tabor, kakor si je zamislil Camoranesi. Maribor je z odločnimi goli spomnil na moštvo, ki slabo, nepozorno in omahljivo obrambo ne le izkoristi, ampak kaznuje.

Gajser spet kampanjsko menjal

Saša Gajser je pomočnik trenerjev že od avgusta 2011 (Camoranesi je bil že njegov šesti), je že četrtič vodil moštvo, ko je ostalo brez trenerja in čakala na prihod novega. Poprej je še vsakič remiziral, dvakrat po odhodu Anteja Šimundže leta 2015 z Rudarjem (0:0) in Krko (2:2) ter v tej sezoni v Domžalah (1:1) po odhodu Sergeja Jakirovića.

Že avgusta v Domžalah je na glavo obrnil postavo, opravil kar devet sprememb, tudi tokrat pa ni okleval pri menjavah. Kar šest sprememb. Začel je s štirimi v obrambi, brez presenečenj, vrnil se je Špiro Peričić, ob kartonih Aleksa Pihlerja je začel Ilija Martinović. V sredini zaupal Alexandruju Cretuju in Janu Repasu, za napadalni del pa izbral Roka Kronavetra, Andreja Kotnika, Gregorja Bajdeta in Marcosa Tavaresa.

Tako so na klopi ostali Rudi Požeg Vancaš, Aljoša Matko in Jan Mlakar. Prva dva sta drugi in tretji najboljši strelec, Mlakar je prispeval štiri gole. Kotnik, Bajde in Tavares do te tekme letos še niso zabili. Skupaj.

Bajde prvič po dveh letih

Maribor je spet začel podjetno in napadalno, vzpostavil takoj kontrolo, kakor jo je tudi Rade Obrenović, ko je nemudoma za ugovarjanje pokazal Tavaresu rumeni karton. Prav Tavares je hitro reagiral po podaji Bajdeta, iztegnil nogo, brez oklevanja, ampak je strel Jan Koprivec ubranil. Še ena tekma, ko je Maribor prvi imel priložnost, dobro in zgodnjo priložnost, pa je ni izkoristil.

Zato pa je prav to kmalu zatem v 18. minuti storil Gregor Bajde. Dobil je žogo na desno stran, pomeril mimo Mihajlovića in našel luknjo mimo Koprivca. Včasih goli pridejo tudi tako, na silo, brez načrta. Prvič po štirih tekmah, ko so vijoličasti prvi povedli. In prvi gol Bajdeta po skoraj dveh letih.

Z vodstvom se je Maribor kmalu zadovoljil. Raje so se pomaknili nižje in preverjali nižje težišče ter stabilnost. Tabor so tako zvabili na svojo polovico, kar pa je prej privedlo do poguma Kraševcev, ne pa do večjega števila protinapadov. Trd, ligaški nogomet.

Dva gola Mlakarja odločila tekmo

Za nadaljevanje je Gajser izvlekel Kotnika, ki je skušal delati razliko, priložnost pa je dobil Aljoša Matko. Toda znova so bolj zapretili domači, Tom Tolić je še drugič opozoril vijoličaste. Kar je bilo najbližje za Tabor, da bi znova odščipnil točke. Gajser je dajal glasne napotke in če je v Domžalah avgusta v tej vlogi okleval z menjavami, se je tokrat prej opogumil.

Točno je ocenil trenutek za dvojno menjavo, ko sta namesto Gregorja Bajdeta in Marcosa Tavaresa vstopila Rudi Požeg Vancaš in Jan Mlakar. Slednji je potreboval eno podajo, malo prostora, nepozorno obrambo in – lahek gol. Še lažji kot Bajdetov.

In takoj zatem je prišel še tretji gol. Maribor je vrnil z obrestmi, Mlakar pa je pokazal, kar je kazal že jeseni. Lep lob ob nepozornih branilcih, šesti letošnji gol Mlakarja, ki je tako ujel po številu golov Matka in Požeg Vancaša. Tabor je povsem pogrnil v obrambi in vijoličasti so spominjali na ekipo, ki takšno oklevanje ne le izkoristi, temveč kaznuje. Kar je le še potrdil Jan Repas, ko je prekrasno zabil z razdalje in tako vrnil Taboru za vse poraze. Nobenega kompliciranja, zelo malo igre po bokih in predvsem zelo malo nesigurnosrti v obrambi. Prvič po osmih tekmah vijoličasti niso prejeli zadetka. Nazadnje jim je nedotaknjeno mrežo uspelo ohraniti proti Taboru. Časa za slavje in premislek ne bo.

Zmaga v Sežani bo kontekst dobila v soboto, ko pride Olimpija. Ki je bila v Ljudskem vrtu nazadnje premagana leta 2017. Šest tekem tega. Po naših informacijah naj bi tudi na derbiju moštvo vodil Saša Gajser.

Tabor: Koprivec 4, Nemanič 5, Briški 5, Ristić 5, Salkić 5, Mihaljević 5 (od 68. Aliaj), Krivičić 5 (od 68. Sever), Grobry 5, Tolić 6 (od 62. Stare 5), Djalo Balde 5 (od 78. Fahd), Stančič 5 (od 77. Stanković); pomočnik trenerja: Nace Kosmač 5.

Maribor: Jug 7, Felipe Santos 6, Martinović 7 (od 81. Uskoković -), Peričić 7, Kolmanič 6, Cretu 7, Repas 7, Kotnik 6 (od 46. Matko), Bajde 7 (od 58. Požeg Vancaš), Kronaveter 7, Tavares 6 (od 58. Mlakar 8); trener: Saša Gajser 7.

Igralec tekme: Jan Mlakar (Maribor)