Maribor je že štiri tekme brez zmage, vijoličaste pa čakata morda najtežja izziva sezone: sredino gostovanje na Krasu (13.3) ter nato sobotni derbi z Olimpijo v Ljudskem vrtu. Že ko je šel Camoranesi nazaj na Kras septembra, je ocenil, da so to tekme, kjer se lahko izgublja prvenstvo. Pa je Maribor spet izgubil, še tretjič. Skupaj z Aljošo Matkom pravita, da suspenz Marka Šulerja na moštvo ne vpliva.

Izjava Andreja Kotnika, ko je v soboto po domačem porazu Maribora s Celjem (0:1) rekel, da morajo v tem tednu pokazati jajca, dobiva svoj kontekst. Prvi test (še) ni prišel na stadionu Rajka Štolfe v Sežani, temveč v pisarnah Ljudskega vrta. Komaj en mesec je Marko Šuler pomočnik športnega direktorja Oliverja Bogatinova, pa je že suspendiran.

Najprej je po poročanju Ekipe nase prevzel odgovornost za sobotni poraz s Celjem, ki je padel na podlago treh zaporednih remijev. Nato je želel imeti sestanek z igralci, a ga je Bogatinov prekinil, ker da je Šuler suspendiran. »To je zadeva direktorja in vodstva, ki ne vpliva na moje delo,« miri trener Mauro Camoranesi.

Kar je bil le v uvod nemara ključnega tedna. Morda ne ključnega v sezoni, gotovo pa utegne biti prelomnica drugega dela prvenstva. Maribor čakata najbolj neugodno gostovanje pri Taboru (sreda, 13.30) in nato še derbi z Olimpijo (sobota, 17.15). Iz stadiona Rajka Štolfe so namesto točk prinesli z zadnjih treh gostovanj kar enajst prejetih golov, Olimpija pa ne pozna poraza na šestih zaporednih derbijih v Ljudskem vrtu.

Da, teden, ko se lahko pokaže, če imajo, kar je namignil Kotnik.

Dve točki za Olimpijo

Že res, da je Camoranesi v igralski karieri imel precej bolj pomembne izzive. Toda ko gre za vodenje vijoličastih, ga po enaindvajsetih tekmah čaka najbolj zahteven teden. Saj je uvodoma v septembru že zabeležil tri tekme brez zmage (Celje 2:2, Tabor 3:1, Olimpija 1:1), toda nato spravil ekipo na vrh lestvice. »K sreči smo osvojiji prej toliko točk in imeli dovolj dobro zalogo tudi, ko se nam je rezultatsko zalomilo. Zaostanek ni prevelik, prvenstvo je še vedno odprto. Če zmagamo v Sežani, smo lahko znova na vrhu. Ostajamo v borbi za naslov.« 

Zdaj so vijoličasti namreč že dva kroga za Olimpijo. Dve točki, potem ko so Ljubljančani remizirali pri Aluminiju (0:0). Že jutri ali pa do konca tedna so lahko znova na vrhu, Olimpija v derbiju kroga v sredo ob 15.30 gosti najboljše moštvo po premoru Domžale. Ampak za začetek morajo v Sežani vijoličasti narediti, česar po uvrstitvi Kraševcev v prvo ligo po osemnajstih letih še niso. Zmagati.

Ne kot Maribor

»Nismo popolni, ampak to, kar nas jutri zanima, je samo zmaga,« se Camoranesi podaja k bivšemu klubu, kjer je na osemnajstih tekmah zbral le malenkost manj točk kot z vijoličastimi. Ko je šel tja septembra, je verjel, da ve, kako premagati bivši klub. Pa ga je Goran Stanković, zdaj že sam trener Olimpije, ukanil.

Napredek za Maribor je tako že bil, da so namesto štirih prejeli tri gole. Denis Klinar je takrat govoril o sramoti, Camoranesi pa, da so prevečkrat izgubljali druge žoge in bili premalo intenzivni. In prvič namignil, da ne pomaga celotedenska razlaga, če se potem na igrišču to ne udejanji.

Kaj bo torej storil sedaj? »Razlika v Sežani je sledeča: Maribor mora vedno igrati kot Maribor, tam pa moraš igrati kot Tabor. To je vsa zgodba.« Pa bo znal igral tako? »Upam,« se je nasmejal Camoranesi.

Ne bo Pihlerja in Vrhovca, vrača se Peričić

»Menjave so nuja, ko si tekme sledijo, tudi tokrat bodo,« je že vnaprej o spremembah govoril Camoranesi. Nima niti priložnosti, da bi ponovil postavo. Kartoni, poškodbe, forma, tekmec. Vse razlogi, da menjava in sisteme in igralce.

Blaž Vrhovec po sobotnem udarcu v glavo danes še ni imel dovoljenja, da se pridruži treningom, tako da ga v kadru ne bo, bi pa utegnil biti nared za derbi. Zaradi kartonov ne bo Aleksa Pihlerja, ki je s kapetanskim trakom skušal krpati luknje v obrambi, še vedno manjka Amir Dervišević. Vrača se Špiro Peričić, ki je manjkal zaradi osebnih razlogov proti Celju, na treninge se je tudi Denis Klinar pa tudi Martin Milec, ki pa mora odslužiti še zadnji mesec štirimesečne doping prepovedi.

Karterim branilcem zaupa?

Camoranesi ne menjava le sistema, ko postavlja v zadnjo vrsto enkrat tri drugič štiri branilce, temveč tudi same nogometaše. V soboto je začel Luka Uskoković sploh prvič letos in komaj osmič v petih letih. Luka Koblar ne dobi polne minutaže, prav tako je na klopi sedel Ilija Martinović. Pred vsemi je redno priložnost dobival Pihler. Komu torej trener najbolj zaupa?

»Imamo to srečo, da imamo na voljo veliko obrambnih igralcev, ki lahko igrajo v različnih postavitvah in parih, kar omogoča široko izbiro. Vsi konkurirajo, da bi igrali,« je Camoranesi splošno odgovoril na vprašanja. Redko se zgodi, da koga poimensko izpostavlja ali da ponudi bolj konkretne odgovore.

Kdo bo zabijal gole?

Maribor je po treh letih in pol tudi uradno zapustil Jasmin Mešanović. Bolj kot njegov pristop, borbenost, gol v ligi prvakov in iskanje forme tudi s kapetanskim trakom, je zdaj opazno kratek kader v napadu. Kot klasična napadalca sta ostala le še Jan Mlakar in Marcos Tavares, pri čemer je kapetan opozoril, da bi se morali vsi vračati po žoge, kadar ne gre. Gregor Bajde dobiva drobtinice.

Povrhu so tako ali tako največ golov prispevali Rok Kronaveter (7), Rudi Požeg Vancaš in Aljoša Matko (oba po 6). Tako težave niso le v obrambi, temveč tudi v napadu, saj so v treh dosedanjih tekmah po premoru zadetki padali večinoma iz prekinitev. Izdelane priložnosti pa so praviloma bile premedlo zapravljenem, kar je prišlo do izraza tako proti Bravu (Rudi Požeg Vancaš) kot zlasti Celju (Jan Mlakar, Žan Kolmanič).

Matko: Moramo zabiti prvi

»Mogoče se nismo tako psihično pripravili, kot bi se morali,« je razmišljal Aljoša Matko, ki ga klub kot vijol’čnega bojevnika rad izbere za medijske nastope. »Morda je prišlo vse za nami. Vsi rabimo eno dobro tekmo, eno zmago, pa bo vsak pokazal svoje kvalitete. Vsi vemo, da nam to gostovanje ne leži. Morda prihaja v pravem času, da prekinemo niz slabih rezultatov in pričnemo nov ciklus zmag.«

In kaj je ključno torej za napadalni del? Če gre razumeti Matka, bi bilo za začetek dobro že to, če bi prvi zabili. In ne tekmec. Kar se jim je zgodilo na zadnjih štirih tekmah. Moštvu, ki je prejelo vsaj en gol že na osmih zaporednih tekmah. Nazadnje so mrežo ohranili nedotaknjeno prav doma proti Taboru. Ko so zabili iz enajstmetrovke. V trdi tekmi. Sodil je isti sodnik, kot bo tokrat. Rade Obrenović.