Šok terapija po šoku ni delovala: Maribor je iz Domžal sicer odnesel točko (1:1), a jo je na koncu bolj izvlekel. Saša Gajser še tretjič v tej vlogi remiziral. Še dobro, da sledi reprezentančni premor.

FOTO: Drago Wernig

Kar ni z Mariborom nikoli uspelo Sergeju Jakiroviću, je Saša Gajser vajen. Tretjič je vodil vijoličaste, medtem ko čakajo na novega trenerja. In po tekmah z Rudarjem in Krko leta 2015 je tudi tokrat izvlekel točko: Maribor je povedel proti Domžalam, a vodstva nikakor ni znal zadržati. Menjave so bile pozne in neučinkovite, na preobrat ni niti dišalo. Maribor še vedno igra anemično in v dolgih fazah ne najde rešitve, kaj narediti z žogo. Na koncu so bili lahko še srečni, da je Senijad Ibričić toliko v letih, da so mu pri »zicerju« pošle moči.

Totalna revolucija za njega ni rešitev

Saša Gajser ni opravil le spremembe v postavi. Ne, ne. Obrnil je prvo postavo. Na glavo. Kar devet sprememb v primerjavi s četrtkovo tekmo s Colearine FC, ko je moštvo še vodil Jakirović. Ostala sta le vratar Ažbe Jug in branilec Nemanja Mitrović. Vse ostale je zamenjal, v ekipo je dal v konico tudi Luko Zahovića, ki ga ni bilo v četrtek niti v kadru zaradi napovedanega prestopa, ter Jana Repasa, za katerega je Sergej Jakirović zatrjeval, da še ni pripravljen. Spremembe v vseh segmentih, od obrambe do napada. Manjkal je zaradi poškodbe Jan Mlakar, na klopi je začel tudi Rok Kronaveter, ki je deloval doslej edini kot mož z idejo.

Prvi gol Repasa na prvi tekmi

V takšni situaciji, po menjavi trenerja dan pred tekmo, ne gre pričakovati lepe igre. Vijoličasti bi naj igrali na rutino, toda te ni. Maribor je morda še stisnil Domžale, ko je Rudi Požeg Vancaš takoj pomeril, toda silovit naliv in takšen tekmec, ki ima prav tako igralce za precej več, kot kaže, so onemogočili igro, kakršno si zamišlja najbrž tudi Gajser.

Domžalam je takšna tekma ugajala – dokler jim ni. Zastreljali so v prvem delu svoje priložnosti, ki jih je ponujal Luka Koblar in negotova obramba, toda Predrag Sikimić je od blizu nonšalantno pomeril čez gol.

Maribor je pa nato dobil srečo, kakršna se povrne tri dni prepozno. In zaman. Denis Klinar je redko prišel do žoge, vsekakor redkeje kot Žan Kolmanič na levi, toda njegova visoka podaja je padla direktno na Jana Repasa. Za prvenec na prvi tekmi v vijoličastem mu ni bilo treba narediti veliko: nastavil se je, pomeril z glavo in izkoristil tavanje Grege Sorčana. Več sreče kot pameti, ampak vodstvo, kakršno sploh v ligi, kaj šele na tako deževni in za Maribor zmage nujni tekmi, pride zelo prav. Še posebej, ker so Domžale pred polčasom imele še eno priložnost, ko je zaspala obramba vijoličastih, medtem ko sta tako Matej Podlogar kot Dario Kolobarić poceni zapravila dobro situacijo.

(Pre)pozne menjave Gajserja

Zanašati se, da bo to nekako zadostovalo, se je Mariboru maščevalo. Vijoličasti niti slučajno niso moštvo, ki zlahka zadrži ničlo v obrambi. Brezidejno in skoraj brezvoljno. Še zdaleč niso moštvo z garancijo, znova so prejeli gol, ko je Tamar Svetlin podal vtekajočemu Gregorju Sikošku, ta pa je našel Daria Kolobarića. Bum, dras, gol. Domžale so zapravile preveč priložnosti, da bi šlo prav vse mimo. Gol, ki je znova razgalil, kako zelo zaspijo vijoličasti, kadar računajo, da bodo s postopnimi napadi zabili. Ne, zgodi se ravno obratno. Rešitev pa še kar ni.

Saša Gajser je z menjavami reagiral (pre)pozno. Bolj kot to, koga je poslal v igro, je bilo opazno, koga ni vzel pravočasno iz nje. Andreju Kotniku je hitro in vidno pošla sapa, Rudi Požeg Vancaš je znova bil bitko s sabo, medtem ko je Jan Repas kljub lovljenju forme zaman pričakoval hitrejšo igro z več idejami. Ko je odšel iz igre, je žoga kmalu šla na nasprotno stran. Tako je tekma na koncu visela, Podlogar je zapravil še eno lepo priložnost, medtem ko je Luka Koblar, ki je imel sicer v obrambi obupno tekmo in jo je še dobro odnesel, z glavo po prekinitvi oplazil prečko.

Ibričić zapravil sijajno priložnost

In ko bi naj Maribor vnovčil širino proti ekipi, ki jo je lani štirikrat premagal, se je tekma povsem zasukala. Kolobarić je nesebično podal žogo Senijadu Ibričiću, v eni od akcij, ko obramba Maribora razpada kot stari Rim. Toda Ibričiću je spodrsnilo ali zmanjkalo moči, v vsakem primeru pa priložnost, kakršne Domžale pogosto nimajo. Maribor si ni zacelil ran, še več, čakajo na novi reset. Ampak tudi sami bodo morali kaj narediti, da bo prišlo do sprememb.

Domžale – Maribor 1:1 (0:1)
Strelca:
0:1 Repas (24.), 1:1 Kolobarić (62.)
Športni park Domžale, brez gledalcev, vreme deževno, igrišče solidno, sodnik Roman Glažar 6 (Hajdina), rumeni karton:
Pihler

Domžale: Sorčan 5, Žinič 5, Vuklišević 5, Šoštarič Karić 6, Sikošek 6, Pišek 6, Svetlin 6 (od 90. Mavretič), Podlogar 6 (od 82. Kait), Ibričić 5, Sikimić 5 (od 82. Husmani), Kolobarić 6; trener: Dejan Djuranović 6.

Maribor: Jug 6, Klinar 6, Mitrović 5, Koblar 5, Kolmanič 5, Dervišević 5 (od 70. Cretu 5), Vrhovec 5 (od 70. Pihler 5), Repas 6 (od 75. Kronaveter 5), Požeg Vancaš 5, Kotnik 5 (od 70. Matko 5), Zahović 5 (od 75. Tavares 5); trener: Saša Gajser 5.

Igralec tekme: Dario Kolobarić (Domžale).