Ta teden v osrednjih dnevnih rubrikah o oživljenem stripu, težavah pri pouku na daljavo, pomoči na domu, porastu antidepresivov, novem zagonu Lovrenca na Pohorju, spolnih zlorabah otrok na spletu in o Cerkvenjaku kot novi turistični destinaciji.

Ta teden v osrednjih dnevnih rubrikah o oživljenem stripu, težavah pri pouku na daljavo, pomoči na domu, porastu antidepresivov, novem zagonu Lovrenca na Pohorju, spolnihzlorabah otrok na spletu in o Cerkvenjaku kot novi turistični destinaciji.

DNEVNA: Strip pri nas živi in je vedno glasnejši!

Kultni Alan Fordi, »naš« Miki Muster s svojimi priljubljenimi liki, Lavrič v Mladinini Diareji, Asterix, DC, mange, letošnji Črni plamen o požigu Narodnega doma v Trstu… Jih poznate? Kdaj se po katerem od stripov posegli sami? O stripovski kulturi pri nas z enim bolj prepoznavnih striparjev, Izarjem Lunačkom.

DNEVNA: »Težave se bodo pokazale šele, ko se bo izobraževalni proces nadaljeval«

O poteku, prednostih in pasteh smo se želeli pogovoriti z več sogovorniki, vendar nam je za podrobnejša pojasnila bil na voljo samo ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik. Bo NPZ morda celo realen pokazatelj usvojenega znanja pri pouku na daljavo?

DNEVNA: Center za pomoč na domu Maribor: Ljudje ostajajo sami, zaprti, brez stikov

Na Centru za pomoč na domu Maribor v tem obdobju opažajo vedno večjo stisko ljudi, ki se kaže tudi v slabšanju psihofizičnega zdravja. Ljudje ostajajo sami, zaprti v svojih domovih, njihovi socialni stiki pa so izjemno omejeni ali celo pretrgani. Na njihove stiske se vedno odzovejo in pomagajo ter kljub epidemiji svoje storitve izvajajo v polnem obsegu.

DNEVNA: Antidepresivi v porastu: »Koronavirus presega zmožnosti navadne človekove duševnosti«

Zaznan je porast števila receptov, predpisanih za antidepresive. Poti nazaj do predkoronskega stanja na področju duševnega zdravja bodo dolge in težek, pojasnjuje Danijelo Mrzlekar Svetel spec. klin. psih. iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca.

DNEVNA: Nov zagon občine Lovrenc na Pohorju

Župan Marko Rakovnik omenja številne lanske pridobitve, hkrati pa tudi načrte za leto 2021, ko se zaključuje težko pričakovana rekonstrukcija državne ceste skozi občinsko središče.

DNEVNA: Tudi spletne videoigre pogosta tarča zlorab, nekateri naberejo celo tisoče žrtev

Ali bo pravica do zasebnosti prevladala v boju proti spolnim zlorabam otrok na spletu? Čeprav so evropski odločevalci enotnega mnenja, da so zlorabe otrok na svetovnem spletu karseda sprevrženo kaznivo dejanje, pa se obenem strinjajo, da lahko nepreverjen nadzor nad internetnimi uporabniki krši njihovo pravico do zasebnosti.

DNEVNA: Cerkvenjak turistom ponuja tudi 5-zvezdična doživetja

FOTO: Turisti v občini Cerkvenjak so v lanskem letu, kljub epidemiji koronavirusa, unovčili 890 turističnih bonov. Med gosti so še posebej cenjene turistične oziroma izletniške kmetije in gostišča, ki ponujajo lokalno hrano in vina ter turistična doživetja.