Švedska je zgradila posebno cesto, na kateri se lahko električna vozila napajajo kar med vožnjo, cesta pa je tako kar prva te vrste na svetu.

Foto: World record Academy

Skandinavski svet znova opozarja nase z zeleno novico – v bližini Stockholma na Švedskem so nedavno dokončali gradnjo približno 2 kilometra dolgega odseka ceste, ki električnim vozilom omogoča napajanje kar med vožnjo. Gre za pilotni projekt, razširitev odseka in uporaba tehnologije drugod pa se načrtujeta že kmalu.

Švedska “električna cesta” Foto: The Phoenix

Cesta je zasnovana tako, da se po sredi nahaja tir s posebno »premikajočo roko«, ki nad seboj zazna vozeče električno vozilo, se dvigne in ga napolni. Tir je priključen na električno omrežje in tako v celoti elektrificiran, a aktiven le, ko so nad njim vozila. Sistem je celo tako napreden, da izračuna porabo vsakega vozila ter jo na koncu zaračuna!

Namesto v gradnjo raje v nadgradnjo

Prednost elektrifikacije cest je minimalna potreba po investiciji, saj se lahko namesto gradnje povsem nove infrastrukture, kot se dogaja marsikje, raje obnovi in nadgradi obstoječo, tovrsten način pa je okolju in navsezadnje navadam prebivalcev bolj prijazen.

Švedska "električna cesta" Foto: Nordic Road and Transportation

Švedska "električna cesta" Foto: Viral

Švedska sicer sodi med najbolj trajnostne države, že pred časom pa so si zadali cilj, da do leta 2030 presedlajo na transport brez uporabe fosilnih goriv – prihodnost je tako v električnih vozilih, ob hitro napredujoči tehnologiji pa si lahko v prihodnosti obetamo tudi uporabo vodika.

Vir: Independent