Ta teden so na hrvaškem otoku Vis zagnali največjo sončno elektrarno v državi. Vrednost sončne elektrarne, ki ima moč 3,5 megavata, je ocenjena na 31 milijonov kun (4,1 milijona evrov). Z novo pridobitvijo bodo pokrili potrebe približno 1600 gospodinjstev, ocenjujejo v hrvaškem elektrogospodarstvu.

Fotografija je simbolična

Sončna elektrarna Vis, o kateri smo že poročali je prva od sedmih sončnih elektrarn, ki jih namerava Hrvaško elektrogospodarstvo (Hep) vključiti v svoje elektroenergetsko omrežje v okvirju 750 milijonov kun (100 milijonov evrov) vrednega investicijskega cikla v obdobju 2019-2023. Obenem gre tudi za prvo veliko sončno elektrarno, ki bo obratovala na hrvaških otokih, so sporočili iz Hepa.

Elektrarna bo oskrbovala 1600 gospodinjstev

Kot so dodali, so viško elektrarno zgradili na približno 5,5 hektarja površine v bližini kraja Žena Glava sredi otoka. Postavili so 11.200 solarnih modulov ter pet frekvenčnih pretvornikov moči. Ob elektrarni bodo postavili tudi baterijski zbiralnik zmogljivosti 1,44 megavatne ure, ki bo prvi tovrstni na Hrvaškem. Letno naj bi elektrarna proizvedla približno pet milijonov kilovatnih ur električne energije, kar bo zadostovalo za oskrbo 1600 gospodinjstev.

Letno naj bi elektrarna proizvedla približno pet milijonov kilovatnih ur električne energije, kar bo zadostovalo za oskrbo 1600 gospodinjstev.

S tem bodo praktično pokrili potrebe po električni energiji za vse prebivalce otoka.

Lastni vir obnovljive energije

Vis bo z novo sončno elektrarno dobil lastni vir obnovljive energije in večjo varnost oskrbe, zlasti v času turistične sezone, ko je poraba elektrike višja, so še izpostavil v Hepu. Vis je sicer znan tudi kot eden redkih hrvaških otokov, ki ima zadostne lastne vire pitne vode.

Na Hrvaškem kmalu še več sončnih elektrarn

V Hepu so poudarili še, da do leta 2030 načrtujejo gradnjo 1500 megavatov proizvodnih zmogljivosti. Polovica te dodatne zmogljivosti bo v obliki sončnih in vetrnih elektrarn, kar je primerljivo z močjo jedrske elektrarne Krško. Že sedaj potekajo dela na Hepovih investicijah v sončne elektrarne v hrvaški Istri, na otoku Cres ter v zaledju Dalmacije, postavljajo tudi že vetrno elektrarno nedaleč od Zadra.

STA

Fotografija je simbolična

Electricity Farm Roof Panels Solar House Shed