Kot predsednica bi se zavzemala za temeljne človekove vrednote, predvsem svobodo, varnost, zdravje, sprejetost, ter spodbujala pravico do dela in prostega časa. Po mnenju Sabine Senčar mora predsednik oz. predsednica države zastopati interese vsakogar in vseh državljanov Slovenije. “Zavzemati se mora za vrednote, ki morajo biti in so brezčasne. Ne smejo biti odvisne od političnega sistema in politike, v kateri živimo,” je poudarila.

Kot predsednica bi se zavzemala predvsem za dostopno zdravstvo. “Za samega državljana ni tako velikega pomena ali bo zdravstvo državno ali privatno, za posameznega državljana mora biti v interesu le to, da bo zdrav, da bo prišel do poštene, hitre in strokovne zdravniške oskrbe, do svežega zraka, hrane, do vseh teh stvari, ki omogočajo zdravje. To pa ni le odsotnost bolezni, temveč tudi stanje popolne socialne, ekonomske in duševne blaginje,” je utemeljila.

Velik pomen daje varnosti

Pomembna se ji zdi tudi skrb za varnost. Kot je dejala, varnost ne pomeni kulture strahu, “zato bomo o vseh postopkih, na katere bomo opozarjali in morda niso vodili v najbolj varne razmere za naše državljane, razpravljali brez sramotenja in korektno v upanju, da se bomo iz tega tudi kaj naučili”. Zavzemala se bo tudi za sprejetost vsakega posameznika in njegovih najbližjih. Žaljenje, ustrahovanje, strašenje in grožnje, so po njenem mnenju nespremenljive.

Pri omembi mednarodnih organizacij je opozorila, da bomo v njih ostali samo pod pogojem, če bodo imele enake demokratične vrednote in se bodo zavzemale za varovanje človekovih pravic, kot je zapisano tudi v ustavi.

“Predsednik mora biti varovalka za vse in za vsakogar. Lahko se menja zakonodajna oblast, lahko se menjajo položaji izvršilne oblasti in vsi državni organi tako v zdravstvu, sodstvu, šolstvu. Temeljenje človekove pravice pa morajo ostati iste,” je povedala.

Podporo njeni kandidaturi je izrazil tudi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović. “Prepričan sem, da bo Sabina odlična predsednica in zagotovo nekaj novega oz. nekaj tistega, kar ljudje iščejo. Gre za glas ljudi, predvsem tistih, ki do sedaj niso bili slišani,” je dejal.

Ob polnoči se sicer izteče rok, do katerega je na DVK mogoče vložiti kandidature za volitve predsednika republike. Doslej je kandidature na DVK, bodisi s podpisi volivcev bodisi podporo stranke oz. poslancev, vložilo osem kandidatov. Pet kandidatur, ki so bile vložene minuli teden, je DVK že potrdila, in sicer kandidature glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS Anžeta Logarja in pravnice Nataše Pirc Musar.

V ponedeljek sta kandidaturi vložila še evropski poslanec Milan Brglez ter poslanec Levice Miha Kordiš, danes pa Sabina Senčar. Kandidature, vložene ta teden, bo DVK potrjevala v četrtek, končni nabor predsedniških kandidatov pa bo znan v začetku prihodnjega meseca, saj imajo kandidati še do 3. oktobra čas, da umaknejo soglasje h kandidaturi.

STA