Ocenjujejo namreč, da je politični prostor odprt za kandidata, ki bo zastopal glas delovnih ljudi, socialno pravičnost, varovanje okolja in mirovniško politiko. Za zdaj imajo odprte postopke evidentiranja, svojega kandidata pa naj bi predstavili v 14 dneh.

Kot kaže, bo tako Levica edina stranka koalicije, ki bo v tekmi za predsednika republike v ogenj poslala svojega kandidata. O tem, ali bi tako tudi stranke koalicije morebiti podprle njihovega kandidata, se v Levici s koalicijskimi partnericami niso pogovarjali, jih bodo pa seznanili z namero ponuditi lastnega kandidata, so ob tem v Levici še pojasnili za STA.

Kandidatka največje vladne stranke Gibanje Svoboda Marta Kos je sicer pretekli teden odstopila od kandidature. Izvršni odbor stranke je za tem sklenil, da svojega kandidata ne bodo ponudili, v 14 dneh pa bo svet stranke odločil, katerega izmed predsedniških kandidatov bodo podprli.

Tudi v SD so sprejeli odločitev, da se v predsedniške volitve ne bodo podali aktivno. Del članstva naj bi si sicer še vedno želel tudi socialdemokratskega kandidata, predsednica SD Tanja Fajon pa je v soboto po klavzuri stranke dejala, da te možnosti ne izključuje, saj da je vlaganje kandidatur mogoče do 28. septembra.

STA