Ta teden v osrednjih dnevnih rubrikah o Sončnem raju, obnovi pohorskih cest, stranskih učinkih cepljenja, vrtoglavih stroških zdravljenja covid bolnikov, cenah nepremičnin, vplivu višanja minimalne plače in o spremenjenih odnosih v družini.

Ta teden v osrednjih dnevnih rubrikah o Sončnem raju, obnovi pohorskih cest, stranskih učinkih cepljenja, vrtoglavih stroških zdravljenja covid bolnikov, cenah nepremičnin, vplivu višanja minimalne plače in o spremenjenih odnosih v družini.

DNEVNA: Sončni raj: Črno leto spremenili v leto novih izzivov in priložnosti

Bogdan Mak je kritičen do ukrepov, saj meni, da niso dali rezultatov: »Ne morem sprejeti ukrepov, ki ne dajejo in niso dajali rezultatov, predvsem pa so sprejeti preuranjeno in brez neke smiselne podlage.«

DNEVNA: Na Pohorju se obeta 30-milijonska obnova državnih cest

Na Pohorju je skupno 200 kilometrov državnih cest. Od tega je 147 kilometrov cest asfaltiranih, 53 kilometrov cest pa je makadamskih. Po podatkih Direkcije za infrastrukturo je velik del cest v zelo slabem stanju. Minister Jernej Vrtovec napovedal, da bo za ureditev državnih cest na Pohorju v naslednjih dveh letih namenjenih 30 milijonov evrov.

DNEVNA: O stranskih učinkih po cepljenju v domovih ne poročajo, cepljenih le malo zaposlenih

Konec decembra se je v Sloveniji pričelo množično cepljenje proti koronavirusu. Najprej so cepili stanovalce in zaposlene v domovih za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Zanimanje med zaposlenimi je sicer dokaj majhno, med stanovalci pa veliko, o stranskih učinkih pa naši sogovorniki zaenkrat ne poročajo.

DNEVNA: Vrtoglavi stroški zdravljenja bolnikov s covid-19, pri zapletih tudi preko sto tisoč evrov

Najdaljša hospitalizacija z ventiliranjem je bila na intenzivni negi UKC Maribor 48 dni, najvišji strošek zdravljenja pacienta s covid-19 pa je presegel 114 tisoč evrov. Številke se sicer od primera do primera razlikujejo, odvisno tudi od pridruženih bolezni pacienta, a v povprečju znaša zdravljenje bolnika na ventilaciji okoli 46 tisoč evrov.

DNEVNA: »Covid-19 kriza« padca cen na nepremičninskem trgu v Podravju ne bo povzročila

Tisti, ki nujno iščejo stanovanje so trenutno prepuščeni sami sebi. Tudi nekatere nepremičninske agencije naj bi poslovale na črno. Padca cen ne pričakujejo, poudarjajo pa, da bo na nakupe vplivala dostopnost finančnih virov.

DNEVNA: Bodo v Mariboru zaradi zvišanja minimalne plače spreminjali cene javnih storitev?

V Javnem holdingu Maribor so pojasnili, da bodo vplivi zvišanja minimalne plače po posameznih podjetjih različni. V Nigradu bo denimo slaba tretjina zaposlenih pod pragom minimalne plače, zato bo potrebno doplačilo razlike. V večini javnih podjetij si bodo sicer prizadevali za ohranitev cenovne politike iz leta 2020. Medtem pa na holding že prehajajo prvi zaposleni.

DNEVNA: »Biti v odnosu zahteva naše delo, vlaganje časa in čustev v odnos«

Govorili smo z zakonskima in družinskima terapevtkama, ki sta nam zaupali, kako se spreminjajo odnosi v družinah, spregovorili smo tudi o tem, ali se sploh znamo posvečati en drugemu in kaj pravzaprav potrebujemo.