Konec decembra se je v Sloveniji pričelo množično cepljenje proti koronavirusu. Najprej so cepili stanovalce in zaposlene v domovih za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Zanimanje med zaposlenimi je sicer dokaj majhno, med stanovalci pa veliko, o stranskih učinkih pa naši sogovorniki zaenkrat ne poročajo.

Konec minulega leta, 27. decembra, se je v Sloveniji pričelo množičo cepljenje proti koronavirusu. Slovenija je tisti dan prejela prvih 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, ki so ga prevzeli v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), od tam pa je nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki so poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše po državi.

Najprej so cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi so bili cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah. Teden kasneje je Slovenija prejela novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v tem letu. 

Najprej so cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi so bili cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah.

Prvi trije cepljeni so bili upokojeni nadškof Franc Kramberger, Angelca Butenko in nekdanji direktor Steklarne Rogaška Jože Pelko, je sporočila vlada. Cepili so jih v domovih starejših občanov v Lenartu, Ljubljani in Rogaški Slatini. Po cepljenju so se vsi počutili dobro, za cepljenje pa so se odločili, ker želijo ostati zdravi in ker zaupajo medicinski stroki.

Od 158 stanovalcev Covid-19 prebole 103 osebe

Kako je v teh dneh steklo cepljenje v različnih domovih za starejše, ki so najbolj ogroženi in kjer se je epidemija najbolj širila? Kakšni so prvi odzivi in vtisi? Kako bodo v domovih spremljali pojav stranskih učinkov pri svojih stanovalcih?

Stanovalci Doma starejših Idila iz Vukovskega dola so prve odmerke cepiva prejeli 29. decembra. “Vseh zaposlenih nas je 90, od tega je covid-19 prebolelo 32 zaposlenih, interes po cepljenju je izkazalo 23 zaposlenih, ker pa so v prvih vrsti cepljeni tisti, ki še Covida niso preboleli, je bilo cepljenih 13 sodelavcev. Od 158 stanovalcev so Covid prebolele 103 osebe, torej bi bilo za cepljenje 55 oseb, dejansko se je od tega cepilo 41 stanovalcev,” je za naš medij povedala direktorica Alica Rendulić. Stranskih učinkov po cepljenju zaenkrat ni bilo.

Cepiva dovolj za vse zainteresirane

Tudi v Domu starejših občanov Tezno so že prejeli prve odmerke cepiva. “Cepljenje v Domu se je izvedlo 28. decembra 2020. Cepljenje za drug odmerek se bo predvidoma izvedlo 18. janurja. Cepili smo 74 stanovalcev, kar je manj kot jih je izrazilo interes, ker so nekateri vmes oboleli (infekti in/ali covid). Prekuženih je/bo 62 odstotkov, cepljenih pa 37 odstorkov vseh stanovalcev,” je pojasnila direktorica Jasna Cajnko. 

Ob ponovnem cepljenju bodo zajeti vsi stanovalci, ki prvega cepljenja niso bili deležni, pa cepljenje želijo.»Vrstnega reda« nismo vzpostavljali, cepiva je bilo za vse zainteresirane dovolj.

Interes za cepljenje med zaposlenimi v Domu starejših Tezno je sicer manjši, cepilo se je 20 odstotkov vseh zaposlenih, 29 odstotkov zaposlenih pa je covid prebolelo. “Ob ponovnem cepljenju bodo zajeti vsi stanovalci, ki prvega cepljenja niso bili deležni, pa cepljenje želijo.»Vrstnega reda« nismo vzpostavljali, cepiva je bilo za vse zainteresirane dovolj. Zdravstveno osebje je spremljalo morebitno spremembe v počutju in zdravstvenem stanju vseh cepljenih stanovalcev. Stranskih učinkov nismo zaznali,” je še pojasnila direktorica Jasna Cajnko.

Isti dan, 28. decembra, so pričeli s cepljenjem tudi v SeneCura domu za starejše občane v Mariboru. Cepili so stanovalce in zaposlene, ki še niso preboleli bolezni.

“Zanimanje je, tudi pri tistih stanovalcih, ki so že preboleli Covid, vendar trenutno sedaj še ni možno cepljenje le-teh (zaradi državnih pravil). Cepljenje izvaja zdravnik ob pomoči domskih diplomiranih medicinskih sester, vsak cepljeni je opazovan vsaj 15 minut po cepljenju in seveda v primeru morebitnih kasnejših težav le-te takoj sporoči DMS ali zdravniku,” je za naš medij pojasnila Sanda M. Gavranovič, direktorica doma.

Delež cepljenih v domu Senecura

Interes med stanovalci velik, med zaposlenimi manj zanimanja

Stanovalce in zaposlene so cepili tudi že v mariborskem Domu pod gorco. “Odziv pri stanovalcih je zelo dober, saj se je zanj odločil0 85 odstotkov vseh stanovalcev. Pri zaposlenih je odziv slabši, za cepljenje se je odločilo le 45 odstotkov vseh zaposlenih. V prvi fazi so cepljeni vsi zainteresirani tako stanovalci doma kot zaposleni, ki niso preboleli COVID-19, nato pa pridejo na vrsto še vsi zainteresirani, ki so preboleli COVID-19,” je pojasnil direktor Gregor Žigon. 

V prvi fazi so cepljeni vsi zainteresirani tako stanovalci doma kot zaposleni, ki niso preboleli COVID-19, nato pa pridejo na vrsto še vsi zainteresirani, ki so preboleli COVID-19.

Na kakšen način bodo v domu spremljali morebitne stranske učinke po cepljenju in ali morda že beležijo kakšne? V domu imajo zaposleno zdravstveno osebje in tudi zdravnik je dnevno od ponedeljka do petka prisoten v domu. Kot dodaja Žigon, je njihova narava dela je tudi taka, da so stanovalci zmeraj pod zdravstvenim nadzorom ne glede nato ali so cepljeni ali ne. “Vsi cepljeni tako zaposleni kot stanovalci niso imeli stranskih učinkov in nobenih zapletov po cepljenju,” je še dodal Žigon.

Doseči želijo 90-odstotno prekuženost, po januarju bolj normalno življenje

V Domu Danice Vogrinec Maribor, ki je z okoli 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji, so po besedah direktorja Marka Slaviča v zadnjih dneh decembra prejeli nekaj več kot 300 odmerkov cepiva proti covidu-19. 27. decembra so cepili okoli 270 stanovalcev, s preostankom cepiva pa še del zaposlenih.

Slavič ocenjuje, da bodo s tem ob upoštevanju tistih, ki so covid-19 že preboleli, dosegli 90-odstotno prekuženost v njihovi ustanovi. “Iz tega vidika lahko resnično upamo, da se nam bliža tam po januarju neko bolj normalno življenje, tudi lažja organizacija dela in življenja v domu, tudi v smislu organizacije obiskov oziroma kvalitetnejšega bivanja stanovalcev,” je povedal v izjavi za medije po decembrskem obisku predsednika vlade Janeza Janše v tem domu.

Drugi odmerek cepiva je po besedah Slaviča zagotovljen in verjame, da bodo o prihodu cepiva pravočasno obveščeni. “Vsekakor bodo stanovalci cepljeni tudi drugič,” je dejal.

Tudi okuženi stanovalci v rdeči coni se dobro počutijo

V Domu Danice Vogrinec, ki ima dve stalni enoti, so na začetku decembra vzpostavili zunanjo rdečo cono, ki so jo uredili v športni dvorani na Taboru. Slavič je znova poudaril, da se stanovalci dobro počutijo, v zadnjem času je tudi več takšnih, ki prebolevajo covid-19 brez hujših zdravstvenih težav.

Kako dolgo bodo potrebovali to cono, ni znal povedati. “Rdečo cono bomo ohranili, predvsem zaradi tega, ker ne vemo, ali se nam lahko virus morda še pojavi v prvi hiši. Ko bo cepivo prijelo, pričakujem, da bomo lahko po januarju počasi zaključevali z organizacijo rdeče cone,” je še povedal v izjavi za medije. Dodal je, da se bo tudi sam cepil proti covid-19, ko bo na vrsti.

Rdečo cono bomo ohranili, predvsem zaradi tega, ker ne vemo, ali se nam lahko virus morda še pojavi v prvi hiši. Ko bo cepivo prijelo, pričakujem, da bomo lahko po januarju počasi zaključevali z organizacijo rdeče cone.

V Domu Danice Vogrinec sta bila prva cepljena Peter in Anamarija Brglez, rojena leta 1937 in 1941. “Spremljali smo ju po odmerku cepiva in sta se dobro počutila, ni bilo nobenih zapletov. Vse teče tako, kot bi naj teklo,” je povedal Slavič.

Ponovno je tudi spomnil, da so z ustrezno organizacijo in komunikacijo uspeli obvladati razmah novega koronavirusa v domu “po neki normalni pričakovani logiki”, po kateri se je naraščanje števila okuženih stanovalcev razvleklo v daljše časovno obdobje in se ustavilo pri 50 odstotkih. “Tako zdravstvenega sistema v Mariboru nismo spravili na kolena,” je še dejal Slavič v izjavi za medije.