Najdaljša hospitalizacija z ventiliranjem je bila na intenzivni negi UKC Maribor 48 dni, najvišji strošek zdravljenja pacienta s covid-19 pa je presegel 114 tisoč evrov. Številke se sicer od primera do primera razlikujejo, odvisno tudi od pridruženih bolezni pacienta, a v povprečju znaša zdravljenje bolnika na ventilaciji okoli 46 tisoč evrov.

Število obolelih s covid-19 še vedno narašča, prav tako pa tudi delež tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Kapacitete bolnišnic po državi so praktično polne, zlasti na oddelkih intenzivne nege. Epidemija je močno obremenila naš zdravstveni sistem, saj vsak nov pacient, vsako zdravljenje na intentizni negi pomeni velike stroške za zdravstveno blagajno.

V javnosti so se že večkrat pojavile različne številke, ki se od primera do primera razlikujejo, saj mnoge bolnike spremljajo še pridružene bolezni. Kolikšni so torej stroški zdravljenja bolnikov s covid-19 in kako dolgo so v povprečju pacieti v bolnišnici na zdravljenju?

Številke se od primera do primera po posameznih bolnišnicah razlikujejo

Vlada RS je lani, 22. oktobra (na predlog Ministrstva za zdravje) v okviru Aneksa št. 1 k Splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2020 določila nove, višje cene za naslednje bolnišnične obravnave bolnikov s COVID-19 (podatke so nam posredovali iz ZZZS):

  Naziv storitve   Cena
(v EUR)
1 Zdravljenje bolnika  s COVID 19 (Infekcije/vnetja dihal brez katastrofalnih spremljajočih bolezenskih stanj ali zapletov COVID 19)* 8.000,43
2 Zdravljenje bolnika  s COVID 19 (Infekcije/vnetja dihal s katastrofalnimi spremljajočimi bolezenskimi stanji ali zapleti  COVID 19)* 16.000,86  
3 Zdravljenje bolnika  s COVID 19 (Traheostomija vse starosti, vsa stanja COVID 19)* 46.833,40 

Kot je razvidno iz zgornjih podatkov se vrednosti bolnišničnih zdravljenj med seboj zelo razlikujejo, saj je cena zdravljenja odvisna od obsega oz. poteka konkretnega bolnišničnega zdravljenja in od diagnostičnih ter terapevtskih posegov, ki so bili izvedeni, so pojasnili na ZZZS.

“Glede na navedeno pojasnjujemo, da je načeloma cena zdravljenja istega zdravstvenega stanja (iste diagnoze) odvisna predvsem od dejanskega poteka zdravljenja, kot je na primer potreba po zdravljenju virusne pljučnice, uvedbi respiratorja zaradi dihalne stiske, intenzivna terapija itd. Glede na navedeno se lahko cene teh zdravljenj gibljejo od 8.000,43 evrov pa tudi do 46.833,40 evrov (ne glede na dolžino trajanja hospitalizacije),” je sporočil Damjan Kos iz ZZZS.

Vrednosti bolnišničnih zdravljenj se med seboj zelo razlikujejo, saj je cena zdravljenja odvisna od obsega oz. poteka konkretnega bolnišničnega zdravljenja in od diagnostičnih ter terapevtskih posegov, ki so bili izvedeni.

V Sloveniji namreč bolnišnice obračunajo akutne bolnišnične obravnave po t.i. skupinah primerljivih primerov (SPP), avstralski različici “Diagnostic related groups” (DRG sistem) (1 bolnišnični primer – sprejem in odpust) po eni izmed 650 SPP šifer glede na (vodilno) diagnozo pacienta, glede na obseg oz. potek konkretnega bolnišničnega zdravljenja in glede na diagnostične ter terapevtske posege, ki so bili izvedeni.

Pri ventiliranih pacientih povprečen strošek okoli 46 tisoč evrov

Kot so za Maribor24.si pojasnili v UKC Maribor, je pri zdravljenju covid bolnikov potrebno poudariti, da se velikokrat pacient zdravi tako na t.i. navadnem oddelku, kot tudi na intenzivnem oddelku, kar je odvisno od stopnje obolelosti oz. razvoja bolezni in s tem povezanega zdravljenja.

“Na navadnem covid oddelku je povprečen strošek na pacienta 13.306 EUR in je odvisen od zapletov pri zdravljenju (brez ali s pljučnico) ter ležalne dobe pacienta. Na intenzivni negi je strošek pacienta v največji meri odvisen od ležalne dobe in zapletov, predvsem pri pacientih, ki so ventilirani, tam so stroški najvišji. Povprečen strošek intenzivnega bolnika na dan znaša 2.381 EUR in znaša na povprečno ležalno dobo 23.000 EUR, pri ventiliranih pacientih je ta strošek tudi preko 46.000 EUR,” so pojasnili.

Na navadnem covid oddelku je povprečen strošek na pacienta 13.306 EUR in je odvisen od zapletov pri zdravljenju (brez ali s pljučnico) ter ležalne dobe pacienta.Povprečen strošek intenzivnega bolnika na dan znaša 2.381 EUR in znaša na povprečno ležalno dobo 23.000 EUR, pri ventiliranih pacientih je ta strošek tudi preko 46.000 EUR

Glede na določila (Aneks št. 1 k SD 2020) je najvišji znesek, ki ga dobijo s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za zdravljenje covid bolnika 46.833 EUR. Najdaljša hospitalizacija z ventiliranjem je bila na intenzivni negi UKC Maribor sicer 48 dni, tako, da ocenjen strošek  pacienta znaša 114.288 EUR.

V povprečju bolniki skoraj en mesec na intenzivni negi

Ob tem nas je zanimalo tudi, koliko časa so bolniki s covid-19 v povprečju hospotalizirani. Ležalna doba na itenzivni negi je tako v povprečju 29,1 dni (od tega v povprečju 14,8 dni na ventilatorju). Na navadnem oddelku so bolniki v povprečju hospitalizirani 9,2 dni. Na intenzivni negi skrbi za enega covid pacienta 0,8 zdravnika in 2,4 zaposlena iz zdravstvene nege.

Ležalna doba na itenzivni negi je v povprečju 29,1 dni (od tega v povprečju 14,8 dni na ventilatorju). Na navadnem oddelku so bolniki v povprečju hospitalizirani 9,2 dni.

S strani ZZZS so pacienti, ki se zdravijo zaradi covid-19 razdeljeni v tri vrednostne razrede opredeljene v Aneksu št. 1 k Splošnemu dogovoru (v navedeni višini jih ZZZS tudi plačuje), in sicer:

  • Zdravljenje bolezni COVID 19 brez zapleta – 8.000 €
  • Zdravljenje bolezni COVID 19 z zapleti – 16.000 €
  • Zdravljenje bolezni COVID 19 z ventilatorjem – 833 €

V primeru, ko v bolnišnicah ni dovolj prostora za covid bolnike, se vključi dispečerski sistem na nivoju države – nacionalni koordinator za distribucijo covid pacientov. Trenutno je v UKC Maribor še dovolj prostora za covid paciente, so še pojasnili za naš medij.

Stroški testov in cene cepiv

Cenejši od hospitalizacij so sicer testi za potrjevanje okužb. PCR-testi, ki jih pri nas izvajamo že vse od izbruha epidemije marca, stanejo 95 evrov, krvni test na vsebnost protiteles stane 30 evrov (ponekod 22 ali 25 evrov), cene hitrih (HAGT) testov se gibljejo med 15 in 20 evri, tisti, ki jih je kupila država prek javnega naročila, pa so stali 1,98 evra.

V javnost so prišle tudi cene cepiv različnih proizvajalcev. Gre za zneske, ki naj bi veljali na območju Evropske unije, pomotoma pa jih je na spletu prek objave na twitterju s širšo javnostjo delila belgijska finančna ministrica Eva De Bleeker. Cepivo Pfizer/BioNTech, ki ga že uporabljamo v Sloveniji, stane 12 evrov na posamezni odmerek, cepivo Moderne, ki naj bi bilo dostopno v naslednjih tednih, je vredno 14,68 evra, cepivo Oxford/AstraZeneca 1,78 evra, farmacevtsko podjetje Johnson & Johnson bo za posamezen odmerek iztržilo 6,93 evra, naveza Sanofi-GSK želi 7,56 evra, navaja Svet24.

V tujini za stroški v milijonih

Pred časom so mediji poročali o 70-letnem Američanu Michaelu Floru, ki se je po tem, ko je zaradi covida-19 končal v bolnišnici in se mu je stanje tako slabšalo, da se je že poslavljal od bližnjih, uspel rešiti. A zatem je iz bolnišnice prejel račun na 181 straneh, skupni znesek pa je bil kar 1,122 milijona ameriških dolarjev.