Julijski ponedeljki so res PZP-ji. Ha? Ja, ponedeljski za profesionalce. Ko izveš, česar preostalih šest dni ne. V kaj-se-pač-menimo maniri. In tako je padla napoved, da se je našel špricer 2.0. In, mimogrede, leto dni je, kar odpiram(o) okno mesta.

Slika je simbolična.

Da obstaja ponedeljek za profesionalce, tako imenovani PZP, sem vam najbrž že povedal, ne? No, naučil me je eden in edini Grega Skočir. Ja, tisti. Pevec. Kaj Skočir, svojevrstna ikona Ljubljane, išče v oknu tega mesta, torej, em, Maribora? Nič. Zgolj to, da je imel prav, ko mi je leta 2008 na zmačkan torek brez kakršne koli zadrege pojasnil, da se lahko vsak dan žura (Skočirjevo vodilo: »Clo u nedelo!«), ampak da v ponedeljek pa čagajo res samo profesionalci. Ker zgolj na ponedeljek izveš, česar preostalih šest dni – ne, niti na gospodov dan – ne moreš.

In tako se je zgodilo ta ponedeljek. Ko bi naj mesto bilo… No, na morju. Ali spalo. Ali počivalo. Ali pač delalo karkoli že. No, ni lahko najti profesionalizma na takšen poletni PZP. Poznojulijski. Verjemite. Januarja bo bolj profesionalno kot julija. No, še iz časov, ko je bil januar še morda najboljši gostilniški mesec. Ne po prometu, ampak po patini.

(Iz)našli novi špricer

V Mariboru lahko vseeno na ponedeljek ugotoviš marsikaj. Dobro, radijske postaje imajo zvečer svoje zabetonirane dekad(ent)ne klasike. Mesto premleva vikend in tuhta, če bodo vijoličasti letos imeli čemu podobno sezono. Je pa, če boste naleteli na pravo družbo, tudi julijski ponedeljek lahko dan, ko padejo krasne, bisernate, top post vikend ideje. In tako se je zgodilo ta ponedeljek. Ko sem spoznal, da imamo baje novi špricer. Ki to nikdar ne bo. Ampak ideja pa je. Taka. Kislokumarasta. V kaj-se-pač-menimo maniri.

Pisal sem že o tem, da bi špricer skoraj po zakonu moral koštati maksimalno 1,50. Da vse, kar je čez, je narobe. Ampak nekateri gledajo širše, novodobno, revolucionarno. Naučili so me, da so iznašli novi špricer. Ki ni špricer, preden začnemo. V bistvu, kakor je rekel model, ki dela v Avstriji, to je pijača, cenovno v rangu gin tonica, ampak ima alkoholni šus piva in socialni element špricerja. Mhm, saj vam pravim, ponedeljek za profesionalce, tzv. PZP. Ko je špricer nekaj povsem drugega.

Hard seltzer

Verjetno sem vam do te točke že pojedel živce, ker vas zanima le to, kaj torej je ta novi špricer. Okej, okej. Izi. Izvolite. No, gre za hard selzter. Ha? Kaj je hard seltzer? Pa taka… mešanica. »Trdi seltzer, spiralni seltzer ali trda peneča alkoholna voda je vrsta napitkov z visoko vsebnostjo gazirane vode, ki vsebujejo gazirano vodo, alkohol in pogosto sadne arome,« je stric Google Translate samo za vas prevedel teto Wikipedio.

In preden guglate še sami: ja, imamo tudi firmo, ki že dela prvi hard seltzer v Sloveniji. Zdaj… Sam sem klasik. Premlad, da bi bil nostalgik, joj, z naskokom. Sem pa iz časov, ko smo padali na frucvodke, smile in nato naslednje poletje na bandidos, kar je potem postal breezer in tako naprej. Pa so prišli aperolšprici, ki so bili hit, da se o gin toniku ne pogovarjamo. Vedno nekaj novega, kar naj bi nadomestilo staro. Nato pa se vrne smile in spoznaš, da se ti kot najstniku vse fajn zdi.

Ampak saj veste, nekateri smo bili itak vedno skeptični, ker smo pili najbolj poceni šveps in najbolj poceni gin, oni, domači, zato te je vedno čudilo, zakaj bi nekdo recimo dajal kumaro not. Pa neki poper. Ker kot da bo to kaj pomagalo, haha. Pač. Generacija, ki je tranzicijsko mešala ora banana kivi z namiznim belim, empatično mešanico, ker se je vedno tudi v temi fluorescentno videlo, kje si se (po)kozlal.

Trdo mehurčkasta

No, hard seltzer… Je res specifična pijača. Taka. Trdo mehurčkasta. Butne. Ima tistih približno pet posto alkohola. Bo nadomestila špricer? Gotovo ne. Vsaj ne na dolgi rok, ker špricer bo ostal špricer. Do ultimativnega, zadnjega dne. Je pa dober poskus in predvsem možnost, da vidimo, kaj je to bil »seltzer«, ki so ga naročali v ameriških filmih. V bistvu je to nekaj takega, kot da pridete pri nas v kafič in rečete, dajte mi slatino. Recimo. Sicer pa tisti, ki so naredili prvi slovenski hard seltzer, pravijo, da bo to pijača za osebe, ki jim trenutni izbor alkoholnih pijač ne odgovarja in ponavadi pristanejo na vodki z gazirano vodo in limono.

Samo ti mb pubeci so pa vseeno videli v tem možnost za špricer 2.0. Možno. Ampak, kakor smo se pogovarjali na uredniškem sestanku ta teden, če že, je hit tega poletja – limonada. V vseh variacijah. Brez dvoma. Predvsem pa, ker je tudi ponekod prekleto draga, da že preprosto mora biti hit pri takih cenah.

Ampak če nič drugega… Je še en julijski PZP v mestu pokazal, da ima Maribor svoj čar tudi poleti. In padejo razno razne ideje. Ki ne dajo presežka, kažejo pa na to, kakšno kreativnost prinaša možnost druženja. Tako. Kaj se pač menimo.

P.S. Sicer pa, spoštovano bralstvo, je to prva obletnica kolumne Okno mesta. Nekatere ste izrazito požirali, nekatere so šle morda tudi mimo, se bomo pa še naprej trudili, da bomo odprli okno mesta in se nadihali svežega, mestnega, zgodbenega zraka Maribora. Če imate kakršne koli ideje, predloge, teme, pa nam kar sporočite! Hvala!

Največji hiti 

Še en bankomat, ki nikoli ne dela? O, smola.

https://maribor24.si/lokalno/se-en-bankomat-ki-skoraj-nikoli-ne-dela-o-smola

S23 ni Nova vas. Pa kak’ ni? Ker ne.

https://maribor24.si/lokalno/maribor/s23-ni-nova-vas-pa-kak-ni-ker-ne

Kaj bo sledilo? Cesta XIV. divizije?

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-kaj-bo-sledilo-cesta-xiv-divizije

V tretje pa te že narediš izpit za avto. Samo ne na Pobrežju.

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-v-tretje-pa-te-ze-naredis-izpit-za-avto-samo-ne-na-pobrezju

Čvrga Ljudskega vrta

https://maribor24.si/lokalno/maribor/okno-mesta-cvrga-ljudskega-vrta

V Melju je vedno rdeča

https://maribor24.si/lokalno/maribor/v-melju-je-vedno-rdeca