Na  Festivalu Robotike v Celju je predsednica države Nataša Pirc Musar spoznala socialno robotko Frido, ki že nekaj časa pomaga osebju v UKC Maribor. 

Frida je tako predsednici kot obiskovalcem predstavila svoje projektne naloge in zaključne misli, so sporočili iz UKC Maribor.

Robotka Frida je del projekta HosmartAI, ki v UKC Maribor poteka že od 2021 in se v mesecu maju 2024 zaključuje. Gre za prvi humanoidni robot na svetu, ki so ga leta 2021 začei testirati v bolnišničnem okolju. Namenjena je pomoči zdravstvenemu osebju.

"Naši tehnično-raziskovalni partnerji, s katerimi smo kreirali ideje in izvedbo slovenskega dela mednarodne raziskave je Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko," so še zapisali v UKC Maribor in dodali, da bo Frida v maju ''sprejela'' še zadnje paciente. 

Festival robotike in UI v Tehnoparku Celje se sicer danes zaključuje, potekal je 12 dni. Festival združuje gospodarstvo, znanost, umetnost in izobraževanje in je namenjen predstavitvi dosežkov in trendov v robotiki ter spodbujanju dialoga med strokovnjaki in javnostjo.