20°C
,

FOTO: V okolici Maribora deklico ugriznila kača, v bolnici sledil zaplet

08.06.2018 ob 06:36 08.06.2018 ob 08:12
Nič hudega sluteč sprehod s svojim psom, se je za 12-letnico spremenil v grozljivo izkušnjo.

V UKC Maribor so v tem letu obravnavali dva primera ugriza kač. »V obeh primerih je šlo za ugriz v spodnjo okončino. En otrok in ena odrasla oseba, sta pomoč poiskala v Urgentnem centru UKC Maribor,« nam pove predstojnik Urgentnega centra dr. Roman Košir, dr. med.. V preteklem letu beležijo štiri ugrize kač.

Na sprehodu deklica začutila, da jo je nekaj pičilo

12-letna A.B. se je na deževni nedeljski dan, 13. maja, s psom sprehajala v bližini hiše v Spodnjem Dupleku. Ob poti, kjer se sicer dnevno sprehaja veliko ljudi, je bila višja trava in naenkrat je deklica začutila, da jo je nekaj »pičilo«. Vsaj tako je sprva mislila. Prišla je domov in babica jo je namazala s kremo proti pikom. Njena mama nam je dejala: »Prvi dan nismo vedeli, da gre za ugriz kače. Kričala je, da jo peče. Drugi dan je babica opazila, da gre za kačji ugriz. Takoj sva šli v Vošnjakovo k zdravniku, ki je potrdil, da gre za kačji ugriz. Poslali so naju V UKC Maribor, kjer jo je zdravnik pregledal, rano razkužil z jodom, nogo povil in naju poslal domov.«

»Bilo me je strah za njeno življenje«

Naslednji dan se je deklica odpravila v šolo, a mami ni dalo miru, zato se je dopoldan odpravila pogledati kako je z njo. Opazila je, da hči ne more stopiti na desno nogo in tožila je, da jo peče. »Najprej sva šli k njeni pediatrinji, ki je tako kot so že dan prej, potrdila, da gre za kačji ugriz in dobili sva napotnico za UKC Maribor,« opisuje. Tam sta bili napoteni v travmatološko ambulanto. Bila je razočarana nad odnosom medicinske sestre, ki ju je sprejela. »Šlo se je za kačji ugriz, moja hčerka je bila slabotna, tožila je, da se ne počuti dobro in da ji je vedno bolj slabo. Čakali sva 45 minut. Razumem, da so bili tam tudi drugi pacienti, ki so čakali na vrsto, a nismo vedeli kakšna kača jo je ugriznila in bilo me je strah za njeno življenje, zato sem povzdignila ton in vprašala ali naju mislijo sprejeti ali ne.« Dobila je odgovor, da naj počakata, saj še nista na vrsti. Nekaj trenutkov kasneje, so ju končno sprejeli.

Ugriznil jo je gad

Zdravnica je pogledala nogo in deklico napotila v operacijsko sobo, kjer so ji mesto ugriza izrezali in očistili, nato pa poslali na Pediatrijo, kjer je zdravnica rano slikala in fotografijo poslala v Ljubljano. »Okoli nje je bilo deset zdravnikov, kot da niso vedeli kako izgleda kačji ugriz, niso niti vedeli kako je s protistrupom,« razočarana pove mama. Popoldne, nekaj ur po tem, ko so deklico sprejeli, so ji vzeli kri. Dobro uro sta čakali na izvide, ki so bili po besedah mame, v mejah normale, ki opiše: »Po tem, ko so jo operativno obravnavali je prišla k sebi, ni ji bilo več tako slabo. Nato so jo odpustili in vsaka dva dni sva morali hoditi na prevez. V operacijski so se zgražali nad dežurnimi zdravniki, da je hčerka komaj po 20-ih urah napotena na izrez, med tem, ko bi to morali storiti nemudoma.« Ugotovili so, da jo je ugriznil gad, o tem, kaj bi bilo, če bi jo ugriznil modras, niti ne želi razmišljati. 12-letnica se danes dobro počuti, le rana jo spominja na neljub dogodek, ki se je zgodil med nič hudega slutečim sprehodom.

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

Avstrijsko podjetje išče delavce, plača čez 2000 evrov ter dodatki

Potrebujejo delavce z znanjem nemščine, plačane tudi dnevnice ter 13. in 14. plača.

Eden največjih štajerskih delodajalcev povečuje prodajo in število zaposlenih

Družba za letos načrtuje dodatno rast prodaje v višini 63 milijonov evrov, njihovi najpomembnejš...

FOTO: Umrl motorist, neuspešno so ga oživljali več kot uro

Malo po šesti uri popoldne se je zgodila tragična prometna nesreča.

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

Magna takoj potrebuje nov kader, ponujajo plače čez 2000 evrov

Iščejo se ličarji, proizvajalci karoserij, mehaniki, pomožni delavci, kleparji...

Zadnje novice

To so prosta delovna mesta, ki so trenutno na voljo v Mariboru

V Mariboru in okolici je trenutno razpisanih okoli 700 prostih delovnih mest, nekatera tudi za nedol...

Štajersko podjetje podvojilo svoje prihodke in povečalo število delavcev

Podjetje, ki je nekoč delovalo pod imenom Pinus, je lani dodatno zaposlilo 22 ljudi, tako da jih zd...

FOTO: Na Gruškovju zasačili Srba s kar 4 kilogrami heroina

Dno vozila je bilo neobičajno odebeljeno, zato so uslužbenci FURS postali pozorni.