Občina Kungota je včeraj, v sodelovanju s Turističnim društvom Zgornja Kungota in njihovo sekcijo Kungoški parkli, organizirala že šesti Parkl fest. Dogodek se je odvijal na osrednjem trgu v Zgornji Kungoti. Vodja sekcije Kungoški parkli Edvard Urbancl je pojasnil, da v njihovi skupini deluje 22 parkljev, k sodelovanju pa so tokrat povabili še tri prijateljske skupine iz Slovenije in sedem iz sosednje Avstrije. Vseh skupaj je bilo okrog 200. “V naši skupini so tudi otroci, saj ohranjamo staro kulturno dediščino – parkljevanje z miklavževanjem. Imamo kožuhe, narejene iz kozjih in ovčjih kož, ter ročno izdelane lesene maske izpod rok slovenskih in tujih rezbarjev. Na njih so nameščeni pravi ovčji, kozji in goveji rogovi,” je povedal Urbancl. Poleg Kungoških parklov smo tako na prireditvi videli še: Schmiernberg Teifln, FireDevils Perchtengruppe, Žetalski Krampusi, Die “Platscher Teufel”, Legends of the Darkness, Vražji Krampusi, Bierbaumer Street Devils, Feldkirchner Seeteufel, Kapelski Krampusi in Hermanos del Infierno.

Vsako leto je več ljudi, danes je res ogromna množica. Dejstvo je, da parkelj ni samo ta, ki prinaša zlo. Kot ste videli, smo tokrat prinesli dobroto. Želimo si, da ljudje oddidejo zdravi v novo leto,” je pokomentiral Urbancl.

Parklji so bili spremljevalci sv. Miklavža

Parkl fest je vedno povezan z aktualnim dogajanjem in ima svojo zgodbo vezano na to tematiko. Tokrat so odganjali zle duhove, ki so povzročili letošnje poplave in neurja. Parklji so imeli sprva svoje obrede, v 11. stoletju pa so postali spremljevalci sv. Miklavža, zato je kungoški Parklfest obiskal tudi on. Veselili pa so se ga predvsem otroci, ki jih je obdaril.

Za kulinarično plat dogodka je tokrat poskrbel Zavod za izobraževanje, šport, kulturo in turizem Ma-kole, BBQ Makole, ki je prikazal dimljenje mesa. Na stojnicah so sodelovali lokalni ponudniki, po spektaklu pa je obiskovalce pod šotorom zabaval Til Čeh & Petelini.

Po zgodovinskih podatkih so parklji v Kungoti od hiše do hiše hodili že pred prvo svetovno vojno. Šlo je za fante, ki so si nadeli živalske kože in z verigo zaropotali pred hišnimi vrati. Pustili so darila, premožnejši so dobili oblačila, revnejši pa jabolka in orehe.