Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) in gospodarsko ministrstvo ob ponovnem odprtju prodajaln pozivata potrošnike k odgovornemu ravnanju med nakupovanjem. Le tako bo namreč mogoče preprečiti ponovno zaostrovanje ukrepov ter s tem vnovično zaprtje prodajaln, s čimer bi trgovskim subjektom nastala še večja gospodarska škoda, so sporočili.

Po več kot šestmesečnem obratovanju večinoma le nujnih trgovin in storitev so v skladu z vladnim odlokom od 15. februarja ponovno lahko odprte vse trgovine v državi, pogoj pa je redno tedensko testiranje zaposlenih na novi koronavirus. Zaradi številnih vprašanj trgovcev v zvezi z organizacijo in izvajanjem testiranja je trgovinska zbornica v sodelovanju z ministrstvom za zdravje organizirala brezplačna testiranja v več krajih po Sloveniji.

Da pa bodo vse prodajalne na podlagi vladnega odloka lahko tudi ostale nemoteno odprte, zbornica in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pozivata potrošnike k odgovornemu ravnanju in doslednemu spoštovanju zaščitnih ukrepov in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja virusa ob obisku prodajaln.

Poziv k upoštevaju preventivnih ukrepov

Ti ukrepi so pravilno nošenje zaščitnih mask, razkuževanje in pogosto umivanje rok, vzdrževanje ustrezne varnostne razdalje do drugih v prodajalnah in pred njimi, uporaba ločenih vhodov ter izhodov v trgovske centre kot tudi ustrezna medsebojna razdalja v vrstah pred temi centri in podobno, so spomnili v današnjem sporočilu za javnost.

TZS trenutno organizira brezplačna testiranja za zaposlene v trgovinah na lokacijah po več krajih v Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Celju, Kočevju, Postojni in v Kopru. Na teh testiranjih se je ponovno izkazalo, da trgovina ni vir okužb, saj so bili na njih doslej zabeleženi le negativni rezultati testiranj, so sporočili iz TZS. Preko mreže zdravstvenih domov potekajo testiranja tudi v nekaterih drugih krajih.

STA