Naslednji konkreten izziv za NK Maribor. Po sredinem remiju v Domžalah v Ljudski vrt prihaja Bravo (sobota, 17.15). Mauro Camoranesi poudarja, da so še vedno vodilno moštvo lige, toda ne skriva več, da vijoličasti prejemajo preveč zadetkov: »To bomo rešili z zbranostjo posameznikov.«

Remi v Domžalah (3:3) je bil opozorilo. Četudi so se vijoličasti vrnili po zaostanku in zelo klavrnem polčasu, so ob Kamniški Bistrici vseeno pustili dve točki. To je v Kopru nato izkoristila Olimpija in prisopihala že zgolj na točko zaostanka. Nemudoma na začetku spomladanskega dela.

Do tretjega derbija sezone so sicer še trije krogi, toda na vrhu – Maribor 39 točk, Olimpija 38, po remiju jih ima Mura 34 – se že riše napet dvoboj. Maribor ima pred domačim derbijem (27. februarja, 17.15) kar dve tekmi zapored doma: najprej Bravo, nato naslednjo soboto Celje in še tradicionalno neugodno gostovanje pri Taboru v Sežani.

Se nemara že čuti, da Olimpija diha za ovratnik? »Še vedno smo prvi, prvenstvo pa je še dolgo,« je pomirjen Mauro Camoranesi.

Vsaka tekma kot finale

Toda igralci že očitno dojemajo, da je vsaka tekma finalna, kakor se je izrazil vezist Jan Repas. Še eden tistih, ki se postopoma vračajo po bolezni. Ko je po dobri uri igre za pol ure vstopil proti Domžalam, je poosebljal spremembo sistema in precej bolj stabilno moštvo. Njegova beseda šteje vsaj toliko kot predstave na igrišču, kjer je nemara celo osrednji igralec. »Olimpija je še vedno Olimpija, borijo se za prvaka ne glede na težave, ki so jih imeli. Vsaka tekma je finalna, vsako moramo zmagati. Zdaj imajo morda neko psihološko prednost, ampak dokler smo prvi, se s tem ne ubadamo.«

Zato bo prav tekma z Bravom najboljša možna priložnost, da pokažejo, kako se počutijo in tudi obnašajo kot jesenski prvaki. Camoranesi je po analizi sredine tekme v Domžalah tokrat kar sam poudaril na napake v obrambi. »Naša ekipa ne sme dobiti petih golov na dveh tekmah, kar se nam je zgodilo na zadnjih dveh obračunih,« se je spomnil tudi zadnje jesenske tekme z Aluminijem (2:2). Maribor ima namreč niz šestih zaporednih tekem, na katerih je vselej prejel vsaj en gol. Tudi na pripravah je na štirih tekmah uspel le enkrat ohraniti mrežo nedotaknjeno.

Če Camoranesi, ki mu gre slovenščina res vse bolje, odgovarja odmerjeno o pomanjkljivostih, je bil toliko bolj odkrit Repas. »Preveč golov dobimo. Če mislimo biti prvi, bomo morali dobivati manj golov, ni normalno, da jih dobivamo toliko.«

Prejete gole bodo rešili s koncentracijo

Vratarja Ažbeta Juga vsaj pred nadaljevanjem sezone še niso skrbeli številni prejeti goli v njegovi mreži, dokler moštvo doseže gol več. No, v Domžalah jim ni uspelo zabiti gola več, zato je bilo pričakovano vprašanje za Camoranesija, kje vidi razloge, da Maribor prejema toliko zadetkov: polovica lige je namreč prejela manj golov.  Vključno z osmim Celjem. »Naša zgodba je zgodba koncentracije. Ne gre drugače kot povečati zbranost posameznikov v času celotnega trajanja tekme,« je njegov recept pred gostovanjem Brava.

»Naša zgodba je zgodba koncentracije. Ne gre drugače kot povečati zbranost posameznikov v času celotnega trajanja tekme,« je njegov recept pred gostovanjem Brava.

Še vedno je namreč zadovoljen z igro, prav tako na vse širši kader. V obrambo se po izostanku zaradi kartonov vrača Ilija Martinović, bo pa zato prav zaradi kartonov manjkal Rok Kronaveter. Kdo ga bo zamenjal? »Kar nekaj jih je na voljo: Marcos Tavares, Jan Mlakar ali Gregor Bajdeje Camoranesi naštel pričakovana imena. Bajdetu doslej praktično ni dajal priložnosti, a je na pripravah vseeno resno opozoril nase, ko je lahko igral.

Je pa zato Repas glasno ocenil, da se je v Domžalah zelo poznalo, ko so zamenjali sistem in raje gradili s štirimi v obrambi namesto s tremi in nato v sredini dobili več manevrskega prostora. »Bistveno je bilo, da smo lahko prihajali do več priložnosti. Proti Domžalam se je tak sistem izkazal za dobro rešitev.«

Bravo se je okrepil

Maribor ima proti Bravu sicer zelo dobre rezultate, toda praktično vedno je moral zelo garati, da je potrdil vlogo favorita. Pozimi so se Šiškarji precej okrepili v napadu z Milanom Tučićem, ki je takoj zabil hat-trick Taboru, nato pa se je Ljubljančanom na težkem igrišču ustavilo proti Gorici (0:0).

Camoranesiju je Bravo sicer zelo všeč. »Nasploh so zelo dobri, všeč so mi, ker se dobro branijo, znajo izkoriščati prednosti na protinapade. Dejan Grabić dolgo vodi ekipo, dobro dela, delujejo po svojih načelih in so tudi zato uspešni.«

Pred tekmo 21. kroga: Maribor – Bravo

  • Pri vijoličastih zaradi kartonov ne bo Roka Kronavetra. Nared sta po izostanku tudi Amir Dervišević in Gregor Bajde.
  • Moštvi sta se v Ljudskem vrtu doslej pomerili trikrat. Maribor ima dve zmagi, Bravo pa eno iz lanskega marca, po kateri je odstopil najprej Darko Milanič, nato pa še Zlatko Zahović. V Ljubljani je Maribor doslej dobil vse tri obračune.
  • Sodil bo Bojan Mertik iz Odrancev. V tej sezoni je doslej sodil le štirikrat v prvi ligi, še nobenkrat pa ne Mariboru ne Bravu.
  • Tekma se prične ob 17.15. Prenos bo na Planet 2.