Kar štirje goli so padli v prvem polčasu. Maribor je proti Aluminiju remiziral (2:2) prvič po desetih tekmah. Jan Mlakar zgrešil »nemogoče«, podobno tudi Rudi Požeg Vancaš. Jesenski prvaki imajo pred Olimpijo tri točke prednosti. Uradno še ni znano, kdaj se bo prvenstvo nadaljevalo.

Maribor, ki je jesenski prvak postal že v četrtek po zmagi nad Muro, bo prezimil s tremi točkami prednosti pred Olimpijo na vrhu lestvice. V zadnjem krogu dolgega in napolnjenega jesenskega dela so vijoličasti doma remizirali z Aluminijem (2:2). Pestra tekma, vsi štirje goli že v prvem delu in dve neverjetno zgrešeni priložnosti Jana Mlakarja in Rudija Požega Vancaša. Precej napak in huda borba Kidričanov za prvi remi tekmecev po šestih tekmah. Maribor nasploh redko remizira, to je bil prvi neodločen rezultat po desetih tekmah. Prvenstvo se bo nadaljevalo februarja, kdaj točno, zaenkrat uradno še ni znano.

Spet pet menjav

Ni prvič, da je Camoranesi med tednom opravil kar pet menjav. Tako je storil iz četrtka na nedeljo že pred dvema tednoma po porazu na derbiju, ko je v Ljudskem vrtu gostovala zadnja Gorica. Takrat je šlo lažje, ne gladko, lažje pa vendarle. Zdaj je prišel predzadnji Aluminij in Camoranesi je zadržal ritem s kar petimi menjavami. No, vsaj poskušal je. V sredini je začel Amir Dervišević, prvič po septembrskem porazu v Sežani, ob njem je znova začel Jan Repas. Kombinacija, v kateri je Repas garal, Dervišević pa taval na sredini. Na levo stran se je vrnil Rudi Požeg Vancaš, na desni je začel Andrej Kotnik, ki je tretjič pristal v prvi enajsterici in imel bitke sam s seboj. V napadu pa je znova kapetanski trak nosil Jasmin Mešanović.

Začetek Maribora je bil silovit, takoj je pomeril Rudi Požeg Vancaš, da se je Aluminij še bolj postavil v tri strnjene vrste. Vijoličasti so imeli po strelu Denisa Klinarja nato še zicer, najbrž leta, morda je bil Jan Mlakar vsega meter od črte. Pravzaprav je stal že skoraj v golu. Lep predložek, oster, strel pa… V prečko. Mlakar se je držal za glavo, Aluminij pa je na tej točki, že v 11. minuti, ugotovil, da res nima česa izgubiti. Maribor pa je šel ugotavljati, da bo do dopusta še dolg popoldan.

Spet prejeti zadetek, evrogol Repasa

Tisti rek, da kdor ne da, dobi, je bil po taki zapravljeni priložnosti napisan kar vnaprej. Aluminij se je povsem prebudil, najprej se je še izšlo vijoličastim, ko je Roko Pršo v ofsajdu od blizu zgrešil. No, v drugo ne več. Globinska podaja, izigrana obramba, da je Ažbe Jug reševal, ko je pomeril Alen Krajnc. To je še ubranil, strela Davida Flakusa Bosilja pač ne. Poceni gol, ki je pokazal, kakšne težave zna imeti zlasti sredina z Derviševićem in da vijoličasti še vedno prejemajo preveč golov. Šesti na zadnjih štirih tekmah, ko so vselej pobirali žogo iz mreže.

Ampak kot tolikokrat doslej je bila reakcija vijoličastih silovita. Maribor razjezi, kadar prejme zadetek. Koliko je bilo, morda minuta, pa je že bilo 1:1. Mlakar je podal v sredino, tam ni bilo sicer nikogar, žoga se je odbila. Priletel je Jan Repas in pokazal, zakaj je morda osrednji igralec tega moštva. Bum, dras, gol. Evrogol. Tretji njegov gol v sezoni, po zadetku za točko v Domžalah in zmago v Kopru.

Roko Prša od prečke, Požeg Vancaš z glavo

Toda Maribor tokrat ni prevladal na igrišču. Aluminij je prav čakal na prekinitve in jo dočakal še pred pol ure, ko je Ilija Martinović storil prekršek nad Marcelom Čermakom. Rahlo naivno. Zalet je vzel Roko Prša in sprožil takšen strel, da je nekoliko slabo postavljeni Ažbe Jug komaj videl, kje, kdaj in kako se je žoga odbila od prečke. V gol. 1:2. Je pa Maribor takoj imel priložnost, ko je na glavo dobil dobro žogo Požeg Vancaš, a jo previsoko zadel. Več kot očitno se tokrat menjave niso obnesle, tako Dervišević, Kotnik kot Mešanović so pokazali nevarno premalo.

Ampak zato so več pokazali drugi. Denis Klinar se je sestavil, podal je dolg predložek, golman Luka Janžeković je odletel, ne prvič letos, nikamor, tam pa je že v zraku čakal Rudi Požeg Vancaš. Maribor je tako znova našel rešitev, ki jo je imel na začetku tekme. Ko je stisnil Kidričane, je bilo vprašanje, kdaj bo počilo.

Drugi polčas je bil negotov

V nadaljevanju Maribor ni šel takoj nad Aluminij, kakor bi pričakovali. Še več, Camoranesi je raje menjal Ilijo Martinovića, ki je že imel karton in znova namenil minute sprva še nesigurnemu, nato pa preudarnemu Luki Uskokoviću. Ker prva postava ni bila nevarna za Kidričane, sta vstopila še Rok Kronaveter in Aljoša Matko.

Maribor je imel sprva preveč napak in netočnih podaj, da bi igra lažje stekla. Aluminiju je šlo bolje, poskušali so od daleč, iskali so točke in kazali napredek pod Oskarjem Drobnetom, ki je nedavno zamenjal Slobodana Gruborja. Maribor je vendarle dočakal prvi zicer, skoraj takšen kot Mlakarjev v prvem delu. Požeg Vancaš je bil na drugi vratnici po ostri podaji, pa skušal preveč. Žoga je šla čez gol in vijoličasti so začeli pogledovati na uro. Minute so šle hitro, priložnosti pač ne, Matko je poskusil z volejem.

Maribor je letos že reševal tekme globoko v drugem polčasu v Ljudskem vrtu. Proti Domžalam in Taboru je šlo, tokrat so morali garati, Matko je imel še eno priložnost z glavo. Čisto na koncu je imel Matko še tretjo priložnost, pa se je izkazal s svojop obrambo sezone Luka Janžeković. Aluminij je pokazal najboljšo tekmo jeseni prav v Ljudskem vrtu, kjer se Camoranesiju ni izšlo z rotacijo. Menjave pa v drugem polčasu niso mogle nadomestiti dveh čistih zicerjev.

Maribor – Aluminij 2:2 (2:2)
Strelec:
1:0 Flakus Bosilj (22.), 1:1 Repas (23.), 1:2 Prša (30.), 2:2 Požeg Vancaš (38.)

19.krog. Stadion Ljudski vrt, brez gledalcev. Vreme mrzlo in vlažno, igrišče mehko. Sodnik Mihael Antič (Dekani); rumeni karton: Martinović, Uskoković, Mešanović, Kronaveter; Krefl.

Maribor: Jug 6, Klinar 7, Martinović 5 (od 52. Uskoković), Peričić 7, Kolmanič 7, Dervišević 5 (od 75. Vrhovec 6), Repas 7, Kotnik 5 (od 62. Kronaveter), Požeg Vancaš 7, Mešanović 6, Mlakar 6 (od 62. Matko); trener: Mauro Camoranesi 6.

Aluminij: Janžekovič 6, Jakšić 6 (od 85. Krefl -), Petek 6, Azemović 6, Ploj 6, Kim 6, Prša 7, Čermak 6, Krajnc 7 (od 69. G. Pečnik), Matjašič 6 (od 88. Majcen -), Flakus Bosilj 7 (od 86. T. Pečnik -); trener: Oskar Drobne 6.

Igralec tekme: David Flakus Bosilj (Aluminij)