Šport

Zmaga vijoličastih, Bajde je (resno) opozoril nase

Jaša Lorenčič, 28.01.21 ob 18:02

Maribor v turškem Beleku končno dočakal drugo pripravljalno tekmo. Po odpadli tekmi s Šahtarjem in Crveno zvezdo se je pomeril z ukrajinskim prvoligašem Kolosom in ga zagnano premagal (3:2). Moštvo je po dodatni okužbi Marka Šulerja vodil kar športni direktor Oliver Bogatinov, v premešanem moštvu pa je izdatno nase opozoril Gregor Bajde.

Zmaga vijoličastih, Bajde je (resno) opozoril nase

Vijoličasti so po prvi pripravljalni tekmi v Turčiji in porazu s Čukaričkim (0:1) ter po številnih okužbah iskali tekmeca. Ni šlo s Šahtarjem, ni šlo niti s Crveno zvezdo. Ampak ni zaman NK Maribor v turškem Beleku vztrajno iskal tekmeca. Našel ga je v Kolos Kovalivki, šestouvrščenem ukrajinskem prvoligašu (3:2). Vijoličasti, ki jih je po številnih okuženih, med katerimi je po novem tudi Marko Šuler, vodil kar športni direktor Oliver Bogatinov, so v zmagi pokazali silno željo po dokazovanju. Tudi za ceno prepira s tekmecem. Z dvema goloma se je izkazal zlasti Gregor Bajde, ki je v tej sezoni sicer dobil sicer le 11 minut.

Maribor – Kolos 3:2 (3:1)

Strelci: 0:1 Orikhovskiy (6. minuta), 1:1 Bajde (27. minuta), 2:1 Bajde (36. minuta iz 11m), 3:1 Martinović (40. minuta), 3:2 Seleznov (75. minuta iz 11m)

Slaba dva tedna pred nadaljevanjem prvenstva je vidno, da vijoličasti zelo potrebujejo tekmovalne preizkušnje. Predvidena je sicer še tekma v nedeljo z Ludogorcem, a zaenkrat ob vseh okužbah ni potrjena.

Sami prosili za spodbudo

Vijoličasti so imeli za pripravljalno tekmo, kjer se ponavadi stežka razdeli pošteno in vidno minutažo, sila skrčen kader. Vsega šestnajst nogometašev je konkuriralo za nastop, saj so ostali manjkali zaradi pozitivnih izidov, epidemioloških pravil o izolaciji ali lažjih poškodb po seriji zaporednih treningov v preteklih dneh. V prvi postavi je tako začelo sedem igralcev, ki je začelo že proti Čukaričkemu v petek.

Vijoličasti so začeli precej previdno in zadržano, kar je glede na razmere sicer razumljivo, toda njihova omahljivost je bila (pre)kmalu kaznovana. Gol Orikhovskega iz prostega strela v 6. minuti je bil sicer lep, toda Ažbe Jug bi lahko posredoval bolj suvereno, predvsem pa je bil znova po prvi tekmi s Čukaričkim občutek, da je Maribor skorajda še bolj prosil kot potreboval tako spodbudo.

Trije goli v trinajstih minutah

In spodbudo so res vnovčili. Najprej je Alexandru Cretu poskusil skorajda jezno sam, nato pa je Maribor znal tudi spontano in kolektivno pokazati, kako izvajati pritisk. Blaž Vrhovec je v 27. minuti visoko odvzel žogo, Aljoša Matko jo je prevzel in podal v prostor Gregorju Bajdetu, ki je suvereno zabil, kar mu ni uspelo proti Čukaričemu. Bajde je kmalu zatem povišal na 2:1, ko je hladnokrvno zabil iz enajstmetrovke, ki jo je ob pedantnem turškem sodniku priboril Rudi Požeg Vancaš.

Blaž Vrhovec je v 27. minuti visoko odvzel žogo, Aljoša Matko jo je prevzel in podal v prostor Gregorju Bajdetu, ki je suvereno zabil, kar mu ni uspelo proti Čukaričemu. Bajde je kmalu zatem povišal na 2:1, ko je hladnokrvno zabil iz enajstmetrovke, ki jo je ob pedantnem turškem sodniku priboril Rudi Požeg Vancaš.

Maribor je v prvem polčasu v vsega trinajstih minutah pokončal negotovi Kolos, ko je Ilija Martinović po kotu zabil z glavo od vratnice. V nadaljevanu je Maribor po dvojni menjavi izgubil nekaj elana, ko niso znali povišati na 4:1, pa so prejeli zadetek iz podobno nespretne enajstmetrovke.

Potrebovali bi še več minut

Kakšen je bil torej videti Maribor na drugi pripravljalni tekmi? Zagotovo zagnano, za komaj drugo pripravljalno tekmo pravzaprav nenavadno odprto, igralo se je vmes skorajda bolj na rezultat, kakor na ustvarjanje celovite igre. Tako so toliko bolj do izraza lahko prišli posamezniki.

Ob Bajdetu, ki bi se še kako rad dokazal Mauru Camoranesiju, je to veljalo zlasti za bočna in hitronoga Žana Kolmaniča in Felipeja Santosa, pripravljalna tekma pa je prišla toliko bolj prav Aljoši Matku, če bo želel najti še boljše rešitve v napadu. Dragocene minute je skušal vnovčiti Belmin Bobarić.

Se pa vsekakor pozna, da vijoličasti potrebujejo tekme in da jih čaka še precej uigravanja do nadaljevanja prvenstva 10. februarja v Domžalah. Vsekakor pa ima trenutno Maribor manj težav na igrišču kot ob njem.

Maribor: Jug (od 78. Sušak), Koblar, Martinović, Pihler, Kolmanič (od 80. Guerrico), Vrhovec (od 78. Bobarić), Cretu (od 73. Obreht), Santos, Požeg Vancaš, Bajde (od 73. Tavares), Matko.

Koloszačetna postava : Volynets, Kravchenko, Havrysh, Petrov, Zolotov, Orikhovskiy, Ngamba, Ilijin, Kostyshyn, Antiukh, Hlyobas.