Slovenski motokrosist Tim Gajser je dirki svetovnega prvenstva na Švedskem osvojil drugo mesto, premagal ga je le Nizozemec Glenn Coldenhoff. Gajser si je že na prejšnji dirki zagotovil naslov svetovnega prvaka razreda MXGP. Tokrat pa je bil tretji v prvi vožnji in zmagal v drugi.

Gajser je danes v prvi vožnji osvojil tretje mesto, prehitela sta ga Coldenhoff in Francoz Romain Febvre. V drugi pa se je na drugem mestu dolgo boril s Febvrejem in ga nekaj krogov pred koncem tudi prehitel ter se prebil v vodstvo. Le krog pozneje je Febvre grdo padel in so ga morali na nosilih odnesti s proge.

Do zadnjega kroga je Gajser celo vodil v skupnem seštevku dirke, potem pa se je zmagovalec prve vožnje Coldenhoff prebil na drugo mesto, kar je bilo v seštevku dirke dovolj za njegovo drugo zaporedno zmago po Imoli.

Nizozemec je zbral 47 točk, Gajser 45, tretji je bil Latvijec Pauls Jonass (38).

Skupno je v SP, ki je že odločeno, Gajser prvi s 709 točkami, danes četrti Jeremy Seewer s 511 je drugi, tretji je Francoz Gautier Paulin (468), ki je bil danes šesti.

V razredu MX2 je na Švedskem nastopil Jan Pancar, z 20. mestom v prvi in 14. v drugi je končal na 16. mestu. Slavil je Francoz Tom Vialle pred Nizozemcem Calvinom Vlaandernom in Špancem Jorgejem Pradom.

Do konca sezone sta še dve dirki, naslednja bo 8. septembra v turškem Afyonkarahisarju.