V mariborski regiji je precepljenost proti ošpicam precej nižja in padli smo pod prag, ki bi zagotavljal kolektivno zaščito ciljne populacije.

V Sloveniji so bile ošpice dolga leta najpogostejša nalezljiva bolezen. Od leta 1968, ko so v Sloveniji uvedli obvezno cepljenje proti ošpicam, je število bolezni začelo upadati. Zadnja epidemija ošpic je bila pri nas v letih 1994/95.

Upad precepljenosti

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so nam pred dnevi pojasnili, da se v Mariboru v zadnjih letih srečujejo z upadanjem precepljenosti. »V mariborski regiji je precepljenost od leta 2017 do leta 2018 padla za kar 3 odstotke in s precepljenostjo 91,8 odstotkov, smo padli pod prag, ki bi zagotavljal kolektivno zaščito ciljne populacije.« A vse več je nasprotnikov cepljenja, ti poudarjajo, kako je ošpice bolje preboleti kot biti cepljen proti njim. Ob tem na NJIZ poudarjajo, da temu ni tako.

Povzroči izgubo predhodno obstoječih teles

Na NIJZ pojasnijo, da so na Nizozemskem konec lanskega leti izdali raziskavo kjer so preverjali hipotezo, okužba z virusom ošpic povzroči ti. imunsko izgubo spomina. Med izbruhom ošpic so v raziskavo vključili skupnosti, ki so imele nizko precepljenost proti ošpicam. Udeležencem so nato vzeli vzorce krvi najprej pred okužbo in nato še po potrjeni okužbi. V obeh vzorcih so primerjali isto paleto spominskih protiteles proti različnim nalezljivim boleznim.

Ugotovili so, da virus ošpic za 20 odstotkov spremeni raznolikost palete protiteles in povzroči izgubo predhodno obstoječih teles. Na NIJZ ob tem povedo, da cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, ne oslabi imunske palete protiteles. »Ponovna vzpostavitev palete spominskih protiteles je bila povezana z novo izpostavljenostjo visoko prenosljivih mikroorganizmom, ki pa je bila geografsko pogojena.«

Cepljenje proti ošpicam je pomembno

»Omenjene ugotovitve poudarjajo pomembnost cepljenja proti ošpicam. Več kot 7 milijonov ljudi se je po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) v letu 2018 okužilo s tem virusom. Poleg smrti, ki jih lahko direktno pripišemo ošpicam, bi z množičnim cepljenjem preprečili tudi imunsko izgubo spomina zaradi okužbe,« še dodajo ob tem.

Skupno je NIJZ v letu 2019 zabeležil 48 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih. Med prijavljenimi primeri je sedem otrok, pet jih je mlajših od 5 let in dva med 5 in 15 let starosti, pet bolnikov je iz starostne skupine 15-24 let, ostali so odrasli stari med 25 in 54 let.