Turistično društvo Šentilj, salamarska sekcija, tudi letos, že tretjič po vrsti in prvič, odkar je ustanovljena sekcija izdelovalcev salam, organizira salamijado, ki bo v nedeljo, 3. aprila, od 10.00 ure dalje v gostišču Peter Skupek v Jarenini v občini Pesnica. Dogodek bo potekal v dveh delih; v petek, 1. aprila, od 14.00 ure dalje bo najprej potekalo ocenjevanje salam, v nedeljo pa bo osrednji dogodek, namenjen širši javnosti. Organizatorji vzorce salam sprejemajo 30. in 31. aprila od 15.00 do 19.00 ure.
Obiskovalci bodo lahko v nedeljo degustirali vse na ocenjevanju sodelujoče domače salame
Kot nam je povedal Stane Žebela, vodja salamarske sekcije, ki združuje člane iz občin Šentilj, Pesnica in Kungota, bo domače salame ocenjevala 15-članska komisija, med njimi bosta dva predstavnika nacionalnega salamarskega društva Republike Slovenije. “Pri salamah ocenjujemo organoleptične lastnosti, videz, vonj, … in vse vrednosti ustrezno točkujemo. Tista salama, ki zbere največ točk, je zmagovalna.”
Rezultati ocenjevanja bodo objavljeni v nedeljo, 3. aprila, na degustaciji, ki bo potekala od 10. ure naprej. Takrat bodo najboljšim izdelovalcem salam podelili tudi priznanja. “Obiskovalci prireditve bodo lahko poskusili vse domače salame, ki so dva dni prej sodelovale v ocenjevanju, in to v neomejenih količinah, zaželeni prostovoljni prispevek znaša 5 evrov. V lanskem letu, ko smo degustacijo pripravili na Turistični kmetiji Peter Nikl v Selnici ob Muri v občini Šentilj, smo obiskovalcem ponudili nekaj več kot 30 salam. Takrat so obiskovalci za najboljšo salamo izbrali salamo Petra Nikla, z letošnjim letom pa je odločitev o najboljših salamah prepuščena le ocenjevalni komisiji.”