Lokalno

Na mariborskem letališču pristalo eno največjih potniških letal na svetu

Uredništvo , 02.08.23 ob 09:42

Gre za prvi pristanek tega tipa letala na slovenskem letališču s potniki na krovu.

Na mariborskem letališču pristalo eno največjih potniških letal na svetu

V Mariboru je pred nekaj dnevi pristalo eno izmed največjih potniških letal na svetu, hkrati pa eno najsodobnejših in okolju najbolj prijaznih. Letalo Airbus A350-900, poimenovan po najvišji gori na svetu Mount Everest, je na štajerskem letališču pristalo iz pariškega letališča Charles de Gaulle, zapišejo na letalskem portalu Sierra5.net. Prevoznik je bil ena izmed najboljših letalskih družb na svetu – afriška letalska družba, Ethiopian Airlines.

Mariborsko letališče je s tem dokazalo, da lahko varno ter hitro oskrbi tudi največja potniška letala na svetu.

To je zgodovinski trenutek ne le za mariborsko letališče, ampak tudi za celotno slovensko letalstvo. Gre namreč za prvi pristanek tega tipa letala na slovenskem letališču s potniki na krovu, navaja portal. Leta 2014 je isti tip letala na Brniku opravil le testni let, kjer so testirali obnašanje letala na zelo mokri stezi prekrito z vodno plastjo. Testni let je bil izveden brez potnikov.

To ta dan ni bilo edino potniško letalo pod Pohorjem

Poleg omenjenega Airbusa A350 sta pristala še dva Airbusa A319 češke vojske, Airbus A320 romunskega prevoznika Dan Air, Fokker 100 še enega romunskega prevoznika Carpatair ter Dash 8 Q400 italijanskega prevoznika SkyAlps. Vsi leti so bili izvedeni za potrebe odhodov reprezentanc po zaključenem Olimpijskem festivalu evropske mladine, ki se je v preteklem tednu izvedel v Mariboru, še zapišejo na letalskem portalu.