S sredstvi z razpisa gospodarskega ministrstva za vlaganja v nastanitveno turistično infrastrukturo so na območju Mestne občine Maribor načrtovana vlaganja v skupni vrednosti več kot 15 milijonov evrov. Med uspešnimi prijavitelji sta kuharski mojster David Vračko z gostilno Mak in podjetje župana Saše Arsenoviča z Žičkim dvorom.

Načrtovane prenove ali izgradnje novih obratov predstavljajo pomembno pridobitev in višjo dodano vrednost mariborskega turizma ter hkrati zasledujejo cilj zvišanja kakovosti slovenske turistične ponudbe in trajnosti,” meni direktor mariborskega zavoda za turizem Jure Struc.

Kdo vse je dobil sredstva?

Med uspešnimi prijavitelji na razpis iz Mestne občine Maribor je družba SKMT Projekt z načrtovano rekonstrukcijo Hotela City v smeri izboljšane ponudbe na področju kongresnega turizma. Investicija je ocenjena na 1,5 milijona evrov, od tega so ji bila na omenjenem razpisu ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport odobrena sredstva v višini nekaj manj kot 700.000 evrov.

Družba HOT – TEN načrtuje popolno prenovo hotela Draš pod Pohorjem in njegovo nadaljnjo preoblikovanje v športni hotel. Vrednost investicije je 1,3 milijona evrov, odobrena sredstva na razpisu pa nekaj manj kot 600.000 evrov.

Pod Pohorjem se bo prav tako vlagalo v hotel Arena, ki je v lasti družbe Eurotas hoteli. V okviru projekta, ocenjenega na 1,9 milijona evrov, načrtujejo izgradnjo prizidka. Na razpisu jim je bilo odobrenih okoli 766.000 evrov. “S prizidkom bomo pridobili deset novih sob in razširili obstoječo multifunkcijsko dvorano, ki je namenjena tako poslovnim kot športnim gostom in njihovim potrebam,” je za STA povedal vodja hotela Nik Heler.

Podjetje Magna QI načrtuje vlaganja v višini 2,3 milijona evrov v butični hotel Vila Lent, na razpisu je dobilo odobren dober milijon evrov.

Med uspešnimi prijavitelji je tudi kuharski mojster David Vračko, ki načrtuje novogradnjo nastanitvenega obrata visoke kakovosti. Za investicijo v vrednosti 4,2 milijona evrov mu je bilo odobrenih 1,7 milijona evrov sofinanciranja.

Ugibanja o konfliktu interesov

Najbolj je v javnosti odmevala odločitev za odobritev sredstev podjetju Galerija Gosposka v lasti mariborskega župana. Za izgradnjo prenočitvenih zmogljivosti v objektu Žički dvor na Lentu, ki ga je Arsenovič z nakupom na dražbi leta 2014 rešil nadaljnjega propadanja, mu je bilo odobrenih 1,8 milijona evrov sofinanciranja. Celotna investicija je ocenjena na 4,4 milijona evrov.

Ob tem so se pojavila ugibanja o možnem konfliktu interesov zaradi navezav med županom in gospodarskim ministrom Matjažem Hanom, a obe strani to zavračata. V Galeriji Gosposka, ki jo od prevzema županskega mandata vodi županova žena Katja Arsenovič, so za časnik Večer povedali, da se je na razpis lahko prijavil kdorkoli in da so bili vsa pravila in postopki transparentni in javno objavljeni.

Presoja strokovne komisije

Na gospodarskem ministrstvu pa so poudarili, da je presoja kakovosti projektov na javnih razpisih naloga strokovne komisije, in sicer izključno na podlagi vnaprej znanih in za vse enakih meril. “Minister ne sme in ne more arbitrarno odrejati, koga je potrebno financirati in koga ne – to velja tudi za zadevni javni razpis. Za sredstva so lahko kandidirali vsi, ki so izpolnjevali razpisne pogoje,” so za STA povedali na ministrstvu.

Dodali so še, da je bil razpis za sofinanciranje vlaganj v turistične nastanitve pripravljen in izveden skladno z evropskimi predpisi sklada za okrevanje in odpornost ter nacionalno zakonodajo. Minister Han je “v izogib kakršnim koli dvomom o zakonitosti ali možnem konfliktu interesov v primeru sofinanciranja tega projekta, ki ga izvaja podjetje v lasti javnega funkcionarja, primer posredoval v obravnavo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in jo zaprosil za mnenje glede dopustnosti takšnega sofinanciranja“.

Na KPK v zvezi z omenjeno zadevo še vodijo predhodni preizkus, zato več informacij o tem trenutno ne morejo posredovati. Na splošno dodajajo, da podeljevanje državnih sredstev javnim funkcionarjem ni prepovedano, je pa nujno, da uradne osebe pri tem dosledno upoštevajo določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Na razpisu gospodarskega ministrstva za vlaganja v nastanitveno turistično infrastrukturo so bili uspešni tudi prijavitelji iz okolice Maribora. Med njimi je družba Gigamont z načrtom za rekonstrukcijo nekdanjega hotela Areh na Pohorju. Vrednost investicije je v višini 5,9 milijona evrov, odobrenih sredstev pa 1,1 milijona evrov.

Nekaj manj kot milijon evrov sofinanciranja je bilo odobrenih podjetju Misego iz Jakobskega dola, ki načrtuje rekonstrukcijo in vzpostavitev novih turističnih produktov v butičnem vinskem penzionu Tempelj Probus v skupni vrednosti 1,9 milijona evrov.

Točno 1,8 milijona evrov pa je bilo odobrenih podjetju My Consulting s sedežem v Bresternici za gostinski obrat s penzioni. Vrednost investicije, katere podrobnosti niso znane, je 4,5 milijona evrov, izhaja iz objavljenih rezultatov razpisa.