O konkretnih zneskih in časovnici projekta obnove Mariborske knjižnice na mariborski občini ne govorijo. So pa dejali, da si županstvo prizadeva, da bo knjižnica dokončana nekje do konca tega mandata.

Mariborska knjižnica letos obeležuje 70. obletnico, ki pa zaradi propadajočega stanja trenutnega objekta, Mariboru trenutno zagotovo ni v ponos. Kljub temu, da Mariborčani že več let poslušamo o prenovi in idejah, do sedaj, do konkretnih premikov ni prišlo. Poleg obstoječe lokacije na Rotovškem trgu, se je pojavila tudi možnost selitve prostorov v nekdanje zapore ali Zavarovalnico Sava.

Pred mesecem dni je mariborski župan Saša Arsenovič gostil predsednika DZ Dejana Židana, ministra za kulturo Zorana Pozniča ter ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala. Osrednja tema srečanja je bil ravno projekt prenove Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu. Tedaj je Arsenovič, ki sicer vse od nastopa mandata vztraja pri obstoječi lokaciji, dejal, da je knjižnica dobila zeleno luč v smeri pomoči ministrstva za kulturo.

Spremembe v projektu so usklajene

Na MO Maribor so nam zatrdili, da bo Mariborska knjižnica zagotovo ostala na Rotovškem trgu: »Sestanki in pogovori s projektanti in vsemi deležniki, v prvi vrsti s knjižničarji in nato z lastniki okoliških objektov, so bili uspešni. Spremembe v projektu so bile usklajene, sklenjen je bil tudi dogovor z lastniki okoliških objektov, na podlagi katerega bo mogoče Rotovški trg povezati z Gosposko ulico – skozi atrij Gosposke ulice 3.«.

»Rotovški trg bo s svojo vsebino postal pomembno mestno stičišče, tako kulture, izobraževanja kot družbenega življenja,« so dejali na mariborski občini.

O konkretnih zneskih ne govorijo

Na vprašanje ali je že jasno kolikšna je nova ocena projekta pa smo dobili nekoliko skop odgovor, o konkretnih številkah tudi tokrat niso želeli govoriti. »Projekt je optimiziran ter ima racionalizirane gabarite, kar pomeni znižanje stroškov za izvedbo projekta, vendar ne na račun vsebine. Ministrstvo za kulturo je zagotovilo, da bo projekt izgradnje nove mariborske knjižnica na Rotovškem trgu finančno podprlo. Ministrstvo se bo tvorno vključilo v projekt in sofinanciralo del potrebnih finančnih sredstev za izdelavo projektne dokumentacije ter tudi same izgradnje.«.

Zanimalo nas je tudi kakšne je torej časovnica projekta, a tudi na to vprašanje, nismo prejeli želenega odgovora. »Županstvo MO Maribor si prizadeva, da bo nova knjižnica dokončana nekje do konca tega mandata.«