Projekt knjižnice je sicer po besedah kulturnega ministra šele na začetku, a je zagotovil, da se bodo s financiranjem znatnega deleža vanj tvorno vključili.

Mariborski župan Saša Arsenovič je danes, kot smo že poročali, gostil predsednika DZ Dejana Židana ter ministra za kulturo Zorana Pozniča ter ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala. Osrednja tema srečanja z ministroma pa je bil projekt prenove Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu.

Knjižnica bi lahko stala do konca mandata

Župan je ob koncu obiska sestanek ocenil kot zelo konstruktiven in zato lahko, kot je dejal, postreže z dobrimi novicami. »Knjižnica je dobila zeleno luč v smeri pomoči ministrstva za kulturo s finančnim vložkom, ki nam omogoča nadaljnje prizadevanj in projektiranje v skladu s časovnico. Knjižnica bo, upam, da do konca mandata, v podobi, ki si jo želimo. Bo center kulture, razvojno-raziskovalnega dela in stičišče vseh Mariborčanov v tem delu mesta,« je pojasnil Arsenovič in dodal: »Velik dan za Maribor. Gremo po obljubljeni poti naprej.«

Mesto je izziv za kulturno ministrstvo

Minister Poznič pa pravi, da je Maribor zelo pomembno mesto v državi in zato zanje predstavlja izziv in možnosti, da najdejo skupne poti. »Tudi da pomagamo osmisliti vse tisto, kar si vsi želite. To pa sovpada s tistim, kar si mi želimo,« je pojasnil kulturni minister in nadaljeval: »Problemov v resnici ni, treba je najti poti, finančna sredstva. Mislim, da smo dobro začeli, zato hitro pričakujem nadaljevanje vseh projektov, ki ste jih v tem mestu hrabro zastavili.

»Nič še ne rečem, Nimamo še niti končne številke, koliko je projekt ovrednoten. Številke bodo, ko bodo papirji na mizi.« Arsenovič pa je pristavil: »Če bo šlo vse po načrtih, brez zapletov, je začetek lahko konec leta 2020 ali v najkasneje začetku 2021.«

Kar se tiče ministrstva za kulturo, je vedno in povsod na vaši strani in pripravljeno pomagati,« je poudaril in dodal, da je projekt knjižnice šele na začetku, zato je treba pripraviti projektno dokumentacijo, kjer se bodo s financiranjem znatnega deleža tvorno vključili.  O vsoti je minister dejal: »Nič še ne rečem, Nimamo še niti končne številke, koliko je projekt ovrednoten. Številke bodo, ko bodo papirji na mizi.« Arsenovič pa je pristavil: »Če bo šlo vse po načrtih, brez zapletov, je začetek lahko konec leta 2020 ali v najkasneje začetku 2021.«

Pikalo: »Bil je dober sestanek«

Tudi šolski minister Pikalo je po obisku povedal, da je bil dober sestanek. »Najpomembnejše za nas je, da na inštitutu informacijskih znanosti gradimo edini super računalnik v Sloveniji, ki bo osmi največji superračunalnik v Evropski uniji in 35. na svetu. To je tudi naša največja infrastrukturna naložba, ki jo trenutno imamo na področju znanosti. Vredna več kot 20 milijonov evrov,« je poudaril Pikalo in omenil še večji projekt, ki je vreden 29 milijonov evrov, kjer so, kot je dejal, prvi koraki že storjeni, ministrstvo pa je tudi odločeno, da do tega pride.

Projekt se zelo pospešeno pripravlja, vsebinsko pa gre predvsem za nakup raziskovalne opreme, ki je nimata ne Ljubljana ali avstrijski Gradec.

»Deležna ga bo univerza v Mariboru kot ključni nosilec v vzhodni kohezijski regiji skupaj z deležniki (povezovanje gospodarstva, znanosti in razvoja). Projekt se zelo pospešeno pripravlja, vsebinsko pa gre predvsem za nakup raziskovalne opreme, ki je nimata ne Ljubljana ali avstrijski Gradec. Bo v Mariboru in bo lahko privabila ključne raziskovalce s teh področij in to opremo je skupaj z nami definirala predvsem Univerza v Mariboru. Gradimo tukaj dodatni znanstveni center z zelo dobro znanstveno opremo,« je pojasnil Pikalo.

Obnova Doma Lizike Jančar do oktobra

Omenil je tudi področje srednjega šolstva, kjer imajo načrtovano v Mladinski ulici za gostinsko šolo prenovo, ki se bo po njegovih zagotovilih začela v letih 2020 ali 2021. »Obnova dijaškega doma Lizike Jančar je v polnem teku in zadeva bo do oktobra bolj ali manj zaključena,« je sklenil šolski minister.

V Mariboru pomembno politično srečanje predsednikov parlamentov

Predsednik državnega zbora Židan pa županom govoril o možnosti organizacije srečanja predsednikov parlamentov držav članic Evropske unije v Mariboru v okviru slovenskega predsedovanja uniji. »Najpomembnejša mednarodna aktivnost DZ v tem mandatu bo povezana s predsedovanjem Slovenije Svetu EU, in to je organizacija izjemno pomembnega in vplivnega srečanja predsednikov parlamentov EU in nekaterih drugih držav, ki se trudijo postati članica. To je izjemno zahteven organizacijski podvig, saj bo na tej lokaciji, kjer bo srečanje predsednikov, v nekem trenutku več kot 500 ljudi, in to dva dni,« je povedal Židan.