Prireditev Grozdje in buče v Jarenini bodo letos organizirali prvič.

Prihodnjo soboto, 25. septembra, se v Jarenini, v občini Pesnica, obeta zanimivo dogajanje. Turistično društvo Ovtar Jarenina, Posestvo Valdek, Prostovoljno gasilsko društvo Jarenina, KUD Kajuh Jarenina, Osnovna šola Jarenina in Gostilna Lipa organizirajo prireditev Grozdje in buče v Jarenini. Ob 9.00 uri se bo začela trgatev potomke Stare trte, uro kasneje sledi postavljanje razstave jesenskih plodov, ob 11.00 uri postavitev buče velikanke in začetek dobrodelne akcije Dar jeseni ter ob 12.00 uri druženje pod Cesarsko lipo.

Trgatev potomke bodo letos opravili že osemnajstič

Kot nam je povedal predsednik jareninskega Turističnega društva Ovtar Zvonko Repina, bodo letos opravili že 18. trgatev potomke stare trte, ki so jo v Jarenini posadili v neposredni bližini osnovne šole, prireditev pod imenom Grozdje in buče pa letos v takšni obliki prirejajo prvič. “Potomka trte je v dobrem stanju, pridelka pa bo letos nekoliko manj kot v preteklih letih. Potrgano grozdje nato stisnemo v stari preši, ki je zadnja tri leta postavljena v neposredni bližini trte. Mošt nato pokletarim, vino pa v končni fazi predelamo v konjak za protokolarne namene.”

Glede teže buče velikanke bodo pobirali stave

V jareninski Kostnici sv. Miheala, eni od treh ohranjenih starodobnih kostnic v Sloveniji ter najstarejši stavbi v Jarenini, ki se nahaja na trgu zraven cerkve, bo na ogled razstava jesenskih plodov, hkrati pa bo v centru Jarenine razstavljena buča velikanka, ki so jo pridelali na Posestvu Valdek. “Prireditev bo imela dobrodelno noto, saj bomo med obiskovalci dogodka pobirali stave v povezavi s težo buče. Izkupiček bomo namenili socialno ogroženim učencem v šoli. Za druženje pod Cesarsko lipo pa bo poskrbela novo odprta Gostilna Lipa,” je še povedal Repina.