10 zlatih pravil najbolj popolnega začetka sezone žara smo vam zaupali v preteklem tednu, tokrat pa vam bomo predstavili skrivnost, s katero lahko goste na vsakem pikniku navdušite še preden na mizo postavite dobrote z žara. Priprava ni zahtevna, s pravimi sestavinami in kakovostnimi izdelki pa lahko poskrbite, da se bo o vašem pikniku še dolgo govorilo.

O čem govorimo? O degustacijski plošči, ki se bo na vašem prvomajskem pikniku gotovo izkazala kot izvrstna dobrodošlica, osvežitev običajnih žar piknikov, ki vselej potekajo po istem kopitu ter novost, na katero gostje ne bodo pozabili tudi po odhodu domov. Ob tem bo degustacijska plošča poskrbela tudi, da gostje med čakanjem na prve pečene dobrote z žara ne bodo preveč nestrpni (ter, če se malce pošalimo, vam glede peke ne bodo preveč solili pameti, saj bodo preveč zaposleni z občudovanjem fantazije okusov na plošči).

Degustacijska plošča – kaj in kako?

Pri ustvarjanju degustacijske plošče naj vas v prvi vrsti vodi domišljija. Dovoljeno je vse. Kombinacija okusov, suhomesna plošča, sirna plošča, sadno-zelenjavna plošča, sladka plošča … Inspiracije je še in še, gotovo pa vam bo pri sestavljanju tokratne plošče najlažje, da za sestavinami, ki jih lahko postavite nanjo, pobrskate po svežem Jagrovem tedenskem katalogu.

Glavni pomislek pri pripravi plošče je, ali je na njej dovolj sestavin za vso družbo. Pri pripravi se tako držite splošnega pravila, ki narekuje približno 60 gramov sestavin na plošči po osebi. Hrana na degustacijski deski namreč ne služi temu, da se gostje najedo, ampak da poskusijo nekaj novega ter prebudijo brbončice na okusne dobrote z žara, ki sledijo.

Ko se odločite, kaj vse se bo na vaši plošči znašlo, sledi ustvarjanje plošče, pri katerem se poslužite različnih oblik rezanja (kocke, rezine, paličice, trikotniki …), različnih vzorcev zlaganja (v vrste, v spiralo, v rozeto, v vijuge, naključno …) ter različnih tekstur (sire razporedite od najmehkejših do najtrših, podobno pa lahko storite tudi z mesninami, ki jih razporedite od najbolj svežih do najbolj suhih).

Pri sestavljanju vselej opazujte barve ter sestavine po plošči razporejajte tako, da bo vaše oko z estetiko najbolj zadovoljno. Ne bojte se na ploščo postaviti tudi manjših skledic, v katere lahko postrežete oreščke in semena ali pa različne omake in pomake kot so balzamični kis, skutni ali avokadov namaz, šipkova marmelada k sirni plošči in podobno.

Sirno-mesno ploščo lahko nadgradite tudi z olivami, svežim grozdjem, suhim sadjem … Idejam kar ni konca! Svetujemo vam le, da si pred nakupom vsega, kar bi želeli umestiti na ploščo, pripravite seznam in približno skico plošče, saj boste tako lažje izbrali ustrezne dobrote.

Čas je, da ustvarimo našo degustacijsko ploščo

Za vas smo izbrali nekaj Jagrovih dobrot, s katerimi lahko sestavite osupljivo degustacijsko ploščo, ki vam bo vzela manj kot pol ure za pripravo ter bo na prvomajskem pikniku definitivno hit. Zagotavljamo vam!

Svetujemo vam, da za prvi poskus ustvarjanja degustacijske plošče izberete mešano ploščo, na katero uvrstite »malo vsega«. Začnite z dalmatinskim zašinkom za 1,89 evra na pakiranje, ki ga zvijte v majhne vrtnice ali majhne »cigare« ter razporedite na rob plošče, nato na podoben način na ploščo ob zašinek postavite še trajno salamo Jager za 1,29 evra. Za manjšo družbo sta že ti mesnini dovolj, če pa želite pripraviti nekoliko večjo ploščo, pa tema dodajte še nekaj bolj svežega – recimo šunko rustiko za 1,59 evra ali prešano slanino Kras za 9,99 evra na kilogram.

Le kaj bi brez sirov …

Nato na nasprotnem koncu plošče nadaljujte s siri. Začnite z najmehkejšim, mladim sirčkom kmetije Flis za 2,49 evra, ki ga narežite kar v trikotnike oz. v »tortne kose«, ki jih v krogu položite tako, da se med seboj prekrivajo. Nadaljujte z že narezano Livado za 1,99 evra, posamezne rezine pa zvijte v tulce ter položite ob mladi sirček. Nato dodajte še Trapista Zelene doline za 6,99 evra na kilogram z Jagrovo kartico ugodnosti, ki ga narežite na kocke in naključno porazdelite med Livado ter mladi sirček. Potresite z orehi ali drugimi oreščki in ob rob dodajte za bogato žlico šipkove ali brusnične marmelade. Mmmm …

Siri so obvezni del plošče in če veste, da so med vašimi gosti prvomajskega piknika strastni gurmani, se lahko odločite, da pripravite le sirno ploščo. V tem primeru se podajte v Jager in v nakupovalno košarico naložite sire različnih tekstur in okusov – poiščite gaudo, edamca, parmezan ali kak drug trdi sir, cheddar, domači mehki sir, za piko na i pa še kak sir s plemenito plesnijo.

Ob ploščo v košari postrezite na majhne in tanke rezine narezan haloški rženi hlebček za 1,19 evra, na ploščo pa lahko položite tudi nekaj manjših brusket Maretti Bruschette za 1,19 evra. Če želite svoji prvomajski plošči dodati nekaj svežine, svetujemo, da nanjo denete še češnjeve paradižnike, ki jih v Jagru dobite na oddelku zelenjave za 1,89 evra na pol kilograma.

Namig: degustacijska plošča je, ob tem, da je izvrstna dobrodošlica, tudi fantastično darilce, ki ga že pripravljenega prinesete na piknik, na katerega ste povabljeni, sploh, če ste se z gostitelji dogovorili, da vsak prinese »nekaj malega«. Tako se vam ta vikend ni potrebno ukvarjati s peko, saj bo povsem dovolj, da gostitelje ter ostale goste navdušite z osupljivo degustacijsko ploščo.

Degustacijsko ploščo lahko dekorirate s svežimi dodatki z vrta, v posamezne elemente plošče pa zapičite lesene paličice ali manjša nabodalca, s katerimi si bodo lahko gostje dobrote naložili na svoje servietke ali manjše krožničke.

Če pripravljate sirno, mesno ali mešano ploščo, lahko ob njej postrežete tudi košarico z manjšimi rezinami kruha, če pa ne želite, da se vaši gostje še pred glavnimi jedmi preveč najedo, pa namesto kruha na ploščo raje umestite nekaj krekerjev ali grisinov, ki se izvrstno podajo k sirom in mesninam, hkrati pa gostov ne bodo preveč nasitili.

Pokažite nam svoje kreacije

Plošča, ki smo jo sestavili s pomočjo Jagrovega čisto svežega kataloga, je preprosta in okusna ter bo zagotovo navdušila vsakega gosta. Če jo ustvarite po naših namigih, bo občudovanje zagotovljeno, več kot dobrodošlo pa bo, če naše ideje vzamete le kot navdih, da se podate v najbližjo Jagrovo trgovino ter prvomajsko degustacijo ploščo ustvarite povsem po svojem okusu. In ko bo nared, jo obvezno fotografirajte ter fotografijo prilepite v komentar! Komaj čakamo vaše kreacije!