9. februar je svetovni dan pice. Ste si jo danes privoščili? Še je čas, da v vašem domu zadiši po vaši najljubši.

Danes po vsem svetu obeležujemo poseben praznik, svetovni dan jedi italijanske kuhinje – pice. Po nekaterih zapisih so prvo pico spekli okoli leta 1750, leta 1830 pa je bila odprta prva, še danes delujoča picerja Pizzeria Port’ Alba v Neaplju.

Še je čas, da spečete svojo in da vaš dom zadiši. Poiskali smo recept na portalu kulinarika.net, na vas je, da si vzamete čas in zavihate rokave.

Sestavine:

– 500 g moke
– 120 g margarine
– pribl. 250 ml mleka
– 1 čajna žlička soli
– malo sladkorja
– pol kocke svežega kvasa
– origano

Postopek:

Kvas damo vzhajati s sladkorjem, žlico moke in malo tekočine. Medtem ko vzhaja, v toplem mleku raztopimo margarino. V moko damo sol in origano, malo premešamo, nato dodamo toplo tekočino in vzhajan kvasec. Najprej premešamo s kuhalnico, nato na kuhinjskem pultu na hitro zamesimo gladko testo. Pokrito pustimo, da vzhaja.

Ko naraste, testo razdelimo na dva dela in vsakega posebej še enkrat na hitro pregnetemo. Pustimo še malo vzhajati, nato kepi raztegnemo (pomagamo si z valjarjem) v dveh (naoljenih) pekačih in obložimo s poljubnim nadevom. Pečemo 15 minut na 230 stopinj z ventilatorjem ali na programu “pizza” (navadna pečica 15 minut na 250 stopinj).

Recept najdete TUKAJ.