Poljska državljana sta v petek zvečer v Golokratni jami pri Sežani opazila truplo, ki je ležalo na približno 100 metrih globine. Obvestila sta pristojno policijsko postajo. Dva jamarja iz sežanskega jamarskega reševalnega centra sta se nato ob pomoči lokalnih gasilcev spustila v jamo in našla truplo moškega srednjih let.

Po zadnjih informacijah 24ur je bila intervencija končana okoli poldneva, nadaljnje postopke ugotavljanja identitete in drugih okoliščin je prevzela Policija. Aktiviranih je bilo pet jamarskih reševalcev iz Postojne, pet iz Tolmina in trije iz Sežane.

Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je za portal 24ur povedal, da ne gre za jamarja, ki bi se v jamo spustil skupaj s poljskima državljanom, in pa, da na tem območju ni bila prijavljena nobena pogrešana oseba. Golokratna jama je sicer dostopna samo s plezalno tehniko.

"Intervencija se je začela ob 7. uri zjutraj in se končala nekaj čez poldne. Bila je zahtevna, saj gre za vrvne manevre, kjer je treba paziti tudi na lastno varnost. Truplo je pregledal dežurni zdravnik, zdaj pa svoje delo opravljajo kriminalisti. Moški ni imel plezalne oziroma jamarske opreme," je za 24ur.com povedal vodja intervencije in centra Sežana Samo Milanič.

Tako še ni jasno, ali bi lahko šlo za nesrečo nekoga, ki je nepripravljen iskal adrenalinski podvig, ali pa je šlo za kaj drugega.