Hidroelektrarne skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE) so že do 21. junija za kar 23 odstotkov presegle mesečni plan proizvodnje.

Hidroelektrarne skupine Holdinga slovenske elektrarne (HSE), ki združuje Dravske elektrarne Maribor, Soške elektrarne Nova Gorica in 49-odstotni delež v Hidroelektrarnah na spodnji Savi, so v prvi polovici leta proizvedle 2196 gigavatnih ur električne energije, kar je 23 odstotkov več od načrtov. Ta mesec so plan že presegle za 23 odstotkov.

Do 21. junija so HSE mesečni plan junijske proizvodnje presegle za 23 odstotkov. Dravske elektrarne Maribor so proizvedle 286 gigavatnih ur električne energije in plan presegle za 30 odstotkov, Soške elektrarne Nova Gorica pa s 54 gigavatnih ur proizvedene električne energije za devet odstotkov. Hidroelektrarne na Spodnji Savi so junija proizvedle 18 gigavatnih ur električne energije (49 odstotkov), kar je 24 odstotkov več od načrtovane proizvodnje.

Skupaj so hidroelektrarne skupine HSE v obdobju od januarja do junija proizvedle 2196 gigavatnih ur električne energije, kar je 23 odstotkov več od načrtovane in 30 odstotkov več proizvedene električne energije kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz HSE.

Proizvodni rekordi skupine HSE, povezani z ugodno hidrologijo, se torej nadaljujejo že več kot pol leta, so izpostavili v sporočilu za javnost. V prihodnjem obdobju lahko zaradi visokih temperatur pričakujejo nekoliko nižjo proizvodnjo hidroelektrarn skupine.

“Snežna odeja se v visokogorju ob visokih temperaturah v zadnjem tednu hitro tanjša, kar se bo kmalu poznalo tudi na hidrologiji. Julijski upad hidro proizvodnje je upoštevan že v planih hidro proizvodnje, a kljub temu ocenjujemo, da bo ta še vedno višja,” je dejal izvršni direktor proizvodnje HSE Matjaž Eberlinc. Takšni trendi so, kot je pojasnil, značilni za poletne dni, ko v skupini HSE manko na hidro delu že vsa leta uspešno nadomeščajo z drugimi proizvodnimi enotami.

HSE je največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji – lani so proizvedli skoraj 90 odstotkov vse električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji, so zapisali.

Tudi njihovi načrti so usmerjeni v širitev nabora projektov, ki bodo ključnega pomena pri prehodu v brezogljično družbo. V začetku julija bodo položili temeljni kamen za največjo sončno elektrarno v Sloveniji, SE Prapretno, ki bo stala na degradiranem območju v občini Hrastnik in prvo energijo v sistem predvidoma oddala še pred koncem letošnjega leta, so napovedali.

Projekt Prapretno je šele prvi korak Skupine HSE v območje proizvodnje električne energije iz sonca kot obnovljivega vira. Pridobili so tudi gradbeno dovoljenje za nove proizvodne zmogljivosti na območju Zlatoličja.