V Italiji so se z odprtjem volišč ob 7. uri danes začele lokalne volitve, na katerih med drugim izbirajo predsednike sedmih dežel. Sočasno poteka referendum o zmanjšanju števila parlamentarcev v Rimu, ki neposredno zadeva tudi slovensko manjšino v Italiji. Glasovanje poteka ob strogih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Na voliščih so tako obvezni razkuževanje in zaščitne maske, ki jih posamezniki lahko snamejo le ob identifikaciji. Da bi ogrožene skupine ljudi, kot so starejši in nosečnice, na voliščih zadržali čim manj časa, so jim omogočili, da preskočijo vrsto. Glasujejo lahko tudi tisti, ki so zaradi pandemije v karanteni – njihove glasovnice bodo pobrali člani volilnih komisij z zaščitnimi maskami in v rokavicah. Trenutno je v karanteni okoli 40.000 Italijanov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glasovanje danes in v ponedeljek

Pandemija covida-19 bi po pisanju Primorskega dnevnika lahko vplivala tudi na volilno udeležbo na glasovanju, ki bo potekalo danes in v ponedeljek. Italijanski državljani bodo svoj glas na referendumu in volitvah oddali danes do 23. ure, v ponedeljek pa med 7. in 15. uro. Prve izide je pričakovati v ponedeljek zvečer.

51 milijonov volilnih upravičencev

Na volišča je pozvanih 51 milijonov državljanov, od tega jih 18 milijonov lahko sodeluje na regionalnih volitvah v sedmih italijanskih deželah. V Benečiji (Venetu) in na Sardiniji bodo volili tudi nova senatorja. V skoraj 1200 italijanskih občinah pa bodo potekale lokalne volitve, katerih drugi krog je predviden za 4. oktober. V Furlaniji – Julijski krajini (FJK) bodo volitve v 12 občinah, med drugim v Čedadu.

Preizkus za vlado

Volitve veljajo za preizkus za vlado premierja Giuseppeja Conteja, ki sicer ni član nobene od vladajočih strank. Desnosredinske stranke Liga, Bratje Italije in naprej Italija na deželnih volitvah nastopajo skupaj, s čimer so si znatno povečale možnost za uspeh. Koalicijski levosredinska Demokratska stranka in populistično Gibanje pet zvezd pa nastopata ločeno. Sočasno poteka referendum, na katerem odločajo o ustavni reformi za zmanjšanje števila parlamentarcev.

Sočasno poteka referendum, na katerem odločajo o ustavni reformi za zmanjšanje števila parlamentarcev.

V skladu z ustavnim zakonom, ki ga je italijanski parlament potrdil oktobra lani, naj bi se število poslancev v spodnjem domu zmanjšalo s 630 na 400, število senatorjev pa s 315 na 200.

Slovenska manjšina lahko ostane brez predstavnikov

Referendum neposredno zadeva slovensko manjšino v Italiji, ki bi lahko zaradi krčenja števila parlamentarcev v prihodnje ostala brez svojih predstavnikov v Rimu. FJK, kjer jih živi večina, po novem zakonu pripadajo štirje senatorji namesto sedmih in osem poslancev namesto 13.

Slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc je izpostavila, da bi zmanjšanje števila parlamentarcev ohromilo demokracijo v Italiji.

Slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc je za STA izpostavila, da bi zmanjšanje števila parlamentarcev ohromilo demokracijo v Italiji, najbolj pa bi prizadelo prav FJK. Poleg tega bi Slovencem odvzelo možnost, da bi jih kot doslej zastopala neka stranka, ki bi jih na svoji listi na volitvah uvrstila na izvoljivo mesto.

STA