Zgodovina

Pekrski dogodki so bili po besedah predsednika vlade Janeza Janše uvertura vojne za Slovenijo. “Šlo je za prvo merjenje realne moči med Slovenijo in Beogradom, med slovensko teritorialno obrambo in slovensko policijo na eni ter jugoslovansko armado na drugi strani.”

Uredništvo6 mesecev

Predsednik republike Borut Pahor je na današnji spominski slovesnosti Mestne občine Maribor ob 30. obletnici Pekrskih dogodkov poudaril, da “Slovenci zmagujemo, če sodelujemo”.

Uredništvo7 mesecev

Mestna občina Maribor je prejela odločitev o finančni podpori trem investicijam na kulturnem področju. Tako bo končno obnove deležen Čeligijev stolp, ki je v zelo dotrajanem stanju.

Jon Knez7 mesecev

Ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov in mariborski župan Saša Arsenovič sta ob dnevu zmage položila vence na pokopališču Pobrežje v Mariboru in pred nekdanjim nacističnim taboriščem v Melju. Ob tem so odprli razstavo Kronika vojne z reprodukcijami del ruskih umetnikov, ustvarjenih med vojno in v povojnih desetletjih.

Uredništvo7 mesecev

Na današnji dan pred 80 leti je tedanja nacistična Nemčija napadla Jugoslavijo, ki se je nekaj dni pred tem sicer pridružila trojnemu paktu, a že dva dni kasneje po državnem udaru umaknila. Za Hitlerja je bila to izdaja in 6. aprila 1941 je ukazal bombardiranje Beograda. Hkrati je z zahoda, tudi na območje Slovenije vkorakala Italija.

Uredništvo8 mesecev

Na današnji dan pred 92 leti je na pravoslavni božični predvečer Aleksander Karađorđević, monarh Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev razpustil parlament in uvedel osebno diktaturo.

Jon Knez11 mesecev

V nedeljo, 13. decembra, je minilo osemdeset let od smrti najpomembnejšega slovenskega politika med obema svetovnima vojnama, dr. Antona Korošca. Bil je edini nesrb na čelu jugoslovanske vlade. Bil prvak največje slovenske stranke in ustanovni oče Jugoslavije.

Jon Knez12 mesecev

FOTO: Tudi na Štajerskem, na območju Šentilja, Trat, Gornje Radgone, ob rekah Pesnica in Drava, so še danes ohranjeni številni bunkerji, ki so del tako imenovane Rupnikove linije. O tem smo govorili z Alešem Zelenkom, ki na temo Rupnikove linije na območju severne fronte pripravlja knjigo, in Oskarjem Neuvirtom, ki ureja enega izmed teh bunkerjev v Ruperčah.

Damjan Veršič12 mesecev

Na simpoziju se z interdisciplinarnimi referati predstavljajo zgodovinarke in zgodovinarji vseh generacij z različnih raziskovalnih in izobraževalnih ustanov. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer, se simpozij odvija v virtualni obliki prek programa Microsoft Teams.

Jon Knez1 leto

Ko je junija leta 1680 v mestu in primestjih iz neznanega vzroka umrlo več oseb, mesto ni storilo ničesar za preprečitev morebitne epidemije, tako da se je kuga neovirano širila. V kratkem času jih je umrlo še več, tudi v hišah najbogatejših meščanov.

Jon Knez1 leto

Stara Cukrarna, zadnji dom Ketteja in Murna, postaja sodobna galerija. Mestna občina je uspela za prenovo pridobiti več kot 10 milijonov evrov evropskih sredstev.

Damjan Veršič1 leto