Večina jih konča na preštevilnih smetiščih, v Budimpešti pa so jih zato raje zbrali ter z njihovo pomočjo proizvedli energijo, ki bo zagotovila toplo vodo, ogrevana stanovanja ter elektriko za kar 10 tisoč gospodinjstev!

Foto: FKF, BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt

Praznično okrasje smo že pospravili v svoje kleti, smrečice pa, če so nam odslužile, morda celo zavrgli. Če pomislimo, koliko jih pristane na smetiščih, božič dobi nekoliko grenak priokus. Prav zato so letos v Budimpešti na Madžarskem ubrali nekoliko drugačno strategijo, odvrženim drevescem pa so podelili nov smisel.

Prebivalci Budimpešte so bili namreč pozvani, da po koncu praznikov odsluženo naravno božično drevesce odnesejo na eno od 250-ih zbirnih lokacij. Po koncu zbiralne akcije, ko so na tak način zbrali kar pol milijona božičnih drevesc, je mestno vodstvo božična drevesca predalo tovarni mestnega podjetja BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt, kjer so jih sežgali ter s pomočjo proizvedene toplote ustvarili ter uskladiščili energijo, ki bo služila tako za proizvodnjo električne kot toplotne energije. Po izračunih bo ustvarjena energija lahko poskrbela za kar 10 tisoč gospodinjstev Budimpešte, ob tem pa bodo lažje zadihala tudi smetišča.

Dajmo božičnim smrečicam še drug smisel

Ideja sicer ni nova, saj se podobne akcije v Parizu poslužujejo že vrsto let, prav tako pa bi naj letos tudi na Dunaju zbrali kar 190 tisoč božičnih dreves, pri čemer so proizvedli dovolj energije za mesečno porabo skoraj tri tisoč gospodinjstev. Ne le to, del zbranih ostankov dunajskih božičnih drevesc se je sežigalnici izognil, saj ga je vodstvo namenilo krmljenju pinzaugerskih avtohtonih koz, ki prebivajo na odlagališču Rautenweg.

Portal Ekovjesnik je poročal celo, da so podobne akcije letos potekale tudi v številnih hrvaških mestih, med drugim v Zagrebu, kjer so jih namenili kompostarni v Zrinjevcu, prav tako pa tudi v Reki, Splitu, Osijeku ter Zadru. Kaj pa z božičnimi drevesci storimo pri nas? Ste morda tudi sami zasledili podobno akcijo v vaši bližini? In če ne, si pobudo zapomnite ter jo morda predlagajte že naslednji božič!

Vir: Ekovjesnik