Ko v restavraciji vzamete hrano za domov, pa naj bo to osebno ali preko dostavljavcev na kolesih, vedno dobite kup odpadne plastične embalaže. V Franciji temu kljubujejo s posebnim sistemom povratne embalaže …

Pariški projekt povratne embalaže, foto: Facebook/La Consigne GreenCo

V času epidemije, ko so bile številne gostilne, restavracije in kavarne odprte samo za prevzem hrane, ki smo jo nato pojedli doma, smo lahko na lastni koži občutili, koliko nepotrebne odpadne embalaže prinese eno naročilo. Riž v posebni plastični skodelici. Meso v drugi. V tretji solata. Tri majhne plastične posodice za tri omake. Nato pribor v plastičnem ovoju. Plastika na plastiko.

Parižani so z embalažo za domov v restavraciji dnevno pridelali 15 ton odpadkov, povratna embalaža bo v prihodnje to številko skušala karseda zmanjšati.

Pariški projekt povratne embalaže, foto: Facebook/La Consigne GreenCo

Pariški projekt povratne embalaže, foto: Facebook/La Consigne GreenCo

Problematiko so opazili tudi v Parizu, kjer so pred časom na eni izmed ulic z bolj okoljsko ozaveščenimi lokali izvedli pilotni projekt povratne embalaže. Ideja je več kot uspela in povratna embalaža se sedaj širi na območje celotnega Pariza.

Plačaj, pojej, vrni

Projekt se imenuje »Paris 10 s’emballe«, za njim pa z roko v roki stojita pariška občina in start up podjetje La Consigne GreenGo. V osnovi gre za vsem poznan sistem kavcije na embalažo, ki jo stranka plača ob nakupu hrane in prevzemu embalaže ter nato ob vračilu dobi nazaj. Steklena embalaža, ki se uporablja v projektu, je izdelana v Franciji, njeno sledljivost pa omogočajo posebne QR kode, ki jih kupci v posebni mobilni aplikaciji ob prejemu skenirajo, nato pa imajo kar 30 dni časa, da embalažo vrnejo v restavracijo, v katero so jo prejeli oziroma v posebne zabojnike, ki vračilo zabeležijo.

Pariški projekt povratne embalaže, foto: Facebook/La Consigne GreenCo

Sprva je v projektu sodelovalo le nekaj lokalov, ki pa so bili v zmanjševanju količine odpadne plastične embalaže tako uspešni, da se jim je pridružilo še ogromno drugih. Nad novostjo so navdušene tudi stranke, ki tako ob naročilu hrane za domov nimajo več slabe vesti in domačega smetnjaka z njim praktično ne zapolnijo. Pariški projekt pa se tu še ne bo zaključil, saj je naslednji korak poskus uvedbe tovrstne embalaže za nekatere produkte v pariških trgovinah s prehrano … Upajmo, da jim uspe!

Vir: Ekovjesnik, La Consigne GreenGo