Proces prečiščevanja odpadnih voda bo v avstrijski prestolnici sedaj še bolj zelen, saj bo naprava ob tem iz odpadnega mulja lahko proizvedla energijo, hkrati pa bo poskrbela za minimalne količine izpuščenega ogljikovega dioksida.

Tudi odpadne vode so lahko odličen vir energije, če jih znamo prav izkoristiti. Na Dunaju bodo tako elektriko proizvajali kar s pomočjo mulja ...

Z novim čistilnim sistemom, ki bo energetsko povsem neodvisen, bo Dunaj prejel kar 40 000 ton ogljikovega dioksida manj, hkrati pa bo naprava višek iz odpadnega mulja ustvarjene energije preusmerila v mestno omrežje.

Avstrijska prestolnica spet podaja visok vzor za ostala evropska mesta, tokrat na področju, ki velja za največjega potrošnika komunalne energije – prečiščevanje odpadnih voda. Tako je Dunaj v okviru projekta E_OS napravo Ebswien Hauptkläranlage preoblikoval v energetsko veliko bolj učinkovito ter okolju bolj prijazno.

Energija iz blata

Obnova čistilnega sistema je trajala več let, v tem času pa so temeljito prenovili bazene za mehansko in biološko čiščenje ter zgradili novo napravo za predelavo mulja. Dunajska naprava za čiščenje vode, ki se sicer razprostira na območju, velikem kot Vatikan, je tako po prenovi povsem energetsko samooskrbna, s predelavo mulja pa bo najverjetneje proizvedla celo več energije, kot je bo potrebovala sama, slednjo pa bo preusmerila v mestno električno omrežje.

Med prečiščevanjem vode v avstrijski prestolnici nastane približno 2 milijona kubičnih metrov mulja, ki pa ga bodo v novi napravi posebne bakterije pretvarjale v plin.

Med prečiščevanjem vode v avstrijski prestolnici nastane približno 2 milijona kubičnih metrov mulja, ki pa ga bodo v novi napravi posebne bakterije pretvarjale v plin. Po posebnem postopku filtracije bo plin odveden v bližnjo termoelektrarno, kjer bo s pomočjo mehanske energije in generatorja proizvedena električna energija.

Vir: Ekovjesnik