Slovenski kolesarski as Primož Roglič je v vožnji na čas na olimpijskih igrah v okolici dirkališča Fuji osvojil zlato medaljo. V cilju je za več kot minuto ugnal vse tekmece. Po težavah na cestni dirki se je podpisal pod četrto slovensko kolajno na letošnjih OI ter drugo zlato po kanuistu Benjaminu Savšku.

Foto: UCI

To je bila 27. medalja za Slovenijo na poletnih olimpijskih igrah v času samostojne države. Na teh igrah pa so pred tem do kolajn prišli kanuist Benjamin Savšek, Tina Trstenjak s srebrom v judu ter še en kolesar, Tadej Pogačar z bronom na cestni dirki, poroča STA.

Primož Roglič je skozi celotno, 44,2 kilometra dolgo preizkušnjo stopnjeval ritem in v drugem od dveh krogov povsem strl tekmece najprej na najtežjem vzponu, nato pa še po razgibani trasi do cilja na dirkališču Fuji. Zmago je slavil s časom 55:04 minute. Kisovčan je v cilju Toma Dumoulina prehitel kar za minuto in sekundo, potem pa, kot da ne bi vedel, da je že prečkal ciljno črto, osredotočen nadaljeval vožnjo, dokler ga niso ustavili nekaj 100 m po koncu preizkušnje.

Slovenija pred letošnjim igrami v kolesarstvu še ni imela kolajne, tokrat pa je na dveh cestnih preizkušnjah vknjižila dve, po zaslugi dvakratnega zmagovalca Vuelte tudi najžlahtnejšo.