Vijoličasti jutri, ko praznujejo 60-letnico kluba, gostujejo v Kopru. Na rojstni dan so doslej odigrali tri tekme: prvič v Kaknju, drugilč v Ljubljani in tretjič, zgodovinsko v Ljudskem vrtu. Proti Wiganu, ko so prezimili v Evropi. Koper bo konkreten izziv v izenačenem prvenstvu, kjer Maribor letos nobenega od zasledovalcev (Mura, Olimpija, Koper) še ni premagal.

Da zgodovina kluba ni samo datum ali jubilej, je že minulo soboto pokazal Mauro Camoranesi. Ko je dobil vprašanje o Reneju Miheliču, otroku Ljudskega vrta, ki se je v začetku leta vrnil domov, je po zmagi nad Gorico spomnil, da je Miheličeva slika na stenah hodnikov. Pa ne le njegova. »Zgodovina tega kluba je vidna na vsakem koraku ob vseh teh uspehih,« je povedal svetovni prvak z Italijo in italijanski z Juventosom pred odhodom v Koper.

Dvojni pomen bo nosila tekma na Bonifiki. Ni šlo mimo tega, kako sam vidi, razume, dojema klub iz Ljudskega vrta. »Všeč mi je, da je v vsej zgodovini in tudi v sedanji ekipi veliko igralcev, ki so tukaj vzgojeni ali pa so tukaj že dolgo,« je njegova ocena kluba skozi njegovo zgodovino. »To je velik del klubske identitete. Posebni in pomembni trenutki so, če tekma sovpade z obletnico, ampak razmišljamo le o tej tekmi.«

Remi na njivi v Kaknju, poraz na derbiju in zgodovina proti Wiganu

Kolikor smo uspeli prečesati uradno statistiko, se bo zgodilo četrtič, da bo NK Maribor igral tekmo na svoj rojstni dan. Ko je igral prvič, je bil klub star komaj pet in bil resen konkurent v drugi zvezni jugoslovanski ligi zahod. Franček Jauk je za Večer poročal, da je bil v Kaknju nad reko Bosno pravi čudež. Ne samo to, ker je bilo igrišče kot razorana njiva. Ampak ker ni bilo golov, čeprav je žoga smešno odskakovala. Bil je 12. december 1965. Rudar je trdil, da si je bolj zaslužil zmago, Mariboru pa ni moglo biti nerodno, ker je odnesel remi (0:0) in se stiskal na devetem mestu, točno na sredini drugoligaške lestvice.

Drugič so vijoličasti na rojstni dan igrali, ko je bilo klubu enajst let. Derbi z Olimpijo, 12. decembra 1971. Kot se je izkazalo predzadnji za vijoličaste v 1. jugoslovanski zvezni ligi, iz katere so nato po petih sezonah izpadli in se vanjo kljub trudu niso več vrnili. Za Bežigradom je bilo zmrznjeno igrišče, kar pa pred 5.000 gledalci ni oviralo Vilija Amerška, ki je zabil hat-trick (3:0).

Zato je bilo pa tretjič ne le sladko, ampak zgodovinsko. Bil je četrtek, 12. december 2013. Čeprav so vijoličasti jeseni zamenjali trenerja, ko je Ante Šimunžda zamenjal Anteja Čačića, so se marljivo borili v svoji tretji zaporedni sezoni v ligi Evropa v konkurenci z Zulte-Waregemom, Rubinom in Wiganom. Prav proti slednjim so igrali na 53. rojstni dan v Ljudskem vrtu. Ko je zabil Željko Filipović za 2:1, svoj tretji od štirih golov za Maribor, je bilo še daleč do konca. Šele ko je Jasmin Handanović ubranil nemogoče v sodnikovem podaljšku Marcu-Antoneiju Fortuneju, se je rajanje začelo.

Maribor je kot prvi in doslej edini klub prezimil v Evropi, se nato februarja hrabro upiral Sevilli in se naslednjo leto uvrstil še v ligo prvakov.

Maribor je kot prvi in doslej edini klub prezimil v Evropi, se nato februarja hrabro upiral Sevilli in se naslednjo leto uvrstil še v ligo prvakov.

Zakaj težave s konkurenco? »Smo prvi!«

Četrtič pa gre na svoj rojstni dan Maribor torej v Koper, kjer v ligi ni gostoval tri leta in pol. Zato pa si ni niti skušal zapomniti lanskega pokalnega gostovanja, ko so še pod Darkom Milaničem pozabili, kaj so se dogovorili in je Dare Vršič pokazal, kaj še zna. In odmevno izločil svoj sveže bivši klub (3:2). »Tekma dvojnega pomena za nas. Klub obhaja velik jubilej, zaradi stanja na lestvici pa je tekma v Kopru izjemnega pomena,« se v Koper na drugo najdaljše gostovanje sezone podaja trener Mauro Camoranesi.

Vijoličasti že šest krogov zapored vodijo v prvenstvu (skupaj osem, Mura je bila na vrhu sedem krogov), ampak v sklepnih treh krogih bo boj za jesenskega prvaka v sezoni, kjer nihče ni zares prepričljiv, precej tesen. Prvi štirje klubi so namreč v štirih točkah. Že res, da Maribor vodi (31 točk), ker pridno premaguje spodnjo polovico lestvice, ampak Mure (29), Olimpije (28) in Kopra (27) v tej sezoni še ni premagal.

»Smo prvi na lestvici, ostali so za nami,« se v analizo, zakaj imajo zlasti rezultatske težave s konkurenco, ni želel spustiti Camoranesi. Ampak že na prvi letošnji tekmi s Koprom (2:2) je bil Maribor lahko še vesel za točko, ker kanarčki niso dokončali začetega v prvem polčasu, Ažbe Jug pa se je pošteno jezil na puščajočo obrambo. Z Muro, ki prihaja v Ljudski vrt v četrtek, imajo trpek poraz na Fazaneriji, medtem ko je na obeh derbijih Maribor pokazal premalo.

(Pre)nizki za navezo Vršič-Mulahusejnović?

V Kopru se je minuli teden glede na izjave zdelo, da tam na gostovanje Maribora komaj čakajo, po drugi strani pa tekmo opisujejo, kakor da bi bila kakor prav vse druge. V ligi morda že res, saj si tekme v letošnjem urniku hitro sledijo, toda ni bilo težko opaziti, da so Koprčani vmes popazili zlasti na minutažo Dareta Vršiča. Mimogrede, Vršič je v Ljudskem vrtu letos zadel iz enajstmetrovke.

Skoraj bolj so odvisni od njegovih podaj (prvi podajalec lige s šestimi) kakor od golov Nardina Mulahusejnovića, ki si z Đorđejem Ivanovićem (Olimpija) deli mesto prvega strelca. Če kdo, pa prav Mulahusejnović komaj čaka tekmo proti bivšemu klubu, kjer nikakor ni dobil prave priložnosti. Koper sicer rad zabija z leve in še raje z glavo. »Najboljše bo, če predložkov sploh ne bo,« je tako predlagal Jan Repas. In v smehu dodal, da bo sam bolj težko pomagal, ko je padlo vprašanje, kakšno obrambo bo sestavil Maribor. Ne zato, ker igra v sredini, ampak ker je prenizek.

Ni edini. Camoranesi se je, ne prvič, pošalil na vprašanje, koliko branilcev bo dal v zadnjo vrsto. Oslabljeno in (pre)nizko zadnjo vrsto. Nemanje Mitrovića tako ali tako ne bo do konca sezone, zdaj je kaznovan še Ilija Martinović zaradi dveh rumenih kartonov proti Gorici. Med višjimi ostane Luka Koblar, ki je na stranskem tiru, ali pa nov eksperiment z Alexandrujem Cretujem v obrambi.

Camoranesi se je, ne prvič, pošalil na vprašanje, koliko branilcev bo dal v zadnjo vrsto. Oslabljeno in (pre)nizko zadnjo vrsto. Nemanje Mitrovića tako ali tako ne bo do konca sezone, zdaj je kaznovan še Ilija Martinović zaradi dveh rumenih kartonov proti Gorici. Med višjimi ostane Luka Koblar, ki je na stranskem tiru, ali pa nov eksperiment z Alexandrujem Cretujem v obrambi.

Koga torej? »Dobra ideja,« se je v svojem slogu izvlekel Camoranesi in sprva rekel, da bo v zadnjo vrsto postavil celo pet igralcev, nato pa namignil, da bo poskusil s štirimi.

Matko bo začel, Mlakar trenira

Ni šlo neopazno mimo, da je Maribor po derbiju v Ljubljani nato proti Gorici začel s premešano postavo. Začel je Rene Mihelič, sploh prvič po povratku, komaj drugič Andrej Kotnik, izplačala se je nova zajetnejša minutaža Aljoše Matka. Šest golov ima, toliko kot Rok Kronaveter, a s precej manjšo minutažo. »Da, začel bo,« je tokrat napovedal Camoranesi. Ali bo besedo držal, bo vidno nocoj.

V moštvu sicer večjih težav ni, z bolečinami imata le težave Felipe Santos in Jasmin Mešanović. Slednji je nadomestil Jana Mlakarja z borbeno predstavo, ampak še vedno manjkajo zadetki. Kakšno je pa stanje Mlakarja, ki naj bi izpustil le dve že odigrani tekmi? »Priključil se je in danes treniral z moštvom,« je povedal Camoranesi. Sestaviti bo moral celovito moštvo, ker ocenjuje, da je Koper zahteven tekmec, fizično močna ekipa, ki se dobro brani, če je treba tudi zgoščeno. »Izkušena ekipa, ki poseže tudi po prekrških, a uporabi svojo sposobnost v protinapadih.«

Paziti pri standardnih situacijah

Da bi pa Maribor posvečal izdatno pozornost izpostavljenemu dvojcu Mulahusejnović-Vršič, pa očitno odpade. »Ne bomo počeli nič posebnega – z vsem spoštovanjem do obeh. Zelo dobre posameznike imamo tudi mi, bi pa izpostavil, da je Mulahusejnović zelo nevaren zaradi svoje višine in si zasluži pozornost.«

Znova gre torej Maribor na Bonifiko z napotki, naj pazijo na standardne situacije. Pozorni in dodatno pripravljeni. To je večja prednost, pravi Camoranesi, kakor dejstvo, da imajo celo falango nogometašev, ki Maribor zelo dobro poznajo. Na čelu z Aleksandrom Rajčevićem, ki je v obrambi zbral 302 nastopa, kar ga uvršča na deseto mesto večne lestvice tistih z največ nastopi.

  1. krog: Koper – Maribor
    Po lanskem ekspresnem izpadu na Bonifiki (3:2), se v ligi vijoličasti vračajo v Koper prvič po 8. aprilu 2017, ko so odigrali 2:2. Izplen na Bonifiki je povsem poravnan: 14 zmag Kopra, 14 zmag Maribora in 11 remijev. Gol razlika 53:55 v korist Maribora.
  • Koprčani imajo paket nogometašev, ki so nosili vijoličasti dres: Aleksander Rajčević, Dare Vršič, Matej Palčič, Timotej Dodlek in Nardin Mulahusejnović.
  • Sodil bo Matej Jug (Tolmin). Vijoličastim je sodil na dveh tekmah, obe so dobili: Bravo (3. krog, 2:1), Aluminij (10. krog, 1:3). Kopru je sodil na eni tekmi, ko so kanarčki izgubili v uvodnem krogu pri Taboru. Jug je letos sicer sodil že na dveh tekmah lige prvakov in dveh tekmah lige Evropa.
  • Tekma se prične ob 20.15. Prenos bo na TV Slovenija 2.