Visoki zmagi Maribora na zaporednih gostovanjih proti Gorici (0:4) in Rudarju (0:3) sta, kot smo pričakovali, dobili kontekst. Ko je v Ljudski vrt prišel Koper, četudi povratnik med prvoligaši, so vijoličasti naleteli na trdega, kompaktnega, živalnega in konkretnega tekmeca. Igralec napete tekme, kjer se je sodnik David Šmajc pošteno lovil in sprejel nekaj slabih odločitev, je bil – vratar Ažbe Jug. Jezen ob koncu prvega polčasa, ker je praktično sam reševal, kar se je reševati dalo.

Koper se je lahko držal za glavo zaradi zapravljenih priložnosti, Mauro Camoranesi pa je znova predolgo čakal z menjavami, ko so gostje že fizično padli, vendar Maribor tega tokrat ni vnovčil. Camoranesi tako ostaja pri eni zmagi nad Bravom v Ljudskem vrtu.

Žiga Obreht prvič za člane

Da mladi igralci dajo energijo, je Mauro Camoranesi že poudarjal. Tokrat je moral poseči po mladih močeh, saj Ilija Martinović ni bil nared za nastop in je debitiral Žiga Obreht, ki je šele julija postal polnoleten. Sicer se je vrnil k okostju Camoranesi, v sredini se je odločil za dvojec Blaž Vrhovec in Aleks Pihler.

Kmalu se je pokazalo, da je Maribor dobil v Kopru precej bolj konkretnega tekmeca, kot sta bila Gorica (0:4) in Rudar (0:3). Miran Srebrnič, trener Kopra, je postavil zbito, kompaktno in izkušeno postavo. Poznalo se je, res se je poznalo, da so Aleksander Rajčević, Timotej Dodlek, Matej Palčič, Dare Vršić in Nardin Mulahusejnović vnovčili izkušnje iz Ljudskega vrta. Vedeli so, kje je Maribor še vedno ranljiv, ne glede nato, da je Camoranesi zamenjal sistem. Bolj so vijoličasti iskali pot do gola, še zlasti po bokih, kjer sta Denis Klinar in Žan Kolmanič iskala Rudija Požega Vancaša in Jasmina Mešanovića. Brez uspeha.

Protinapadi godili Koprčanom

Zato pa je takšna igra godila Koprčanom. Komaj so čakali, da bodo krenili v protinapad. Niso krenili na glavo ali bili neučakani, vzeli so si čas. Ampak ko so krenili, jo je Maribor še dobro odnesel, da je Dare Vršič zabil iz enajstmetrovke. In to s panenko.

Ko je Nemanja Mitrović zrušil Nardina Mulahusejnovića, je bilo že vidno, da so Koprčani našli rešitev, kako načenjati vijoličaste. S kratkimi, hitrimi in bogatimi izmenjavami. Tako lepega nogometa od gostov v Ljudskem vrtu še nismo videli. Samo kaj, ko lepota ne prinaša nujno zadetkov: Vršič je zapravil dve čisti situaciji po čisti napaki sodniške ekipe z Davidom Šmajcem na čelu. Po panenki je imel vsega dovolj Ažbe Jug. Reševal je pred polčasom vijoličaste. Ne prvič letos, zlasti v Ljudskem vrtu. Mateju Palčiču in Žanu Žužku je ubranil spektakularno izjemni priložnosti.

Da se je Koper  najedel tiste, kdor ne da, dobi. Maribor je vrnil z enako mero, ko je krenil naposled še sam v protinapad. Rok Kronaveter je dobil odbitek na nogo, Ivan Vargić pa gol, kjer veliko ni mogel ukreniti. Remi, ki je dišal po več golih, a jih ni dočakal.

Prepozne menjave

Če so se Koprčani držali za glavo ob koncu prvega polčasa, so imeli roke tam tudi takoj v nadaljevanju. Še en protinapad je spodletel, ko je Maks Barišić slabo izbral in podal v sredino. Maribor je spoznal, da bo šlo morda lažje s streli od daleč, toda Blaž Vrhovec je z dvema poskusoma le nižje pomeril čez gol, Kronavetru pa je prosti strel Ivan Vargić sijajno ubranil. Kot je tudi Jasminu Mešanoviću strel z glavo.

Poznalo se je, da je Koper sicer uspešno v sredo odigral podaljške v pokalu proti Aluminiju. Vijoličasti so lomili in lomili kanarčke, vendar vse bolj očitno je postajalo, da mu z začetno postavo ne bo uspelo. Camoranesi je že pred tekmo povedal, da je on tisti, ki mora izbrati prave kandidate. No, proti vse bolj pešajočemu Kopru jih ni našel, Marcos Tavares je vstopil (pre)pozno, Camoranesi pa je šele v 86. minuti pogledoval na uro in reagiral za zadnjo menjavo. Jan Mlakar je vstopil v izdihljajih, ko je lahko še s strani gledal, kako je Žužek zapravil možnost za komaj morebitno peto zmago Kopra v Mariboru. Saj se je Kronaveter veselil drugega zadetka, vendar je Šmajc zaradi prekrška zadetek razveljavil.


Maribor – Koper 1:1 (1:1)
Strelca:
0:1 Vršič (35. iz 11m), 1:1 Kronaveter (45.)
Stadion Ljudski vrt, brez gledalcev, vreme oblačno in vlažno, igrišče solidno, sodnik David Šmajc 4 (Kranj);
rumeni karton: Obreht; Jelić Balta, Jozinović.

Maribor: Jug 7, Obreht 5 (od 80. Tavares 6), Mitrović 6, Peričić 6, Klinar 6, Kolmanič 6, Vrhovec 6 (od 90. Mlakar -), Pihler 6, Požeg Vancaš 6, Kronaveter 6, Mešanović 4; trener: Mauro Camoranesi 5.

Koper: Vargić 6, Palčič 7, Rajčević 6, Žužek 6, Jozinović 5, Dodlek 6, Knežević 6 (od 34. Jelić Balta), Barišič 6 (od 70. Stevanović 6), Vršič 6 (od 80. Mišić -), Pejić 5, Mulahusejnović 6 (od 80. Spinelli -); trener: Miran Srebrnič 6

Igralec tekme: Ažbe Jug (Maribor)