Petdeset dni pred slovesnostim odprtjem 17. poletnega Olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem) v Mariboru so na oltarju Ara Pacis v Rimu v sredo prižgali plamen miru. Danes pa je že plamenica v Mariboru, župan Aresenović jo je predal smučarki Ilki Štuhec, ki jo je ponosno ponesla v središče mesta vse do južne ploščadi Ljudskega vrta v Mariboru, kjer je ob 14. uri pričel protokolarni del dogodka, temu pa sledi nastop Plesne skupine VIBE in koncert v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in ambasadorjem zdravja Challetom Salletom.

Simbolni pomen slovenske bakle miru

Slovenska bakla OFEM 2023 je sestavljena iz dveh osnovnih delov – krone in osrednjega dela. Krona je izdelana iz nerjavečega jekla. Njena oblika izhaja iz znaka MARIBOR EYOF 2023, ki je na obsegu krone dvakrat upodobljena. Ta simbolizira povezovanje, dinamičnost in dejstvo, da je Maribor mesto z velikim M-jem in velikim športnim srcem. Zaključujejo jo mehke oblike, med polnimi ploskvami pa se pojavljajo zareze, ki omogočajo prehod svetlobe in plamena

Tekmovanje bo sicer potekalo med 23. in 29. julijem z več kot 3600 športnicami in športniki, ki se bodo za odličja borili v 11 športnih panogah.