Aluminij je bil v petek za Maribor prvi finale. Lahko bi bile tri točke, Marcos Tavares je zastreljal enajstmetrovko, ampak vijoličasti so se v Kidričevem namučili za točko. Na težkem igrišču. Zdaj so prišle Domžale, redka redna stranka. Simon Rožman je pričakoval gledljivo in atraktivno tekmo. In je bila. Ampak zaradi Domžal. Vijoličasti so svoje kmalu zapravili, skoraj nonšalantno, rumena družina je pa zabila trikrat. Do polčasa. Končalo se je s previsokih 1:3. Tekma, ki deluje, kot da se naslov preda.

Maribor je predvsem deloval kot moštvo, ki niti ne vstopi v bitko za naslov. Saj so imeli priložnosti, najprej Aljoša Matko, nato pa kar četverica v enem samem napadu, ko so en za drugim nabili v Ajdina Mulalića. Prepoceni zapravljeno. Domžale so bile vse, kar Maribor ni. Homogeni in hkrati dovolj iznajdljivi, da so znali izkoristiti kvaliteto posameznih igralcev.

Dervišević: Še najmanj je kriv trener

“Saj ne vem, kje bi začel, težko je biti zdaj pameten,” je bil odkrit Amir Dervišević, ki se je vrnil v prvo postavo pod Rožmanom. Ostal pa je brez dlake na jeziku. “Da ne bom rekel, da smo igrali kot pi***, da ne bom izpadel kot… Hvala bogu, da je hitro tekma čez par dni in da bo nova priložnost. Če bi zadeli prvi, ko smo imeli priložnost, bi lahko bilo drugače, samo lahko je biti zdaj pameten. Če, če, če. Želja je bila v drugem polčasu brezglava, nismo bili ekipa, Domžale so zasluženo zmagale. 

Dervišević je poudaril, da bi bilo najlažje deliti krivdo. Še najmanj je po njegovo kriv trener. “Moramo samo to tekmo pozabiti čim prej.” In v čem je problem, da tako (ne) igrajo? “Ne vem… Začeli smo, ‘palimo’ se na treningu, na pripravah, analize. Spremenili smo nekatere stvari, na treningu uživamo, potem pa kot da bi pregoreli v tej želji. Jaz nisem pameten, ne vem, kaj naj še dodam. Vsak naj se pogleda v ogledalo in potem naprej.” 

Domžale lovijo Evropo

Dejan Djuranović, trener Domžal, je spomnil, da je Maribor nazadnje padel pred sedmimi tekmami. “Mislim, da smo imeli zelo dobro tekmo. Vse tekme do sedaj so bile na visokem nivoju. Rezultatsko smo morda doslej ostali malo kratki in smo si zaslužili več, danes pa se je to vse obrnilo.” 

Povedal je še, da razume, ker bo Rožman, njegov nekdanji sodelavec v Domžalah, potreboval čas za uveljavljanje idej. In kje je Maribor šibek? “Vedeli smo, da je Maribor ranljiv v zadnji vrsti in to smo dobro izkoriščali, prihajali do priložnosti in zabijali.” 

Arnel Jakupović, ki je imel veliko prostora in tudi zabil, je šel še dlje in napovedal, da spadajo med najboljše tri v državi, za Muro zaostajajo s tekmo več le še dve točki. Domžale se letos izboljšujejo, potem ko so imeli lani najslabšo sezono v zadnjih letih.