Nekateri trgovci tako zaposlenim še naprej določajo delo ob nedeljah, “ko naj bi skrbeli za pripravo naročil ali celo dostavo za namene spletne prodaje”, so opozorili v sindikatu.

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) bo pobudo za oceno ustavnosti in predlog za začasno zadržanje izvajanja novele zakona o trgovini vložila prihodnji teden, je za STA povedala predsednica zbornice Mariča Lah. O vsebini pobude za zdaj še ni želela govoriti, očitke sindikata o izigravanju zakona pa je zavrnila kot neutemeljene.

Novela, ki je začela veljati prejšnji teden, je, z nekaj izjemami, prepovedala obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh.

Ker je zbornica prepričana, da obstaja dovolj razlogov za ustavno presojo zakona, so s pomočjo ene od odvetniških pisarn izdelali pravno analizo, nato pa tudi ustavno pobudo. Lahova za zdaj o tem, katere elemente ustavne spornosti očitajo sprejetemu zakonu, še ne želi govoriti; o tem bodo več povedali, ko bo pobuda vložena.

Predsednica trgovinske zbornice se je odzvala tudi na očitke Sindikata delavcev trgovine Slovenije, ki opozarja, da skušajo nekateri trgovci izigrati zakonsko zaprtje trgovin ob nedeljah, ki je bilo po njihovih besedah uveljavljeno, da bi zaposlenim omogočili en prost dan v tednu. Po mnenju sindikata se pri tem sklicujejo na določbo, ki jim omogoča neenakomerno razporeditev delovnega časa.

Nekateri trgovci tako zaposlenim še naprej določajo delo ob nedeljah, “ko naj bi skrbeli za pripravo naročil ali celo dostavo za namene spletne prodaje”, so opozorili v sindikatu.

Lahova pravi, da so očitki v celoti neupravičeni, saj novela zakona o trgovini v ničemer ne posega v delovnopravno zakonodajo, pač pa prepoveduje izključno obratovanje prodajaln ob nedeljah. Zato lahko delodajalec delavca razporedi na delo tudi v nedeljo, pri čemer pa mora spoštovati delovnopravno zakonodajo, kolektivno pogodbo dejavnosti in pogodbo o zaposlitvi s tistim delavcem, ki ga na delo razporedi v nedeljo.

Mnenje trgovcev je podprlo tudi gospodarsko ministrstvo, ki je pojasnilo, da novela, ki omejuje delo trgovin ob nedeljah, ne omejuje nedeljske spletne prodaje.