Četudi ne gledate televizije ali pa je doma sploh nimate, to ni več izgovor, da se izognete plačilu prispevka RTV Slovenija.

Kar 25 000 slovenskih gospodinjstev, odjemalcev električne energije, plačuje RTV prispevek le za radijske sprejemnike. Ti naj ne bi imeli televizijskega sprejemnika, a danes gledanje televizijskih programov ni več vezano nanj. TV signal je namreč mogoče sprejemati tudi preko računalnikov in drugih naprav, ki imajo dostop do spleta. Če imajo tako gospodinjstva v lasti le radijski sprejemnik, bodo morali posamezniki sedaj za to, da se bodo izognili plačilu prispevka za TV, podpisati izjavo, da ne uporabljajo ne radia, ne osebnega ali tabličnega računalnika ter pametnega telefona z internetnih dostopom.

Nova definicija sprejemnika se glasi, da je ta vsaka naprava, ki omogoča sprejem vsaj enega programa Radiotelevizije Slovenija.

Televizija na drugih napravah

Če te izjave ne bodo podali, se jim bo zaračunal celoten znesek prispevka, so sporočili z RTV Slovenija. Od 1. avgusta dalje nacionalna televizija namreč omogoča sprejem programov preko interneta – gledalci lahko televizijo spremljajo neposredno, ali pa preko aplikacije RTV 4D. Predvajanje je omogočeno v resoluciji 720p, kar je enako kot televizijski HD signal.