Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je v okviru uradnega nadzora zaznala neskladnost pri vzorcu paradižnikovega kečapa. V izdelku, ki ga proizvaja podjetje Abi & Elif iz Prizrena na Kosovu, so ugotovili preseženo dovoljeno vrednost konzervansov – benzojske in sorbinske kisline. Gre za kemijsko tveganje, ki lahko ob večji izpostavljenosti ali pri občutljivejših posameznikih povzroči zdravstvene težave.

[[image_1_article_76808]]

Gre za izdelek Paradižnikov ketchup – blagi, z rokom uporabe 11. september 2026, lot številka 071. Kečap je med Slovenci zelo popularen sploh sedaj, ko se je začela 'žar sezona'. Distributer na slovenskem trgu je podjetje DAH GROUP d.o.o. iz Maribora. Država porekla je Kosovo.

Zaradi preseženih količin konzervansov je bil sprožen umik in odpoklic izdelka s trga. Potrošniki, ki so kečap že kupili, naj ga ne zaužijejo, temveč ga vrnejo na mesto nakupa.