“V Sloveniji lahko precepljenost dosežemo do začetka poletja,” je povedal predsednik vlade. Inšpekcija nadzoruje cepljenje, za jutri pa lahko pričakujemo prvo poročilo.

Predsednik vlade Janez Janša je na tiskovni konferenci spregovoril na temo cepljenja proti covid-19. “Stanje glede naročenih cepiv je bistveno boljše kot prejšnji teden. Najmanj tri cepiva so še v obravnavi. Najbližje odobritvi v tem trenutku je AstraZeneca. Pfizer širi proizvodnjo, zato je bila ta teden dobava manjša. V februarju bodo naročene dobave povečane,” je dejal Janša.

Dosledno naj se upošteva vrstni red

“Naročenih imamo skoraj 1,4 milijona odmerkov, kar je odobreno s strani Evropske komisije,” je še dejal Janša. “Interesa je veliko. Želimo, da se dosledno upošteva vrstni red, določen v evropski in nacionalni strategiji cepljenja.” V Sloveniji lahko precepljenost po njegovih besedah dosežemo do začetka poletja.

Evidenca cepljenja se mora voditi dosledno, podatki se morajo vnašati natančno. To je pomembno zaradi dvojnega odmerka. Kot je povedal premier je EU naročila 2,5 milijarde cepiv, kar je več kot ga potrebujemo. “EU bo solidarnostno pomagalo državam, ki niso članice Evropske unije,” je še napovedal minister Cigler Kralj.