Legenda slovenske glasbe praznuje rojstni dan.

Legenda slovenske glasbe praznuje danes svoj 78. rojstni dan. Kljub visoki starosti, zna pri ljudeh še vedno vzbuditi odlično vzdušje.

Alfi se je najprej ukvarjal s popularno zabavno glasbo in je postal širši javnosti poznan po singlu “Silvestrski poljub” iz leta 1971, ki je postala zimzelena pesem, tradicionalna posebej v decembrskem času. Po njej je dobil tudi nadimek “gospod Silvester”. Kasneje pa se je začel ukvarjati z narodno glasbo in je postal pevec Ansambla bratov Avsenik. Pel je tudi z Neco Falk.

Leta 2009 sta z Domnom Kumrom zamenjala stil. Kumer je prevzel Alfijev narodno-zabavni stil, Nipič pa Kumrovega zabavnega.

24. decembra 2014 je predsednik republike Borut Pahor na posebni slovesnosti vročil državno odlikovanje red za zasluge Alfonzu Alfiju Nipiču ob petdesetletnici neprekinjenega uspešnega glasbenega delovanja in za zasluge pri utrjevanju slovenske glasbene tradicije med slovenskimi rojaki v zamejstvu in zdomstvu.

Letos je obeležil tudi obletnico kot glasbenik

Pred slabim mesecem je dokazal, da je na odru še vedno domač, takrat je ob svoji 60-obletnici kot glasbenik zaigral v domačem kraju, v Jarenini.

Pod velikim šotorom je pripravil koncert ob 60-letnici ukvarjanja z glasbo. Na veliki pokriti oder v neposredni bližini jareninske cerkve tik ob objektu nekdanje osnovne šole, kjer bodo uredili muzej Alfija Nipiča, je povabil še več svojih glasbenih prijateljev, s katerimi je v karieri uspešno sodeloval. Tako so se mu na odru pridružili Dejan Dogaja, Siniša, Luka in Pepi, Grazer Spitzbuam, Domen Kumer in domači ansambel Sladki greh, ki je po Alfijevem koncertu ostal na odru.

Domači kraj si je za prvi koncert izbral, ker že 47 let živi v Jarenini. “V prihodnje pa bom se bom tako s koncertom kot mojo razstavo selil še kam drugam po Sloveniji,” je takrat dejal.

Talent ima po svoji mami

Alfi je pevski talent podedoval po mami Ani, rojeni Zagrebčanki, in kot srednješolec začel prepevati. Želja po petju je bila tako močna, da je kavbojke Super Rifle, ki mu jih je podarila mama, na njeno veliko ogorčenje, pri priči zamenjal za kitaro. “Takrat sem bil skoraj tepen. Mama se je namreč zelo namučila, da mi je te kavbojke za rojstni dan ‘zrihtala’ iz Trsta, čez dva, tri mesece pa sem jih zamenjal za kitaro. Potem mi je rekla, da bom pač hodil naokrog v gatah in s kitaro,” nam je pred časom razkril.

FOTO: Matjaž Wigele

Kmalu bo dobil tudi svoj muzej

Pomemben del jubilejnega koncerta v Jarenini je bilo slavnostno odkritje plošče na objektu nekdanje osnovne šole, na kateri je zapisano: “Muzej Alfi Nipič – Štajerska hiša glasbe”.

Ploščo, ki predstavlja simbolični začetek urejanja muzeja, posvečenega jareninski glasbeni legendi, sta svečano odkrila župan občine Pesnica mag. Gregor Žmak in Alfi Nipič. Na občini so pojasnili, da so izvajalca za namestitev opreme že izbrali, trenutno pa je še objavljen razpis za izvajalca gradbenih del v objektu. Muzej bo predvidoma končan prihodnje leto in bo takrat tudi zaživel.